Ciclisme
Esports 06/02/2011

Comença la Challenge de Mallorca, amb grans noms i polèmica per l'ús dels auriculars

Els corredors han fet una aturada a favor dels auriculars a l'inici de la prova i s'han negat a participar sense. L'UCI ha decidit no donar oficialitat a la prova

Albert Rabadán
2 min
Els ciclistes participants al Trofeu Palma passen per davant la catedral

BarcelonaEl calendari espanyol de ciclisme s'inicia un any més amb la Challenge de Mallorca, que enguany celebra la seva vintena edició. La disputa per separat dels cinc trofeus entre els dies 6 i 10 febrer (Palma, Cala Millor, Inca, Deià i Magaluf-Palmanova) permet als equips portar un gran nombre de corredors que poden repartir durant els diferents dies de competició. El Trofeu de Palma, que ha constat de 10 voltes a un circuit urbà de 11,5 Km, ha començat amb polèmica per l'aturada en forma de protesta que han protagonitzat els corredors i directors d'equip.

La UCI ha començat a fer efectiva la prohibició dels auriculars que mantenen en contacte corredors i directors, per eradicar-los totalment de manera progressiva. Tot i haver-se disputat ja algunes proves sense l'aparell, no ha sigut fins aquesta ocasió que hi ha hagut una protesta organitzada, amb els corredors i s'han plantat a la sortida amb els auriculars. Davant la negativa dels comissaris de la UCI a donar per bona la competició si s'utilitzava la comunicació interna, la cursa ha acabat iniciant-se vint minuts tard i sense considerar-se una competició oficial.

El desenllaç esperat d'una arribada massiva s'ha fet efectiu amb la victòria del nord-americà Tyler Farrar (Garmin-Cérvelo), i ha superat dos homes que ja s'havien estrenat aquesta temporada: Fran Ventoso (Movistar), guanyador d'etapa al Tour Down Under, i l'alemany Marcel Kittel (Skil-Shimano), al Tour de Langkawi. Una escapada de set homes ha estat l'únic moment emocionant del dia, on hi destacava el debutant Carlos Verona i l'ucraïnès Oleg Chuzda (Caja Rural), qui més resistència ha ofert.

Equips importants com el RadioShack o el Leopard-Trek han aprofitat les seves estades de pretemporada a Mallorca per fer debutar als seus millors corredors. Així doncs, Fränk Schleck ha près la sortida el mateix dia que ha debutat Joaquim Rodríguez (Katusha), compartint equip amb Danilo Di Luca, retornat de la seva sanció durant el transcurs del Giro d'Itàlia 2009. L'altre germà luxemburguès, Andy, ha preferit posposar un dia el seu debut després de passar una mala nit.

El vallenc Xavier Tondo (Movistar) té prevista la disputa d'algunes proves després del seu debut al Tour de San Luis argentí, tot i que no ha estat present al Trofeu de Palma, on sí que hi han sigut el sabadellenc David de la Cruz (Caja Rural) i Sergi Escobar, que participarà amb la selecció espanyola de pista. El Trofeu Cala Millor de demà repeteix un recorregut favorable als homes ràpids, mentre que les tres proves restants, presumiblement donaran més opcions a ciclistes batalladors.

La lluita per la reinserció dels auriculars promet anar per llarg, ja que el líder del Tour de Qatar, Lars Boom, que ha assumit el càrrec de representant dels corredors, ha afirmat que demà es duran a terme les mateixes protestes a l'inici de la primera etapa en línia de la ronda àrab.

stats