DOPATGE
Esports 31/01/2011

Espanya crea el primer observatori universitari contra el dopatge d'Europa

L'Observatori de Prevenció i Diagnòstic del Dopatge Esportiu analitzarà les causes del dopatge, orientarà en la seva prevenció i proposarà mesures per combatre'l

Redacció
2 min

ToledoL'Observatori de Prevenció i Diagnòstic del Dopatge Esportiu ha estat presentat avui de manera oficial com una iniciativa pionera a Europa, que pretén analitzar les causes sociològiques del dopatge, orientar en la seva prevenció i proposar mesures per combatre'l.

La Universitat de Castella-La Manxa (UCLM), que serà la seu del centre, la conselleria d'Educació, Ciència i Cultura d'aquesta comunitat autònoma i l'Agència Estatal Antidopatge (AEA) han signat un acord que permet la creació de l'Observatori, que també treballarà per conscienciar en contra del dopatge. El director de l'AEA, Javier Martín del Burgo, ha explicat que la posada en marxa de l'Observatori, que s'ha creat en els últims nou mesos i és "pioner a Europa", es deu al fet que "el dopatge és un fracàs de la persona". "Tenim l'obligació de treballar en la seva prevenció", ha assenyalat Martín del Burgo, que ha parlat de la necessitat d'analitzar els comportaments que porten al dopatge i al treball que el centre realitzarà sobre "diagnòstic, estudi, anàlisi i elaboració de documents científics i sociogrames".

La legislació esportiva, els perjudicis per a la salut, les infraccions i sancions, així com la prevenció "en base a treballs i enquestes que elaborarà l'Observatori" seran part dels continguts que abordarà el centre, que no comptarà amb cap dotació econòmica. "Corregir ja és guanyar", ha afirmat Martín del Burgo, que ha parlat de prevenir al més alt nivell i també al popular, ja que el 80 per cent de les 42 operacions policials dels últims cinc anys "han estat contra els que venen de manera il·legal a gimnasos esportius".

El rector de la UCLM, Ernesto Martínez Ataz, ha destacat que el centre és el fruit de l'acord entre l'AEA i la Conferència Espanyola d'Instituts i Facultats de les Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, i que el protocol fixa la seu social administrativa a l'AEA, que s'encarregarà de les tasques acadèmiques i científiques.

Una de les primeres tasques de l'Observatori serà concretar un temari específic que haurà d'aprovar el plenari, que integren l'AEA i la Conferència de Facultats, representada pels degans de les universitats de la Corunya, Universitat Europea, INEF de Barcelona i Castella-La Manxa.

stats