Ciclisme
Esports 14/06/2012

Armstrong; l'eterna sospita es converteix en realitat

Un dels seus assistents personals va denunciar al gener del 2011 que va trobar una caixa amb esteroides anabolitzants al lavabo del domicili del ciclista a Girona

Efe
3 min
Lance Armstrong

BarcelonaLa superació d'un càncer, la glòria de guanyar set Tours consecutius i un maleït retorn a la competició després de la retirada, són les tres fases en la vida esportiva de Lance Armstrong, ara inhabilitat per disputar la seva segona afició, el triatló, i acorralat per les acusacions de dopatge, xacra que ha negat en la seva persona en tota la seva trajectòria.

El dit acusador del dopatge sempre ha assenyalat Armstrong. El ciclista va iniciar una trajectòria gloriosa d'una forma imparable després de superar un càncer i això va suscitar dubtes, fet pel qual va ser objecte d'un seguiment especial, sempre amb la sospita a sobre.

La seva relació amb el controvertit metge italià Michele Ferrari va despertar les crítiques més àcides. El seu compatriota Greg Lemond, tres vegades guanyador del Tour, va mostrar la seva indignació i al Tour de França no es veia amb bons ulls l'associació d'Armstrong amb el doctor transalpí.

Un llibre titulat 'LA Confidencial-Els secrets de Lance Armstrong', assegura el 2004 a través dels periodistes Pierre Ballester i David Walsh que Armstrong s'havia dopat, aportant el testimoni de la que va ser massatgista, Emma O'Reilly. Les acusacions s'amplien a que el dopatge era una pràctica generalitzada a l'equip Motorola des de 1995.

Històries de traïcions i comentaris atrevits comencen a succeir-se en contra del ciclista texà. El seu assistent personal del 2003 al 2005, Mike Anderson, denúncia al gener del 2011 que va trobar al bany del domicili del ciclista a Girona una caixa amb esteroides anabolitzants.

El diari francès 'L'Equipe' trava encara més la credibilitat del ciclista americà en explicar el 2005 que les mostres d'orina de Lance Armstrong de 1999, any de la seva primera victòria al Tour de França, reflectien la presència d'EPO, dada que sempre va ser negat pel mateix corredor.

Les acusacions començaven a ser imparables. De nou en un diari, antics companys es van deixar anar la llengua. 'Le Monde' reflecteix les acusacions del seu millor amic i excompany Frankie Andreu. Assegura el gener de 2006 que Armstrong va consumir substàncies dopants des del seu pas pel quiròfan per vèncer el càncer, el 1996.

Un altre que va créixer a l'ombra de l'heptacampió del Tour, com Floyd Landis, desposseït del Tour 2006 per dopatge, va tirar de la manta davant la Federació americana, afirmant el maig de 2010 que s'havia dopat durant tota la seva carrera, acusant del mateix a Armstrong.

La declaració de Landis també va explicar que el seu director esportiu, Johan Bruyneel, el va iniciar en l'ús dels pegats d'esteroides, les transfusions i l'hormona del creixement.

En definitiva, un pols permanent amb una sospita que Armstrong, sempre ben protegit pel seu equip d'advocats, va aclarir com un bon porter de futbol, negant les acusacions que li queien en cascada.

Els seus esforços van donar el millor dels fruits, ja que després de dos anys d'investigació la Fiscalia General dels Angeles va declarar innocent el febrer passat, sense cap càrrec en contra seu.

La investigació va tenir com a màxim responsable a Jeff Novitzky, l'home que va dirigir el 'Cas Balco', nom de l'establiment de Sant Francisco que va desencadenar l'escàndol de dopatge als Estats Units en la dècada de 2000.

Però la llarga etapa encara no havia acabat. En contra del dictamen d'innocència federal, l'Agència Antidopatge dels Estats Units va apostar per seguir investigant les acusacions de dopatge en el ciclisme, amb Armstrong com a focus central.

"A diferència de la fiscalia federal (Departament de Justícia), el treball de la USADA és protegir l'esport net en lloc de fer complir les lleis criminals específiques", va dir llavors el director executiu d'aquest organisme, Travis Tygart.

El 13 juny 2012 va tornar a explotar l'artefacte del dopatge. La USADA acusa formalment a Lance Armstrong de dopatge continuat i remou el palmarès del Tour de França, que es pot quedar sense el vencedor del període 1999-2005. Acusacions "molt sòlides" d'ús de l'hormona EPO entre 2009 i 2011, els anys del retorn a la competició.

Els caçadors antidopatge per fi semblen haver encertat amb la presa més desitjada.

stats