CICLISME
Esports 11/06/2011

Joaquim Rodríguez trenca la malastrugança i s'imposa al Collet d'Allevard

Purito ha aconseguit la seva buscada victòria amb un atac a la pujada final de l'etapa reina del Critèrium de Dauphiné, que ha dedicat al seu amic Xavi Tondo

Albert Rabadán
2 min
Joaquim Rodríguez 'Purito', guanyador de la sisena etapa de la Dauphiné.

BarcelonaAl vallesà Joaquim Rodríguez (Katiuixa) semblava que el perseguís una maledicció. Després d'estrenar-se aquesta temporada a la primera etapa de la Volta al País Basc es va topar amb Philippe Gilbert a les clàssiques i la sort no el va acompanyar durant tot el Giro d'Itàlia. Tossut, buscant el preuat triomf, segurament per dedicar-lo a la memòria del seu amic Xavi Tondo, va decidir anar al Critèrium de Dauphiné tot i el cansament, i a la cinquena etapa li ha arribat el premi.

L'etapa d'avui, considerada la reina, ja que contenia sis ports de muntanya (l'últim, de categoria, el Collet d'Allevard, era on hi havia la meta), s'ha fet molt dura. El fort ritme de l'equip Sky per controlar la perillosa etapa del dia, amb el català Juan Antonio Flecha com a treballador i defensant el liderat de Bradley Wiggins, ha acabat amb un fort ritme d'Edvald Boasson Hagen al primer tram del port final, que ha deixat el grup dels favorits molt debilitat. Homes com Janez Brajkovic (RadioShack) o Rui Costa (Movistar), tercer i cinquè a la general respectivament, han cedit des d'un principi.

Un cop el noruec s'ha apartat, Robert Gesink (Rabobank) ha llançat el primer atac. En "Purito", intentant reservar les ganes que algun cop l'han fet precipitar en les darreres setmanes, ha esperat que fos Alexandre Vinokúrov (Astana) qui saltés per enganxar-s'hi. Abans dels quatre quilòmetres a meta, Rodríguez ja havia deixat enrere el de Kazakhstan i ha rodat cap a la victòria aguantant la distància amb un grup del qual Wiggins ha acabat cedint -sense perdre el liderat-.

Al passar per la línia de meta, el de Katiuixa ha alçat tímidament un dit cap al cel mentre se li llegia als llavis "va per tu", dedicant així un triomf que portava buscant des de saber-se la mort del seu amic Xavi Tondo el segon dia de descans d'un Giro d'Itàlia en què va acabar cinquè. Ara el vallesà es plantejarà si córrer els campionats d'Espanya i descansarà per afrontar amb garanties la Vuelta a Espanya.

Critèrium de Dauphiné, cinquena etapa (Les Gets-Collet d'Allevard, 192,5 km);

1r Joaquim Rodríguez (Katiuixa) 5h12'47", 2n Robert Gesink (Rabobank) a 31", 3r Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) a 39", 4t Christophe Kern (Europcar) a 41", 5è Alexandre Vinokúrov (Astana) a 50" (...) 131è Juan Antonio Flecha (Sky) a 27'58"

Classificació general provisional:

1r Bradley Wiggins (Sky) 23h16'11", 2n Cadel Evans (BMC) a 1'26", 3r Alexandre Vinokúrov (Astana) a 1'52", 4t Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto) a 2'13", 5è Christophe Kern (Europcar) a 2'52", 6è Joaquim Rodríguez (Katiuixa) a 3'01" (...) 129è Juan Antonio Flecha (Sky) a 50'08"

stats