RUGBI
Esports 12/04/2015

La Santboiana tira d'orgull per derrotar el Chami i el Barça es desinfla a Valladolid a la segona meitat

El conjunt del Baix Llobregat suma una bonificació ofensiva al darrer minut i ho té tot de cara per acabar segon (36-22) mentre que els blaugranes hauran d'esperar una setmana més per certificar la permanència (40-16)

4 min
Ruben Sanz, autor de la darrera marca de la Santboiana contra El Salvador / EDUROIS

Sant BoiCara i creu per als equips catalans de la Divisió d'Honor de rugbi. La Santboiana ha aconseguit una victòria de mèrit, a casa, contra El Salvador i ha fet un pas de gegant per acabar la fase regular en segona posició, mentre que el Barça no ha tingut cap mena d'opció al camp del Quesos Entrepinares, en una jornada que, casualment, ha enfrontat els dos equips de Catalunya amb els dos conjunts de Valladolid.

Santboiana 36b - 22 El Salvador

Els aficionats de la Santboiana han marxat del Baldiri Aleu amb un somriure als llavis. No n'hi havia per menys. L'equip del Baix Llobregat ha fet una exhibició de força i de joc col·lectiu, sobretot a la segona meitat, i ha aconseguit el triomf amb bonus contra un dels rivals més potents del campionat. Un triomf que permet als de Lewis Williams seguir en segon lloc i fer un pas de gegant per finalitzar en aquesta posició, que els donaria avantatge de camp a les semifinals del 'play-off'.

La Santboiana saltava a la gespa obligada a guanyar, després del triomf del Cisneros del dissabte, i ha fet la sensació que els jugadors els cremava la pilota. L'equip català defensava bé i volia tenir la iniciativa, però errava en la fase de construcció, amb moltes pèrdues de pilota i 'avants' en situacions assequibles.

El Chami, que a l'anada s'havia imposat amb molta contundència, ha pogut agafar avantatge amb dues marques (la segona al límit del temps reglamentari), mentre que els de Sant Boi s'han hagut de conformar amb dos cops de càstig transformats (6-15). Els nervis al Baldiri estaven a flor de pell i els jugadors no acabaven de trobar la tecla per capgirar la situació. El descans ha vingut com aigua de maig per als catalans.

A la represa, tot ha estat diferent. Les pèrdues s'han minimitzat i la Santboiana ha dut la iniciativa, jugant pràcticament tots els 40 minuts a camp contrari. L'equip estava fent un bon treball a les 'touche' i als 'maul', i només tenia alguns problemes a la melé. Però de seguida s'ha vist que la cosa canviaria i els catalans s'han ficat al partit de seguida, amb un cop i un assaig d'Afa Tauli, que ha culminat un 'maul' a bandera. El Chami ha pogut anotar amb un cop de càstig, que ha tocat al pal, però de seguida ha arribat un nou assaig d'Afa, també de 'maul', després de servir de banda a la zona de 22. Al quart d'hora de la represa, el marcador ja era de 19-15.

El partit, en alguns moments, ha recordat el de fa quinze dies a Getxo, on els catalans van tenir problemes per combinar però van endur-se la victòria en les accions d'estratègia, com els 'mauls'. Aquest cop, la Santboiana ha estat millor en el joc col·lectiu tot i, sobretot, ha treballat molt bé en defensa.

Després d'uns minuts de treva, el joc s'ha animat quan faltaven cinc minuts. La Santboiana era a dues marques del bonus i per això ha preferit xutar a pals una hipotètica 'touche', ja que l'equip preferia assegurar la victòria. Ki Anufe ha transformat i encarrilava el triomf, però encara faltaven per passar moltes coses al Baldiri.

L'equip local ha recuperat la pilota en el servei de centre i ha llançat un bon atac que ha acabat amb un cop i una targeta groga visitant. Amb superioritat, ara sí, els de Sant Boi han preferit sevir de banda i han trobat un nou 'maul' per fer el tercer assaig i deixar el partit sentenciat (27-15). Però encara faltaven més coses.

Faltaven dos minuts i el Salvador ha servit ràpid, ha recuperat la pilota i ha trobat un assaig a bandera per escurçar distàncies i obtenir, momentàniament, el bonus defensiu (27-22). Però encara quedava una darrera acció que ha acabat sent màgica per als interessos locals, que jugaven amb superioritat i han tingut un cop de càstig a la línia de 22. Ara sí, l'equip se l'ha jugat i ha obtingut una 'touche' prop de la bandera: la Santboiana l'ha executat bé, Rubén ha rebut l'oval i ha trobat un forat per la banda dreta per escapolir-se de la defensa i fer la quarta marca.

Quesos Entrepinares 40b - 13 Barça

Menys sort ha tingut el Barça en el desplaçament al camp del líder de la Divisió d'Honor. Els de Ricardo Martinena encara no han pogut obtenir cap triomf lluny de la Teixonera i aquest diumenge tampoc l'han trobat a Valladolid. I això que el conjunt blaugrana ha fet uns bons primers minuts, mantenint el partit ajustat i treballant de forma notable en defensa, però al segon temps no han tingut opcions.

El Quesos venia de perdre inesperadament la setmana anterior contra el Gernika, però aquest cop no ha badat. Els val·lisoletans no podien torna a ensopegar si no volien perdre la condició de líder, mentre que els blaugranes buscaven un triomf que els hagués assegurat la permanència a la màxima categoria del rugbi espanyol.

El Barça ha perdut a Valladolid contra el Quesos / VALLADOLIDRAC.COM

Al descans s'hi ha arribat amb un marcador de 14-6, que demostrava la superioritat local però donava alguna opció al Barça. Esclar que al segon temps el Quesos ha eixamplat les distàncies de seguida que als blaugranes se'ls ha acabat la gasolina. Al minut 51 els locals han fet la tercera marca, i vint-i-cinc minuts després ja en portaven sis. Finalment, el Barça ha pogut aconseguir la marca d'honor al darrer sospir.

Amb aquest marcador, el Quesos té tres punts més d'avantatge respecte de la Santboiana, però ha de jugar la propera jornada al camp del Cisneros (tercer). Mentre que el Barça en té sis més que el Vigo quan en queden un màxim de deu per jugar-se. Un triomf blaugrana al proper partit, a casa contra el Bathco, els permetria assegurar la permanència.