Esports 22/05/2011

Mikel Nieve tanca un cap de setmana de somni per Euskaltel en una jornada memorable

El navarrès Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) supera a Garzelli a l'etapa reina del Giro d'Itàlia, mentre Contador es confirma com l'escalador més fort amb diferència

Albert Rabadan
2 min
Mikel Nieve en el moment de l'arribada

Després del triomf el dia anterior d'Igor Antón al terrorífic Zoncolan, el conjunt basc ha repetit victòria a l'etapa reina d'aquest Giro d'Itàlia amb una exhibició de Mikel Nieve. El navarrès, que formava part de l'escapada de divuit homes que ha estat protagonista de l'etapa, ha atrapat el veterà Stefano Garzelli (Acqua&Sapone) a poc de començar l'ascens final al por de Gardeccia.

Els moviments seriosos havien començat a la Cima Coppi d'aquesta edició, el Passo Giau, on l'holandès Johnny Hoogerland (Vacansoleil) llançava un atac que era seguit pels que finalment han acabat els dos primers. El vencedor del Giro d'Itàlia de l'any 2000 que buscava, com en els darrers anys, una victòria d'etapa, ha marxat en solitari, però Nieve sempre li ha guardat una lleugera distància que finalment ha estat capaç de resoldre en el darrer port d'una etapa veritablement d'ultrafons.

Els favorits han quedat desarmats ben aviat, amb atacs com els de Purito Rodríguez (Katiuixa) i David Arroyo (Movistar), que no tenien res a perdre a la general, i que han provocat fins i tot un intent d'escapada de Vincenzo Nibali (Liquigas) en el descens, al qual posteriorment ha renunciat. On sí que ha patit el sicilià ha estat al següent coll, la Marmolada, que Contador ha aprofitat per donar un altre ensurt amb un petit atac.

Finalment, després del descens, gran part dels millors de la general (amb alguna excepció com la del mateix Antón) han encarat junts el port final mentre Nieve ja anava en solitari cap a una victòria que restarà a l'imaginari col·lectiu. Per si no en tenia prou amb la renta amb què partia, Contador ha decidit respondre a un moviment de Michele Scarponi (Lampre), que ha sabut prendre's l'etapa amb la sang freda necessària, i treure unes diferències que poden haver sentenciat la general.

Demà arriba una esperada jornada de descans per uns ciclistes que han estat més d'una hora i mitja sobre una bicicleta, i el català Joaquim Rodríguez (Katiuixa) s'hi planta després d'haver pujat al novè lloc a la general, amb reiterats atacs que fins i tot ha continuat abans i durant de l'ascens a Val di Fassa. Remarcar que el seu company d'equip, el santjustenc Alberto Losada, ha repetit protagonisme entrant a l'escapada del dia.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Giro d'Itàlia, quinzena etapa (Conegliano-Gardeccia, Val di Fassa, 229km):

1r Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) 7h27'14”

2n Stefano Garzelli (Acqua&Sapone) a 1'41”

3r Alberto Contador (Saxo Bank) a 1'51”

4t Michele Scarponi (Lampre-ISD) a 1'57”

5è John Gadret (Ag2r) a 2'28”

6è José Rujano (Androni Giocattoli) a 2'35”

7è Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) a 3'34”

8è Joaquim Rodríguez (Katiuixa) a 3'34”

9è Roman Kreuziger (Astana) a 4'01”

10è Steven Kruijswijk (Rabobank) a 4'13”

(…)

74è Alberto Losada (Katiuixa) a 27'39”

76è Josep Jufré (Astana) a 27'44”

Classificació general provisional:

1r Alberto Contador (Saxo Bank) 62h15'29”

2n Michele Scarponi (Lampre-ISD) a 4'20”

3r Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) a 5'11”

4t John Gadret (Ag2r) a 6'08”

5è Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi) a 7'03”

6è José Rujano (Androni Giocattoli) a 8'39”

7è Denis Menchov (Geox-TMC) a 8'46”

8è Roman Kreuziger (Astana) a 8'58”

9è Joaquim Rodríguez (Katiuixa) a 9'29”

10è David Arroyo (Movistar) a 9'30”

(…)

68è Alberto Losada (Katiuixa) a 1h29'32”

95è Josep Jufré (Astana) a 1h56'52”

stats