Copa del Món
Esports 23/09/2011

Austràlia es retroba amb el seu millor joc contra els Estats Units (67-5)

Els 'wallabies' recuperen part del crèdit perdut contra Irlanda i el seu potencial ofensiu contra un rival que no ha sabut frenar els tres quarts australians

Ferran Vital
Adam Ashley-Cooper.

BarcelonaAustràlia arribava al partit contra els Estats Units plena de dubtes i alguna ombra, a conseqüència de la seva derrota (i sobretot, per la imatge que va oferir) al seu darrer partit contra Irlanda. Per això el tècnic wallabie, el senyor Robbie Deans, va decidir apostar per un XV de garanties amb la seva línia de tres quarts de luxe, formada per la connexió màgica Will Genia i Quade Cooper al mig del camp i Anthony Fainga'a, Ashley-Cooper i Kurtley Bale als centres i el darrere. Com de costum, la davantera (especialment la primera i segona línia) es presentava com el punt feble del que possiblement sigui el millor equip del moment.

Els Estats Units arribaven amb molta il·lusió, esperonats per la bona imatge del seu primer partit de grup contra Irlanda i la victòria contra els óssos de Rússia, però amb moltes baixes, que han fet que els americans hagin sortit amb alguns jugadors no habituals. Els millors jugadors de les àguiles americanes juguen a Europa, com el jove d'ascendència basca Iñaki Basauri (a les files de L'Aquila), el mig de melé Tim Usasz (jugador del Nottingham) o el "basc" Ngwenya (a les files del Biarritz). Les àguiles són un conjunt compacte i en creixement, però encara lluny del millor nivell internacional.

El partit, disputat al Regional Stadium de la capital neozelandesa, la ciutat de Wellington, ha començat amb unes àguiles que volien pressionar fort els mitjos australians per ofegar la zona de construcció wallabie, seguint l'exemple del que va fer Irlanda. Per guanyar Austràlia has de tancar tots els espais en la teva defensa i tractar per tots els mitjans que els seus tres quarts no tinguin la possessió de l'oval ni espais per on jugar, i sota aquesta premissa les àguiles americanes han començat els primers minuts de joc.

Però quan Quade Cooper agafa l'oval, pot passar qualsevol cosa. En un ràpid esprint al minut vuit de joc, ha trencat la defensa americana i ha habilitat Robert Horne per anotar el primer assaig del partit, escorat al tancat esquerre. Sense temps per recuperar-se del cop, els australians han encetat un segon atac al minut onze de joc en el qual la connexió Beale, Fainga'a i Quade Cooper ha obert la defensa americana i ha habilitat el segona Rocky Elson (un no habitual) per anotar un assaig a plaer.

Les àguiles americanes han contestat amb joc de davanters i una llarga fase de pick and go, que els ha portat fins a les immediacions de la zona de marca rival, fins que JJ Gagiano (d'origen sud-africà) ha aprofitat una sortida de la melé per anotar un assaig escorat a la dreta de l'atac americà. Però quan els americans estaven més a prop que mai de l'empat, una genial acció del segona australià Rocky Elson ha acabat en una contra genial que han culminat entre Ashley Cooper i Kurtley Beale al minut trenta-u de joc. Aprofitant la davallada mental i física de les àguiles, Anthony Fainga'a ha iniciat una escapada brillant que ha culminat amb un altre assaig pels wallabies. Amb un clar 22 a 5 a favor d'Austràlia (que possiblement no reflectia tots els mèrits dels nord-americans) s'ha arribat al descans.

La segona meitat ha seguit, a grans traços, el guió del primer temps. Les àguiles intentaven imposar el seu joc de davantera, conscients que és el punt feble dels australians, i els wallabies iniciaven perilloses jugades d'atac cada cop que disposaven de possessió i espai per iniciar les accions ofensives. D'aquesta manera, els australians han finalitzat dues jugades d'atac que han acabat en assaig durant els primers minuts de la segona meitat (mitjançant McCabe i Drew Mitchell), davant l'incapacitat defensiva dels nord-americans, incapaços de fer front al tifó wallabie que els assetjava.

Els australians encara han tingut temps per ampliar el seu marcador, tot i que durant el segon temps han jugat a mig gas durant algunes fases del partit contra uns Estats Units que s'han vist superats de llarg al segon temps. Així, doncs, pels australians han anotat Ashley-Cooper (en tres ocasions), Antonhy Fainga'a i Radike Samo (que avui havia començat el partit a la banqueta), tots gràcies a diverses accions de contraatac per les bandes, aprofitant que les àguiles s'havien llençat gairebé cegament a l'atac i no eren capaces d'omplir els buits que generava el seu sistema defensiu.

El partit ha acabat amb un marcador molt clar pels australians, que s'han imposat per 67 a 5 als Estats Units, però amb un gust agredolç, ja que a la darrera jugada del partit un jugador americà ha impactat de ple al cap d'Anthony Fainga'a (autor de dos assajos durant el partit), que ha quedat uns minuts sense coneixement a la gespa de l'estadi de Wellington.