Rugbi
Esports 15/10/2011

Una França gris derrota un Gal·les voluntariós per la mínima (9 - 8)

El XV del Gall derrota uns miners superiors en tot moment malgrat jugar en inferioritat numèrica durant més d'una hora. França jugarà la tercera final de la seva història, buscant el seu primer Campionat del Món

Ferran Vital
El francès Morgan Parra intenta bloquejar el gal·lès George North

BarcelonaA l'Eden Park d'Auckland s'ha lliurat la batalla de la primera semifinal d'aquesta Copa del Món que va arribant a la seva fi. El partit enfrontava els dos representants europeus que encara no havien fet les maletes en busca d'un lloc a la gran final de la Copa del Món.

El partit ha començat amb un Gal·les valent, que pressionava molt bé la sortida de pilota gala i aprofitava molt bé els seus recursos tàctics i tècnics més rellevants, tals com la potència dels seus davanters a les agrupacions espontànies (especialment els mauls) i la rapidesa dels seus tres quarts per guanyar metres i generar espais al camp gal. Fruit d'aquesta feina ofensiva, els miners han provocat una falta defensiva dels francesos que en James Hook (nou fitxatge de la USAP) ha transformat al minut vuit de joc.

Quan Gal·les semblava millor assentada sobre el camp, un parell de contratemps han canviat el panorama del partit. En primer lloc, la lesió d'Adam Jones, pilar dels miners, s'ha deixat sentir (i de quina manera) en les fases estàtiques del partit. Per acabar-ho d'adobar, una peça clau de l'engranatge miner com Sam Warburton (capità de Gal·les) ha estat justament expulsat per una vermella directa al minut dinou, que deixava els seus companys en inferioritat numèrica durant més d'una hora.

Els francesos han fet la seva feina, a partir d'aquest moment. Malgrat no disposar d'una possessió gaire clara, han aprofitat les poques escletxes defensives del rival per forçar un parell de xuts de càstig, transformats pel seu obertura Morgan Parra. Els miners gal·lesos no s'han arronsat i han seguit buscant la marca rival (tot i jugar amb inferioritat numèrica) i fins i tot han disposat d'un parell de xuts de càstig força centrats que James Hook no ha sabut convertir entre els tres pals. Al descans s'arribava amb un parcial de 6 a 3 a favor dels francesos, que sense fer gran cosa havien aprofitat les seves opcions entre pals millor que els seus rivals.

El segon temps ha continuat amb uns gal·lesos que han portat el pes del joc i del partit i una França excessivament especulativa, molt allunyada de la seva millor versió, la que vam veure als quarts de final contra Anglaterra. En Morgan Parra transformava un xut de càstig als deu minuts de la represa, que posava el marcador en un 9 a 3 pels francesos que semblava sentenciar el partit (sobretot contra uns miners en inferioritat numèrica). Quan pitjor ho tenien, els gal·lesos han tirat de cor i orgull per atacar, un cop i un altre, la 22 rival fins trobar un forat defensiu per on Mike Philips aconseguia el primer assaig del partit. Malauradament, la conversió d'aquest assaig no ha estat bona, i el xut de Stephen Jones (que havia substituït un gris James Hook) ha anat a estavellar-se al pal, deixant el marcador en un ajustat 9 a 8 pels francesos.

França ha continuat especulant amb el resultat i s'ha limitat a contrarestar els mèrits ofensius d'un rival en inferioritat, que ha tingut als peus de Halfpenny l'oportunitat d'endur-se el partit, però el seu xut ha quedat una mica curt i no ha transformat pel seu equip. Ha estat lloable la feina de Gal·les lluitant fins al final amb un home menys, contra un equip que s'ha limitat a defensar en línia les embranzides del seu rival. Una França de vergonya, especulativa, resultadista i sense ànima jugarà de forma molt immerescuda la tercera final de la seva història tot buscant l'honor de guanyar, per primer cop, la Copa Webb Ellis.