Atletisme
Esports 09/06/2011

Un semàfor permet als atletes sords sortir al mateix temps que la resta

El semàfor, desenvolupat pel centre de recerca basc Tecnalia, es podrà veure aquest proper dissabte, dia 11, en una reunió atlètica paralímpica a Basauri

Efe
1 min

BilbaoEl centre de recerca basc Tecnalia ha desenvolupat un semàfor amb colors perquè els atletes sords puguin sortir a les proves d'atletisme de velocitat al mateix temps que els que no tenen aquesta discapacitat, segons ha informat aquest centre.

Segons ha explicat Tecnalia, aquest projecte ha nascut per solucionar les dificultats que tenen les persones sordes a l'hora de participar en competicions "open", en les quals s'enfronten a persones sense discapacitat.

En aquestes proves obertes, un atleta sord s'adona que el jutge ha donat la sortida pels moviments vibratoris produïts a terra pel so del tret de sortida, per la percepció visual de l'explosió quan la pistola s'acciona o per l'ajuda d'un entrenador que, després d'escoltar l'ordre de sortida, dóna un toc a l'esquena de l'atleta per avisar-lo de la sortida.

Tot això implica un temps de reacció molt elevat, fet que provoca que aquests atletes comencin la carrera amb retard des de la sortida. El nou sistema consta d'un dispositiu amb llums que es col·loca a la sortida, davant l'atleta, i que l'entrenador activa a través d'un comandament sense fils.

D'aquesta manera, quan el jutge anunciï la sortida amb un "preparats", l'entrenador activa la llum vermella, quan pronunciï la paraula "llestos", la llum que s'encén és groga i, finalment, el sistema capta de forma automàtica el so del tret, moment en el qual es posa en verd.

Reduint el temps de sortida de l'atleta, s'espera que contribueixi a millorar les marques. El públic podrà veure aquest sistema per primera vegada el proper dissabte, dia 11, en una reunió atlètica paralímpica a la localitat biscaïna de Basauri.

stats