MUNDIAL
Esports 09/09/2011

Nova Zelanda no pateix i es cruspeix Tonga al partit inaugural del Mundial (41-10)

Els All Blacks s'han imposat gràcies a un primer temps fantàstic a una Tonga que ha salvat el seu orgull a la segona part

Ferran Vital
Sonny Bill Williams, de Nova Zelanda, placat per la defensa de Tonga

BarcelonaLa Copa del Món de rugbi ja ha començat. Com no podia ser de cap altra manera, el primer partit del Mundial ha acabat amb una previsible victòria dels All Blacks contra la feble selecció de Tonga, que ha vist com un huracà kiwi li ha passat per sobre al primer temps. La segona part ha sigut radicalment diferent, ja que els tongalesos han tirat d'orgull i han deixat una bona imatge col·lectiva. Per Tonga, cal destacar la participació d'Ephrain Taukafa, que va jugar amb el BUC l'any 2004, i de Kurt Morath, que va jugar amb el Sevilla el 2008. Ambdós jugadors són neozelandesos nacionalitzats amb Tonga.

Nova Zelanda ha sortit molt forta, i al segon minut ja s'havia avançat 0 a 3 per mitjà d'una falta transformada per Dan Carter. Durant els següents trenta-cinc minuts els All Blacks han jugat al camp dels tongalesos, que no han pogut contrarestar les escomeses rivals a la seva zona de 22. Gràcies a un joc a la mà i preciosista, els neozelandesos han assajat mitjançant Israel Dagg (en dues ocasions) i Kahui (en dues ocasions més), a la qual cosa cal sumar-hi la transformació de tres dels quatre xuts a pals posteriors per part de Dan Carter. Eren els millors minuts del conjunt kiwi.

A les acaballes del primer temps el neozelandès nacionalitzat per Tonga i exjugador del Cajasol de Sevilla Kurt Morath ha anotat després d'una falta defensiva dels All Blacks, i s'ha situat el 3 a 29 amb què s'ha arribat a la mitja part.

El segon temps ha arrancat amb una Nova Zelanda molt més conservadora (que fins i tot ha especulat amb el seu avantatge). Només una dada: al segon temps l'oval ha estat més temps en possessió dels tongalesos que no pas dels All Blacks, i s'han jugat molts més minuts al camp kiwi que no pas al rival. En una de les poques accions ofensives dels All Blacks (això sí, una jugada brillant) en Jerome Kaino ha aconseguit assajar una gran jugada col·lectiva que ha trencat els sistemes defensius rivals.

A partir d'aquí, els tongalesos han tret tot el seu orgull i han iniciat una llarga fase ofensiva (de més de deu minuts) en què han anul·lat els neozelandesos per aconseguir assajar mitjançant el davanter Taumalolu i convertir el xut a pals posterior. El marcador es posava en un desigual 10 a 34, però és que el parcial del segon temps era favorable a Tonga per 7 a 5.

Una Nova Zelanda desconeguda durant gran part del segon temps, desdibuixada, incapaç d'imposar-se als tocs ni aturar els pick and go rivals, que perdia pilotes fàcils als tres quarts i reculava a les melés, ha deixat una imatge més o menys preocupant. Aquestes "empanades" o llacunes mentals dels All Blacks li poden costar el Mundial partir de quarts de final. Avui els All Blacks ens han mostrat les seves habilitats i destreses, però també els seus defectes i punts febles.

A les acaballes del partit, amb una Tonga absolutament fosa pel gran esforç realitzat durant el segon temps, els All Blacks s'han escapat al marcador gràcies a l'assaig de Ma'a Nonu i la transformació posterior de Christian Slade, que han deixat el marcador final en un 10 a 41 que no reflectia pas tot el que havia passat al segon temps.

En conclusió, podem afirmar que la Nova Zelanda del primer temps és capaç de guanyar aquesta Copa del Món de llarg gràcies a les seves escomeses ofensives, però quan no té la possessió de l'oval la davantera kiwi no és capaç de recuperar-lo de forma ràpida i efectiva, i en aquestes fases és quan una potència europea (França i Anglaterra) o del sud (Sud-àfrica o Austràlia) els pot fer fora a un partit.