Vela
Esports 31/07/2014

Felip VI participarà a la Copa del Rei de vela per celebrar els 30 anys del seu debut a la competició

El Rei va debutar amb 16 anys (aleshores era príncep) i els seus companys de tripulació recorden com la reina Sofia li portava l'entrepà al vaixell abans de la sortida de la regata

Efe
3 min
UN REI CONSTITUCIONAL  Felip VI va deixar clar que la seva legitimitat emana de la Constitució.

Palma de MallorcaLa 33a Copa del Rei Mapfre, que comença el proper 4 agost a Palma, serà una edició especial per al rei Felip VI, qui fa trenta anys que va debutar en aquesta prova prenent el relleu del seu pare, el rei Joan Carles, el gran impulsor de la vela espanyola d'alta competició.

Tot i que el Rei té previst arribar a Palma el dilluns procedent de Lieja (Bèlgica), on hi haurà assistit als actes de commemoració de l'inici de la Primera Guerra Mundial, la seva presència a la regata es podria produir dimarts o dimecres, i amb la reina Letizia presidirà el lliurament de trofeus, el dissabte 9.

Fins al 19 juny, dia de la seva proclamació com a Rei d'Espanya, el fins llavors príncep Felip de Borbó havia –excepte en dues o tres ocasions– estat competint a la Copa del Rei. Primer ho va fer com a aprenentatge i, posteriorment, com un rival dur de batre en un esport que l'apassiona i del qual va ser olímpic, igual que el seu pare.

La seva presència olímpica va ser en els Jocs de Barcelona 92, navegant a la classe Soling, al costat de Fernando León i Alfredo Vázquez. El vaixell també es deia 'Aifos' i va aconseguir un diploma olímpic en ser sisè a la final.

Com molts regatistes, el rei Felip VI va començar el seu camí a la vela a l'escola de Calanova de Palma, on va realitzar els seus primers cursets de vela lleugera.

Per desig exprés del seu pare, es va iniciar en la vela d'alta competició de la mà de l'almirall Marcial Sánchez Barcaiztegui, impulsor de la Comissió Naval de Regates de l'Armada Espanyola i mestre de centenars de regatistes espanyols, mort el 2 juliol 2012 als 92 anys.

Tenia 16 anys i en la tercera edició de la Copa del Rei va debutar com un tripulant més del 'Sirius II' de l'Armada, tenint com a companys a José María Dávila, Juan Carlos Rodríguez Toubes, Jaime Rodríguez Toubes, Mario Palao, Isidro Martí i Pedro Perelló. D'aquest primer any molts recorden quan la reina Sofia li portava l'entrepà al vaixell abans de la sortida de la regata. Després estaria en el 'Sirius III' i posteriorment, ja com a patró en el 'Sirius IV'.

El 1987 arriba la seva primera presència en el tres quarts de tona 'Aifos' (Sofia, a l'inrevés), amb Juan Carlos Rodríguez Toubes i una tripulació de mariners de l'Armada de reemplaçament. Seria el seu vaixell fins a 1994 ja que el 1995 va competir de nou amb el 'Sirius IV' i des de 1996 a 1998 amb el nou 'Aifos', un Farr 45.

El 1999 va estrenar el 'Sirius V', un 50 peus que va comprar l'Armada per utilitzar com a vaixell escola esportiu i competiria amb ell fins a la següent edició del 2000. Del 2001 al 2010 el Príncep passaria a ser el patró del 'CAM', un projecte dels campions olímpics Fernando León i Kiko Sánchez Luna.

La fallida de la CAM (Caixa d'Estalvis del Mediterrani) acaba amb l'equip quan es preparen per participar a la Copa de 2011. Tots dos armadors, ja a Palma, van decidir assumir les despeses de manera personal i el vaixell passà a anomenar-se 'Hispano'. En un gest d'amistat personal, el Príncep Felip va patronejar el vaixell.

Cal assenyalar que si bé en aquesta dècada el vaixell va estar patrocinat, el Príncep mai va portar a la seva vestimenta cap element publicitari de l'empresa per desig propi.

En els dos següents anys, 2012 i 2013, malgrat la seva atapeïda agenda, va participar a la Copa a bord del Tp52 'Aifos' de l'Armada, i ningú dubta que aquest any, ja com a Rei, tornarà a ser a la gran cita.

stats