CICLISME
Esports 25/02/2011

Markel Irizar s'imposa a la Volta a Andalusia

Markel Irizar (RadioShack), víctima d'un càncer testicular, aconsegueix la seva primera general d'una prova per etapes en una ronda andalusa amb gran participació

Albert Rabadan
2 min
Markel Irizar ha guanyat la Volta a Andalusia. DANIEL PÉREZ / EFE

BarcelonaLa vida del basc Markel Irizar sembla haver canviat des de que la temporada passada va fitxar per l'equip RadioShack. Ell havia patit abans de passar a professional amb Euskaltel-Euskadi, com Lance Armstrong, un càncer testicular, i el mateix Boss li va escriure una carta manuscrita d'ànims. El destí els havia d'unir, i des de 2010 té contracte amb l'equip de l'heptacampió del Tour de França.

Irizar no havia estrenat fins llavors el seu palmarès com a professional tot i la seva condició de contarellotgista que demostrava la segona plaça al pròleg de la París-Niça de 2008. Sí que ho va fer l'any passat a l'etapa contra el rellotge del Tour de Poitou Charentes, i aquest cop ha estat de nou una etapa cronometrada el que l'ha apropat a l'èxit.

Va ser segon al duríssim pròleg de Benahavís rere l'especialista francès Jimmy Engoulvent (Saur-Sojasun), que va cedir el liderat l'endemà, a l'etapa reina. Va perdre gairebé 23 minuts respecte el grup on hi havia el guanyador de l'etapa, el company d'equip del fins llavors líder, Jonathan Hivert, i Irizar va agafar un mallot de líder que ja no va deixar escapar.

Es va veure afavorit, sens dubte, per un desenvolupament molt monòton de les etapes que afavoria a les arribades massives. Els càntabres Fran Ventoso (Movistar) i el tricampió mundial Óscar Freire (Rabobank) se n'han vist beneficiats, aconseguint el primer una etapa i el segon les dues darreres, en condicions ben diferents.

A Còrdova va ser el més fort d'un esprint marcat per una caiguda que deixà a Koldo Fernández de Larrea (Euskaltel-Euskadi), mentre que la jornada final tenia una dura arribada a on els contrastats perseguidors d'Irizar -com el 5è classificat del darrer Tour, Van den Broeck, o el veterà Leipheimer- podrien haver capgirat la general, però Freire ha tornat a ser el més fort superant a tot un campió olímpic com Samuel Sánchez.

Entre els catalans, el jove sabadellenc David de la Cruz (Caja Rural) va acabar 70è a la general final després de mostrar-se actiu, entrant a l'escapada de la segona jornada, i Jaume Rovira (KTM-Murcia) va ser 86è, cedint 24 minuts i 48 segons sobre Irizar.

Classificació general final: 1r Markel Irizar (RadioShack) 16h17'21", 2n Jurgen Van den Broeck (OmegaPharma-Lotto) a 1", 3r Levi Leipheimer (RadioShack) a 2", 4t Jérôme Coppel (Saur-Sojasun) a 3", 5è Luis Pasamontes (Movistar) a 8", 6è Thomas Löfkvist (Sky) a 8", 7è Rigoberto Urán (Sky) a 9", 8è Haimar Zubeldia (RadioShack) a 12", 9è Samuel Sánchez (Euskaltel-Euskadi) a 16", 10è Ivan Rovny (Katusha) a 18"

stats