Rugbi
Esports 14/12/2013

La USAP s'acomiada d'Europa de la forma més cruel (17-18)

El conjunt de Perpinyà diu adeú virtualment a la màxima competició europea després d'una derrota injusta i dolorosa a l'Aimé Giral contra el Munster

Ferran Vital

BarcelonaLa USAP havia de derrotar als irlandesos de Munster si volien continuar vius a Europa. Després de l'amarga derrota a Limerick la setmana passada, el conjunt de Perpinyà no podia cometre cap més relliscada si volia seguir optant a una plaça als quarts de final de la màxima competició continental.

Conscients de la necessitat de guanyar als seus rivals, i sobretot de netejar la seva imatge respecte a la setmana anterior, els catalans han sortit amb el ganivet entre les dents sobre la gespa de l'Aimé Giral, que es vestia amb les seves millors gales per acollir als gegants irlandesos, dues vegades campions de la Copa d'Europa els darrers anys (2006 i 2008). La USAP ha dominat el primer temps, gràcies al control de la possessió de l'oval i a un major protagonisme dels davanters usapistes, que han sabut imposar la seva lleia les diverses fases estàtiques disputades durant els primers quaranta minuts. Malgrat tot, el primer temps ha estat dens, lent i excessivament dur, com ho mostra el volum de faltes comeses en defensa per tots dos equips, que han jugat al límit del reglament des del primer minut. Si els catalans intentaven mostrar-se sòlids i segurs a les seves possessions, els visitants han intentat fer retrocedir als arlequinats mitjançant l'ús de la força i la potència dels seus davanters. Amb tot, la USAP ha aprofitat millor les penalitats concedides pels seus rivals que no pas el Munster, i el jove obertura Tomasso Allan -nascut a Vicenza fruit del matrimoni d'un escocès i una italiana- ha mostrat al món el seu nivell substituint, amb èxit, a la figura usapista James Hook i al lesionat Camille López.

Però Munster ha sortit millor posicionat al segon temps, i ha capgirat el marcador molt ràpidament gràcies a un assaig de càstig concedit per l'àrbitre en contra dels catalans per reiteració d'infraccions a la melé, una decisió molt discutida pels jugadors i aficionats usapistes. L'equip visitant ha sabut aprofitar la confusió catalana després de la polèmica decisió arbitral, i han aturat les envestides d'una USAP que es precipitava excessivament en les accions ofensives, desaprofitant bones ocasions a pocs metres de la zona de marca rival i facilitant la tasca dels defensors irlandesos. No ha estat fins a un quart d'hora del final que els catalans han anotat, gràcies a un cop de càstig escorat a l'esquerra que el jove Tomasso Allan ha transformat entre pals, immediatament contestat per un altre cop de càstig a favor de Munster, que Ian Keatley passava entre pals.

Quan pitjor ho passava la USAP, i la victòria semblava viatjar a Irlanda, la USAP ha culminat una ràpida jugada de contraatac de la mà d'un altre Tommasso, en aquest cas l'aler -també italià- Tommasso Benvenuti, col·locat un 17 a 13 al marcador que semblava definitiu. Però un dramàtic i cruel gir dels esdeveniments els irlandesos han capgirat el marcador gràcies a un assaig, anotat tres minuts per sobre del temps reglamentari, de la mà del jove Hanrahan i que sentenciava la derrota catalana amb el 17 a 18 amb el que s'ha arribat al final.

Els jugadors de la USAP s'han quedat glaçats després de rebre l'assaig irlandès. Fins i tot alguns jugadors no han pogut contenir les llàgrimes de la impotència i la ràbia acumulada per un final a totes llums injust i cruel, que elimina virtualment als catalans de la màxima competició europea, a falta de dos partits (Edimburg a Murrayfield i Gloucester a casa) per finalitzar la fase de grups. La USAP s'enfonsa a la tercera posició de grup, amb 7 punts, lluny dels 14 punts que acumula l'ara líder de grup, que és precisament Munster.