RUGBI
Esports 16/04/2012

La Cort de Cassació francesa denega el reconeixement de la Federació Catalana de Rugbi

La Federació Catalana de Rugbi estudiarà ara si presenta una demanda davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans

Ara
2 min

BarcelonaLa Cort de Cassació francesa, equivalent al Tribunal Suprem, ha denegat el reconeixement de la Federació Catalana de Rugbi (FCR) com a membre fundador de la FIRA (Federació Internacional de Rugbi Amateur) i, per tant, li impedeix retornar a formar part d'aquesta organització amb tots els drets i deures corresponents –Catalunya va ser fundadora de la FIRA l'any 1934 juntament amb d'altres federacions com la francesa, la romanesa, la italiana, entre d'altres–, tal i com demanava la Federació Catalana de Rugbi en el procés judicial que va iniciar a París el maig del 2006.

En la sentència notificada divendres, la Cort de Cassació francesa aquesta reconeix que la Federació Catalana de Rugbi va formar part de la federació internacional de Rugby Amateur fundada a París el 9 d'abril de 1934. Tanmateix, determina que a partir del Decret del govern del general Franco de 22 de febrer de 1941 les autoritats espanyoles varen decidir que la representació esportiva d'Espanya s'atribuïa a la Delegación Nacional de Deportes en la que es va haver d'integrar la Federació Catalana. Aquesta Sentència, que tanca la via judicial francesa, ha reiterat els arguments jurídics tant de la Sentència de primera instància com d'apel·lació.

La FIRA, amb la Federación Española de Rugby al costat, han argumentat en tot el procés que la FCR no té cap dret a reclamar ja que un decret franquista de l'any 1941 atribuïa tota la representació esportiva a la Delegación Nacional de Deportes del govern de Franco. "La FIRA i la FER utilitzen una llei d'una dictadura per denegar els drets de la FCR", comenta el comunicat de la FCR.

La Federació Catalana de Rugbi, amb el suport de la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat de Catalunya, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya i la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes estudiarà l'estratègia a seguir a partir d'aquest moment, que podria passar per formular una demanda davant del Tribunal Europeu dels Drets Humans, "davant la vulneració del dret d'associació que aquesta decisió pot representar".

"La intenció és arribar fins al final per reclamar el que creiem que és un dret de la FCR i lluitar per evitar donar validesa a una normativa d'una dictadura per eliminar-lo", conclou la nota.

stats