EUROPEU D'HANDBOL POLÒNIA
Esports 15/01/2016

La campiona França pateix però debuta a l'Europeu amb triomf (30-23)

'Les bleus' han superat Macedònia gràcies a un parcial 8-1 que han signat a falta de nou minuts per al final

Gonzalo Romero
Karabatic, en una acció del partit davant Dinamarca

BarcelonaLa selecció de França d'handbol ha debutat amb victòria a l'Europeu de Polònia en superar Macedònia (30-23). 'Les bleus', encara poc rodats, han hagut d'esforçar-se per evitar que els d'Ivica Obrvan trenquessin esquemes i aconseguissin batre l'actual campió continental, mundial i olímpic, ni més ni menys. El primer sempre és un partit complicat. Tensió, nervis poc domesticats i imprecisions, especialment dels menys habituals.

Comptar amb les intervencions de Thierry Omeyer t'aporta un punt de tranquil·litat i una bombona d'oxigen que, com aquesta tarda, és decisiva. El del Paris Saint-Germain ha sigut l'home més destacat de la primera meitat juntament amb Borko Ristovski, precisament, el porter rival i nomenat millor jugador del xoc. El duel que han protagonitzat ha eclipsat i s'ha imposat a l'efectivitat i a l'handbol dels dos equips, millorable en el cas del francès.

Els de Claude Onesta han abusat del joc amb el pivot, que ha passat a ser una premissa, obligada, més que un recurs interessant. Pilota ràpida i fixar contraris. Així juga la millor selecció de la història, amb un Nikola Karabatic que és capaç d'atraure l'atenció de fins a tres defensors amb només un moviment. El seu germà Luka (3 gols) i especialment el jugador del Barça Cédric Sorhaindo (6 gols) s'han fartat a treure petroli de les accions de la primera línia, on ha tornat a destacar Valentin Porte (5 gols).

La manca de situacions inicials i de solucions quan l'adversari es fa fort a la seva àrea, i una defensa 6:0 que encara és molt tova ha propiciat que els macedonis, amb Kiril Lazaorv en mode golejador (9 dianes) tot i no estar del tot encertat, aprofitessin les errades rivals per ajustar el resultat i arribar amb opcions al tram final (12-12 al descans i 21-21 a falta de 10 minuts).

Davant l'escenari, cada vegada més complicat, Claude Onesta ha vist perillar el triomf i ha decidit tornar a posar el seus millors set homes a pista. L'entrada de Daniel Narcisse i Valentin Porte ha fet despertar el conjunt 'bleu', sense idees en atac, i que ha trencat el xoc amb un contundent parcial 8-1.

Una gris Croàcia comença el torneig amb bon peu

Croàcia també s'ha fet amb els dos punts en aquesta primera jornada. Els homes de Zeljko Babic, que han estrenat la competició, han superat sense brillantor i amb problemes la Bielorússia (27-21) d'un magnífic Siarhei Rutenka (8 gols). L'exjugador del Barça ha tornat a ser el líder de l'equip de Iouri Chevtsov, que ha sigut capaç d'imposar el seu ritme durant més de 40 minuts (15-15 al descans).

Amb un també entonat Shylovich i un gran Saldatsenka sota pals, els verds han trobat espais en la defensa 5:1 rival, oberta i només contundent quan no ho havia de ser. Els extrems segueixen rendint a un nivell més que notable, aprofitant la velocitat del joc de l'equipo dissenyant accions al contraatac. Els problemes arriben a la primera línia, on el central i estrella del Kiel alemany Domagoj Duvnjak està massa sol.

Només el blaugrana Marko Kopljar i Ivan Slišković, canoners de molts centímetres, han aportat coses interessants. La lesió de lateral dret durant el partit i la falta d'una segona primera espasa pot ser un llast enorme i que no tenen les altres grans seleccions. Tot i no fer un bon partit, els croats han sigut capaços de fer valer la qualitat de la seva plantilla, superior a la rival, per començar l'Europeu amb bon peu.

Islàndia s'anota un duel que podria ser decisiu

Aaron Palmarsson i Gujdon Valur Sigurdsson ja han demostrat la seva condició d'estrelles del campionat continental durant la victòria d'Islàndia davant Noruega, un xoc igualat, com reflecteix el resultat (26-25). El central del Veszprém ha sigut el màxim golejador, aportant idees i joc, especialment durant la segona meitat, quan pitjor ho ha passat el seu equip, que ha arribat al descans amb el resultat en contra (10-11).

El primera línia ha transformat 6 dels seus 8 gols en els últims 27 minuts, que sumats als de l'extrem del Barça han tombat el combinat que dirigeix Christian Berge. Amb Myrhol i Mamelund negats de cara a porteria (no han anotat), Kristian Bjornsen ha assumit el lideratge dels nòrdics, que han forçat un empat a 25 a falta de 50 segons per al final. Sigurdsson, que segurament està disputant el seu últim Europeu, ha sumat una diana que val dos punts que podrien arribar a ser decisius de cara a la fase classificatòria.