MUNDIAL DE RUGBI
Esports 14/09/2011

Patida victòria d’Escòcia davant una potent Geòrgia al Mundial de rugbi (15 - 6)

Una Escòcia sense imaginació ofensiva i amb pocs recursos s’imposa a una Geòrgia que ha venut cara la seva pell. Victòries de Samoa i Canadà a la resta de partits del dia

Ferran Vital
3 min
L'escocès Dan Parks, en acció durant l'Escòcia-Georgia

BarcelonaAl Rugby Park Stadium de la freda ciutat d’Iverncargill s’han vist les cares les seleccions d’Escòcia i de Geòrgia. Dos països petits en nombre d’habitants (Geòrgia just té quatre milions d’habitants i Escòcia en té cinc) però amb molta tradició i cultura rugbística. A Geòrgia el rugbi és l’esport nacional, la federació esportiva més potent del país en nombre de fitxes i pressupost. A Escòcia el rugbi ha anat perdent pes progressivament els darrers anys, però el XV del card encara és un dels símbols nacionals de la Bella Caledonia.

El partit ha començat amb cada equip aprofitant al màxim les seves armes. Els georgians confien en el poder dels seus davanters (homes certament enormes i molt forts) i la vella tàctica del pick and go. Escòcia ha canviat el paradigma del seu joc, i sota la direcció del tècnic Andy Robinson els del card aposten per un rugbi fluid, ràpid i de joc a la mà. A més a més, Escòcia ha presentat un XV amb molts canvis respecte al seu debut contra Romania, quatre dies abans. Entre els sacrificats del XV inicial cal destacar l’absència de Chris Paterson o Richie Vernon.

El primer temps ha sigut força igualat. Els georgians han intentat pressionar la sortida de la pilota tallant la connexió entre Lawson, Dan Parks i Morrison, amb un resultat força satisfactori. Aprofitant l'errada defensiva d’Escòcia els georgians s’han avançat al marcador gràcies a un xut a pals de Merav Kvirikashvili, possiblement el jugador amb més talent de Geòrgia. En veure’s per davant al marcador, els georgians han optat per esperar els rivals a la seva zona de 22, sense desgastar inútilment els seus davanters lluny de la pròpia zona de marca, per poder així tallar totes les accions ofensives dels escocesos al propi camp, impedint l’assaig rival. El plantejament georgià ha donat bons resultats, però la falta de qualitat dels georgians s’ha vist reflectida en diverses errades en els agrupaments que han suposat faltes a favor dels escocesos, que Dan Parks, xutador escocès, ha sabut transformar en tres ocasions. A la mitja part s’ha arribat amb un 9 a 3 a favor dels del card que no reflectia la possessió de l’oval ni el joc desplegat sobre el camp, per bé que els georgians havien aconseguit imprimir al partit un ritme baix, d’acord amb els seus interessos.

La segona part ha seguit amb la mateixa tònica: molts agrupaments, ritme baix, poca intensitat ofensiva i escassa imaginació escocesa per trencar el mur georgià. Novament, Escòcia ha hagut de recórrer als xuts a pals del seu obertura Dan Parks per anotar sis punts més al seu marcador. Els georgians, per la seva banda, han tornat a anotar en un aïllat xut a pals convertit per Merav Kvirikashvili. El resultat final, 15 a 6 per a una Escòcia que ha patit en excés. Un joc massa travat i la manifesta incapacitat d’arribar a la zona d’assaig rival són aspectes que el tècnic escocès, Andy Robinson, haurà de treballar.

Sense cap mena de dubte, el més positiu per als escocesos en aquests dos partits (contra Romania i Geòrgia) han sigut les victòries, però la imatge final no és la d’un equip que aspiri a grans fites en aquesta Copa del Món. Veurem el seu rendiment contra els pumas argentins i sobretot contra el XV de la rosa anglès.

Victòries de Samoa i Canadà

Pel que fa a la resta dels partits d’avui, Samoa s’ha imposat a la sorprenent Namíbia en un bon partit per 49 a 12, en què Alessana Tuilagi ha destacat en aconseguir perforar la zona d’assaig rival en tres ocasions, i en què els africans no han anotat fins a les acaballes del partit, quan els samoans havien baixat (i molt) la seva intensitat. Atenció amb els samoans, que practiquen un rugbi molt atractiu i ja van derrotar els totpoderosos wallabies en un amistós jugat fa un parell de mesos.

I per últim, el Canadà ha donat la sorpresa en doblegar Tonga per 25 a 20, amb un joc potent de davanters. Els tongalesos han sortit amb un XV inicial que presentava onze canvis respecte al seu debut contra els All Blacks, però la davantera dels “barbuts” ha imposat el seu físic en la part final del partit.

stats