MUNDIAL
Esports 17/09/2011

Irlanda s’imposa a una desconeguda Austràlia (15-6)

Els celtes han guanyat en un partit molt seriós de la seva davantera, que ha sabut imposar el seu ritme al llarg dels vuitanta minuts. Una Austràlia desconeguda s’enfonsa, incapaç de trencar els sistemes defensius del XV del trèvol

Ferran Vital
4 min
L'australià Quade Cooper, aturat per la defensa irlandesa

Barcelonawallabies. La generació d’or del rugbi irlandès, ja veterana i sense un recanvi generacional convincent, contra una generació australiana molt jove, destinada a governar el món oval durant un futur no massa llunyà.

El seleccionador australià ha presentat el seu XV de gala, que respecta l’estructura dels Reds, club campió del Super15 (la millor competició a nivell de clubs del món). A la sala de màquines, el tècnic wallabie Robbie Deans ha situat Radike Samo, Will Genia, Quade Cooper, McCabe, Anthony Fainga’a, Kurtley Bale i James O’Connor (àlies Justin Bieber, sobrenom amb el que l’ha batejat en Quade Cooper). Un superequip amb la que possiblement sigui la millor línia de tres quarts del món.

Els irlandesos, per la seva banda, arribaven al partit confiant en l’estructura del club campió europeu, el Leinster. Pocs dubtes més enllà de si havia de jugar el jove Sexton o el veterà Ronan O’Gara a l’obertura del trèvol, o bé com frenar l’allau ofensiu australià. Confiar en un XV de garanties per mantenir la possessió de l’oval i avançar trencant línies rivals, o apostar pel talent i el joc dinàmic que caracteritzaven la generació d’or de l’illa maragda? El tècnic irlandès, Declan Kidney, finalment ha apostat per un XV de garanties, amb el clan de les O’s dominant la davantera celta (O’Connell, O’Brian i O’Callaghan), i combinant experiència (Best i Ross) amb joventut (Cian Healy, Ferris, Heaslip). La missió dels davanters era ben clara: imposar el seu ritme al pack de davanters australià, a priori el taló d’Aquiles dels wallabies. Al tres quarts, el mític Brian O’Driscoll fent parella amb D’Arcy, i Jonthan Sexton, millor jugador de la passada Heineken Cup, enganxant paquet de davanters i línia de tres quarts.

El partit ha començat amb una Austràlia molt ofensiva que de seguida ha anotat gràcies a un xut a pals del seu ala (d’origen irlandès) James O’Connor. Pocs minuts després Sexton ha anotat un xut a pals fruit d’una falta defensiva wallabie per situar de nou l’empat al marcador. En una segona jugada ofensiva dels de l’illa maragda, Sexton ha anotat un bon drop que ha posat per davant els celtes al marcador, mentre que l’estadi esclatava (els aficionats locals animaven els irlandesos, ja que Austràlia és el seu gran rival). Pocs minuts després, O’Connor tornava a igualar el partit amb un altre xut a pals. El partit semblava un duel de xutadors, ja que els dos equips semblaven més preocupats en no cometre errades fatals que en anar a buscar la zona de marca rival. Amb l’empat a sis i dos equips que no han acabat de desplegar tot el seu potencial, s’arribava al descans.

La segona meitat del partit ha començat amb les incursions de Beale i Ashley-Cooper, que han intimidat la línia defensiva irlandesa, per bé que aquesta ha aguantat prou bé les envestides rivals. Malgrat els esforços ofensius wallabies, han estat els irlandesos els que han anotat primer, gràcies a un penal convertit pel xutador celta, en Jonathan Sexton. Durant una pila de minuts els irlandesos només han hagut d’esperar l’errada dels davanters australians (knock-on, avant, fora de joc...) per recuperar la pilota. Per exemple, en Kepu i en Polota-Nau enfonsaven totes les melés australianes, generant cops de càstig a favor dels irlandesos, que han sabut aprofitar molt bé.

En una d’aquestes, el mite Ronan O’Gara (que havia sortit feia poc de la banqueta substituint un gris O’Driscoll) anotava tres punts més pel XV del trèvol, situant el marcador en un sorprenent 6 a 12 pels celtes. Els australians no donaven símptomes de vida, amb un Quade Cooper apagat i un Will Genia desaparegut. A deu minuts del final, en Ronan O’Gara ha transformat un penal comès per la defensa australiana en la seva zona de 22 per sentenciar el partit amb un clar 15 a 6 per Irlanda.

Victòria final pel XV del trèvol, trencant tots els pronòstics, gràcies a la feina de la seva davantera, que s’ha imposat en cada ruck, en cada maul, en cada touch i, sobretot, en cada melé, provocant cops de càstig dels australians prop de la zona de marca per a que els grans xutadors irlandesos (O’Gara i el seu successor Sexton) anotessin fins a cinc vegades entre els pals d’un Eden Park que per moments semblava el vell Lansdowne Road. Aquesta pot ser la darrera oportunitat mundialista per la generació d’or del rugbi irlandès. Tant de bo puguin fer-la ben grossa.

Molt preocupant, el partit dels wallabies, absolutament irreconeixibles, i amb uns Genia, Quade Cooper, Bale i Fainga’a absolutament desapareguts durant els vuitanta minuts, i lamentable el paper de la davantera australiana, que avui ha mostrat totes les seves mancances tàctiques i tècniques. Malgrat tot, Austràlia no està, ni de bon tros, fora d’aquesta Copa del Món. Segurament guanyarà els partits que queden, i passarà presumiblement com a segona de grup, cosa que farà que possiblement s’hagi d’enfrontar contra Sud-àfrica als quarts de final.