Tour 2011
Esports 21/07/2011

Andy Schleck trenca els esquemes i guanya al Galibier després d'una llarga escapada

El luxemburguès s'ha escapat a 60 km de meta i ha aconseguit fer cedir gairebé definitivament a Contador, tot i que no a Voeckler, que manté el liderat pels pèls

Albert Rabadan
2 min
Andy Schleck ha celebrat amb ràbia la victòria al Galibier

BarcelonaAndy Schleck tenia a l'etapa reina del Tour de França el gran repte de no tan sols fer front als seus principals rivals a la classificació general sinó també a la seva fama de corredor conservador. La solució la podia trobar en aquesta dura etapa, de 200 quilòmetres en què s'encadenaven tres ports de fora de categoria: l'Agnello, l'Izoard i el Galibier, on s'acabava l'etapa.

Aquest cop, el luxemburguès sí que ha aprofitat els companys d'escapada per fer de pont i augmentar el seu avantatge amb el pas dels minuts. Ha atacat al mig de l'Izoard, a 60 quilòmetres per la línia de meta, i a mesura que anava passant escapats –amb algun ajudant, com Posthuma– ha anat sumant diferència respecte el grup dels favorits, que ha estat d'uns 2 minuts al coronar. Finalment Maxime Monfort ha estat el seu millor aliat, a qui s'hi han sumat els escapats Roche, Devenyns, Silin i Iglinskiy, amb qui ha tret més de 4 minuts als peus del Galibier.

El cert és que el treball d'uns equips debilitats no ha afavorit les opcions de Cadel Evans o Alberto Contador, que un cop arribats a l'ascens final han hagut de prendre la iniciativa i evitar unes pèrdues desmesurades respecte Andy Schleck. Finalment, l'australià és qui ha fet gairebé tota la pujada, reduint el grup de manera considerable (Voeckler, Rolland, Basso, Cunego, Contador i Fränk Schleck eren alguns dels que es mantenien a la seva roda a poc de finalitzar l'etapa) fins que el guanyador de les últimes tres edicions, Alberto Contador, ha cedit i ha provocat els últims moviments que han determinat l'entrada del grup.

Thomas Voeckler ha patit a l'últim quilòmetre, però ha pogut mantenir el liderat per tan sols 15 segons. Tots els corredors s'han deixat grans marges de temps a meta després d'una etapa de molt desgast, on el constant vent de cara ha endurit el pas dels quilòmetres. A més, en el primer gran port de la jornada, l'Agnello, ja han començat els atacs d'alguns aspirants, que han tingut el seu punt final amb l'atac d'Andy Schleck, que marcarà un abans i un després en aquest Tour de França a falta de l'arribada a Alpe d'Huez i la contrarellotge de Grenoble.

Tour de França, divuitena etapa (Pinerolo – Galibier, 200,5km):

1r Andy Schleck (Leopard-Trek) 6h07'56”

2n Fränk Schleck (Leopard-Trek) a 2'07”

3r Cadel Evans (BMC) a 2'15”

4t Ivan Basso (Liquigas-Cannondale) a 2'18”

5è Thomas Voeckler (Europcar) a 2'21”

6è Pierre Rolland (Europcar) a 2'27”

7è Damiano Cunego (Lampre-ISD) a 2'33”

8è Rein Taaramäe (Cofidis) a 3'22”

9è Tom Danielson (Garmin-Cérvelo) a 3'25”

10è Ryder Hesjedal (Garmin-Cérvelo) a 3'31”

(…) 15è Alberto Contador (Saxo Bank) a 3'50”

123è Joan Antoni Flecha (Sky) a 35'40”

Classificació general provisional:

1r Thomas Voeckler (Europcar) 79h34'06”

2n Andy Schleck (Leopard-Trek) a 15”

3r Fränk Schleck (Leopard-Trek) a 1'08”

4t Cadel Evans (BMC) a 1'12”

5è Damiano Cunego (Lampre-ISD) a 3'46”

6è Ivan Basso (Liquigas-Cannondale) a 3'46”

7è Alberto Contador (Saxo Bank) a 4'44”

8è Samuel Sánchez (Euskaltel-Euskadi) a 5'20”

9è Tom Danielson (Garmin-Cérvelo) a 7'08”

10è Jean-Christophe Péraud (Ag2r) a 9'27”

(…) 102è Joan Antoni Flecha (Sky) a 2h21'20”

stats