Jocs Paralímpics
Esports 09/09/2012

1 or, 6 plates i 5 bronzes, el botí català als Paralímpics

La delegació espanyola ha aconseguit un total de 42 medalles (8 ors, 18 plates i 16 bronzes), de les quals 12 són catalanes. Els esportistes del País Valencià n'han sumat quatre

M. Molina
2 min
Christian Venge (a l'esquerra) i el pilot David Llaureado, amb la medalla d'or MIKAEL HELSING / EFE

BarcelonaUna medalla d'or, 6 de plata i 5 de bronze. Aquest és el botí que han aconseguit els esportistes catalans als Jocs Paralímpics de Londres 2012, que acaben aquest diumenge. La delegació espanyola n'ha obtingut 42 (8 d'or, 18 de plata i 16 de bronze), de les quals 12 són catalanes. A més, també cal sumar 4 medalles d'esportistes del País Valencià.

L'or se l'ha endut el ciclista Christian Venge, en la modalitat de contrarrellotge. Aquest esportista amb deficiència visual va néixer a Barcelona però actualment viu a Holanda. Un altre dels noms destacats és el de la nadadora de Terrassa Sarai Gascón, que amb discapacitat física (no té l'avantbraç esquerre) ha guanyat dues medalles: plata en els 100 papallona i bronze en els 100 metres lliures.

De fet, ha estat en natació on els catalans han obtingut més metalls paralímpics. Miguel Luque (paraplègic), de Granollers, ha aconseguit la plata en els 50 metres braça. Deborah Font (poca visió), del Vendrell ha aconseguit el bronze en els 400 metres lliures. I José Antonio Mari (sense l'avantbraç esquerre), nascut a València però que viu a Sant Cugat del Vallès– s'ha penjat el bronze en els 50 metres lliures.

També cal destacar la participació en ciclisme. A més de l'or de Venge, la barcelonina Josefa Benítez (discapacitat física) ha aconseguit la plata en ciclisme de carretera; mentre el barceloní Maurice Far (amb paràlisi cerebral) ha aconseguit el bronze en contrarellotge.

En atletisme, Elena Congost s'ha penjat la plata als 1.500 metres. L'atleta barcelonina, nascuda a Madrid, té poca visió. També ha aconseguit la plata l'africà establert a Sant Cugat del Vallès Abderrahman Ait Khamouch, a qui li falta el braç dret, i que ha competit a la prova de marató.

En tenis de taula, Jordi Morales (amb poca mobilitat al braç esquerre) ha aconseguit la plata fent parella amb el madrileny Álvaro Varela. I a la competició de futbol 5 per a esportistes sense visió, fins a tres catalans han aconseguit el bronze: José López, Francisco Javier Muñoz i Youssef el Haddaqui (aquest últim, establert a Reus).

4 medalles valencianes

També cal destacar d'aquests Jocs Paralímpics de Londres les quatre medalles que han aconseguit els atletes del País Valencià.

D'entre totes destaca l'or del valencià David Casions Serra (cec) en llançament de disc. Un altre valencià, Ricardo Ten (discapacitat física), ha aconseguit el bronze en els 100 metres braça. José Luis Giera (Oriola) ha aconseguit també el bronze en l'equip de futbol 5 per a persones sense visió. I per últim, Maria Mónica Merenciano (Llíria) ha pujat al tercer graó del podi en judo, on hi participen esportistes amb visió reduïda.

stats