Esports 18/01/2013

Armstrong admet que és impossible guanyar 7 Tours seguits sense dopar-se

L'exciclista admet en una entrevista amb la periodista Oprah Winfrey que es va dopar fins al 2005, però assegura que no ho va fer en el seu retorn al Tour del 2009 i el 2010

Efe
3 min

BarcelonaTal com estava previst, l'exciclista nord-americà Lance Armstrong ha reconegut que es va dopar des de mitjans de la dècada dels 90 i fins al 2005. En una entrevista concedida a la periodista Oprah Winfrey, Armstrong ha admès que va prendre tot tipus de substàncies prohibides i que es va fer transfusions de sang.

Armstrong va donar la seva paraula a Winfrey que diria tota la veritat a les preguntes que li fes. En un primer torn de preguntes, l'exciclista ha respost en format de 'sí' o 'no' i ha reconegut que en els set títols del Tour de França que va guanyar va utilitzar substàncies prohibides i es va dopar. Tanmateix, ha assegurat que l'última vegada que es va dopar va ser el 2005, i que no ho va fer ni el 2009 ni el 2010, quan va tornar a la competició per córrer de nou el Tour de França.

"Tot el que es va dir de mi en l'informe que va presentar la USADA (Agència Antidopatge dels Estats Units) és correcte, menys que em dopés el 2009 i el 2010, i això va ser el que em va fer enfurismar", ha destacat Armstrong durant l'entrevista que li va fer dilluns la periodista Oprah Winfrey a la seva casa d'Austin (Texas), i que s'ha emès aquesta matinada de divendres (hora catalana). "Això va ser el que em va enfurismar, i que no admetré".

Abans d'aquesta afirmació, Armstrong ha reconegut haver-se dopat durant tota la seva carrera com a professional, i també ha haver pres tota mena de substàncies prohibides i haver-se fet transfusions de sang per tenir un millor rendiment en els set Tours de França que va guanyar.

Dimecres a la nit, el Comitè Olímpic Internacional (COI) va enviar una carta a Armstrong en què li demanava que tornés la seva medalla de bronze dels Jocs Olímpics d'estiu del 2000.

Aquestes són algunes de les preguntes i respostes més destacades de la primera part de l'entrevista emesa aquesta matinada:

Oprah: Alguna vegada va prendre substàncies prohibides per millorar el seu rendiment?

Armstrong: Sí.

Oprah: Alguna d'aquestes substàncies va ser EPO?

Armstrong: Sí.

Oprah: Alguna vegada es va fer transfusions de sang per millorar el seu rendiment?

Armstrong: Sí.

Oprah: Alguna vegada va utilitzar qualsevol altra substància prohibida com testosterona, cortisona o l'hormona del creixement humà?

Armstrong: Sí.

Oprah: En les set victòries del Tour de França, va prendre mai substàncies prohibides o es va fer transfusions de sang?

Armstrong: Sí.

Oprah: Segons la seva opinió, era humanament possible guanyar el Tour de França sense dopar-se? Set vegades seguides?

Armstrong: No, al meu entendre.

Oprah: Des de fa 13 anys no ha parat de negar, de manera descarada i desafiadora, que s'hagués dopat. Ara, en aquest moment, acaba d'admetre tot el contrari. Per què ho admet, ara?

Armstrong: Aquesta és la millor pregunta. És la pregunta més lògica. No ho sé, no crec que tingui una gran resposta. Començaré responent que arriba [la confessió] massa tard. També és massa tard, probablement, per a la majoria de la gent, i això és culpa meva. He viscut aquesta situació com una gran mentida que he repetit moltes vegades, i com vostè ha dit, era com si hagués acceptat el no, i no volia sortir d'aquesta situació.

Armstrong ha sigut categòric a l'hora d'admetre que no hauria estat possible guanyar els Tours sense dopar-se, però ha evitat parlar de la resta de companys. "Sóc aquí per reconèixer els meus errors i demanar disculpes". En parlar de les substàncies amb les quals es dopava, Armstrong ha fet una explicació clara i concreta de com ho feia. "El meu còctel consistia en EPO, transfusions i testosterona", ha dit Armstrong sobre les substàncies que va usar durant els set Tours de França.

Aquesta matinada de dissabte s'emetrà la segona part de l'entrevista amb l'exciclista.

stats