CICLISME - TOUR DE FRANÇA
Esports 14/07/2011

La llegenda del Tourmalet continua

Albert Rabadan
2 min
Contador comença la muntanya amb temps perdut.

Ja fa un any que el Tourmalet, el port més emblemàtic dels Pirineus, va ser homenatjat al Tour de França, quan va ser la meta de l'etapa decisiva de manera excepcional. Feia cent anys que el diari L'Auto , creador de la prova, havia pensat que si feia que els competidors pugessin per camins de muntanya, les seves cròniques es podrien vendre molt millor amb aquestes heroïcitats. Les condicions han canviat molt -s'explica que aquell 1910 tan sols un corredor el va coronar sense baixar de la bicicleta i el guanyador de l'etapa, Octave Lapize, va exclamar "sou uns assassins" quan es va creuar amb el director de la cursa-, però la idea va ser un èxit i a dia d'avui segueix sent una part important del desenvolupament del Tour.

De fet, en aquesta edició 2011 marcarà l'inici de l'alta muntanya. Serà el primer port fora de categoria (abans es passarà per La Hourquette d'Ancizan, de primera categoria), emmarcat dins d'una etapa de 211 quilòmetres que acabarà a l'estació d'esquí de Luz-Ardiden. Es tracta d'un encadenat molt dur que s'ha fet quatre cops. L'últim, al Tour del centenari, l'any 2003, i va ser quan Lance Armstrong es va començar a assegurar el seu cinquè triomf. Jan Ullrich, que va voler posar a prova el nord-americà al Tourmalet, va esperar-lo quan aquest va caure a les rampes de Luz-Ardiden, enganxant-se amb un espectador. La resposta posterior d'Armstrong als atacs d'Iban Mayo va ser impecable i es va consolidar en el liderat.

Contador, sense pressa

Aquest any, la situació del màxim dominador dels últims anys, Alberto Contador, és ben diferent. El madrileny no lidera la classificació general, sinó que necessita recuperar el temps que ja va començar a perdre amb una caiguda a la primera etapa, però sembla que no té pressa. "Els que hauran de prendre la iniciativa són uns altres, el meu moment és més tard", va declarar sorprenentment ahir. "La gent estarà a l'expectativa i hauran de llançar la cursa". Ell, en tot cas, ja prendrà una decisió "a l'últim port".

Davant seu quedaran encara nou dies de competició, amb arribades en altura a Plateau de Beille dissabte, Galibier i L'Alpe-d'Huez, als Alps, a més de la contrarellotge de Grenoble. Terreny suficient per demostrar que és superior sense la necessitat de precipitar-se el primer dia decisiu, si és que el cansament que porta acumulat des del Giro d'Itàlia i les seves molèsties al genoll -que, assegura, van millorant- no li passen factura.

D'entrada, qui ha de defensar el liderat és el francès Thomas Voeckler, ídol nacional des que va mantenir el mallot groc davant Armstrong durant deu dies l'any 2004. Candidats a prendre el relleu n'hi ha molts, començant pel murcià Luis León Sánchez, segon a la general, fins a Cadel Evans i els germans Schleck, si és que tenen aspiracions a marcar el territori ja des de la primera oportunitat.

stats