TORNEIG SIS NACIONS
Esports 10/03/2012

Gal·les derrota Itàlia (24-3) i acaricia el Sis Nacions

Els miners s'imposen amb autoritat a una digne Itàlia, que ha plantat cara en tot moment amb una defensa molt activa. Si Gal·les derrota França la setmana vinent a Cardiff, els miners es proclamaran campions tot completant un majestuós Grand Salm

Ferran Vital
El gal·lès Mike Phillips intenta superar Kristopher Burton i Simone Favaro, d'Itàlia / EDDIE KEOGH / REUTERS

BarcelonaGal·les està més a prop del seu objectiu de conquerir el Sis Nacions d'enguany i de retruc completar la seva gran temporada amb la conquesta del Grand Slam, que té més a tocar que mai després de derrotar una voluntariosa Itàlia al majestuós Millenium Stadium de Cardiff. Si la setmana vinent els gal·lesos derroten França al mateix escenari, els deixebles de Warren Gatland hauran complert el seu doble objectiu d'aquesta temporada: conquerir el Sis Nacions i completar un històric Grand Slam desplegant un joc de gran qualitat.

Durant el primer temps hem pogut veure un Gal·les llençat a l'atac mentre que els italians han plantejat una defensa molt sòlida i molt treballada sobre la gespa del Millenium Stadium de Cardiff. Cal destacar l'evolució defensiva dels transalpins, molt intensos en el placatge però massa tous en les agrupacions i el joc estàtic. Els miners, per la seva banda, han tingut el control del partit en tot moment i han portat la iniciativa del joc, plantejant fases obertes i dinàmiques jugades amb velocitat per tal de trencar el catenaccio italià.

Cal destacar que en tot el primer temps els gal·lesos només han pogut anotar mitjançant tres xuts de càstig concedits per errades rivals, executats magistralment per Leigh Halfpenny, el darrere miner, als minuts 9, 20 i 38 del joc. Per contra, els italians només han pogut anotar mitjançant un solitari xut de càstig transformat pel veterà tres quarts Mirco Bergamasco al minut 12. D'aquesta manera s'arribava a la mitja part a Cardiff amb un curt 9 a 3 pels miners que no reflectia els mèrits dels dos equips sobre la gespa.

El segon temps ha començat amb una Itàlia més valenta que ha provat de perforar la defensa dels miners amb la seva potent davantera, però tant bon punt els transalpins han estirat les línies per provar d'atacar en obert, una pèrdua de pilota en atac ha estat aprofitada per Jamie Robert per iniciar un contraatac fulminant que l'ha portat a la zona d'assaig rival al minut 49 de partit. L'acció ha estat convertida pel màgic peu de Leigh Halfpenny tot deixant el marcador en un clar 16 a 3 a favor dels gal·lesos.

A partir d'aquest moment els gal·lesos s'han limitat a controlar el partit, imprimint un ritme més pausat a les transaccions i al joc dinàmic, tot buscant els punts de contacte entre els dos equips i ralentitzant la sortida de l'oval. Els italians han plantat cara en tot moment, per bé que els mancava el dominar més les fases dinàmiques i generar possessions de qualitat que donessin opcions reals als seus tres quarts per penetrar L'entrellat defensiu dels miners.

Però en els minuts finals la intensitat defensiva i el cansament acumulat han passat factura als gladiadors, que s'han quedat de pedra en una ràpida acció ofensiva minera iniciada per un cop a la mà del gal·lès Gethin Jenkins que ha obert cap al costat obert on els miners han trobat en Cuthbert lliure de marca, que ha anotat el darrer assaig del partit a les acaballes del partit. En Priestland (xutador desprès de l'expulsió temporal de Halpenny per un placatge il·legal) ha estat incapaç de convertir l'assaig del seu company, i el marcador s'ha quedat en un clar 24 a 3 final a favor del conjunt local.