RUGBI
Esports 17/01/2011

Els clubs de rugbi de Barcelona alcen la veu contra la política esportiva de l'Ajuntament

Aquest dimecres els representants dels sis clubs de rugbi històrics de la ciutat de Barcelona (FC Barcelona, BUC, CEU, Gòtics RC, CN Poblenou – Enginyers Rugby i Químics ER) tenen pensat fer entrega a l'Ajuntament del "Manifest dels clubs de Barcelona pel manteniment i la regeneració de l’esport i les tradicions del rugby a la capital de Catalunya", document en què es posicionen contra la política esportiva de l’Ajuntament.

Toni Padilla
2 min
Una plantilla dels Químics ER, equip de rugbi de Barcelona

BarcelonaSegons el president del CN Poblenou - Enginyers, Jordi Homs, es tracta d'una "decidida reivindicació de la tasca formadora i d’integració social que representa aquest esport".

El problema dels clubs de rugbi de Barcelona és en primer lloc, les instal·lacions, ja que només hi ha quatre camps on jugar, i un d'ells ni tans sols és reconegut com a camp de rugbi, com és el cas de les instal·lacions de la Mar Bella. Segons Homs, "els clubs tenen por de quedar-se sense camp on jugar. Ja fa massa temps que hi ha rumors al respecte, tot i que l'Ajuntament nega que passi res. Ara, tenim sis clubs de la ciutat jugant en diferents categories que no poden créixer perquè compartim instal·lacions. I les que tenim perillen. L'única que no perilla, potser, és la de la Taixonera, però és un lloc on abans teníem dos camps i ara només en tenim un de sol". Segons Homs, ara mateix no hi ha cap via de diàleg estable amb l'Ajuntament per intentar consolidar aquest esport de llarga tradició, tot i que el president del CN Poblenou no dubta de que els representants de l'Ajuntament sí que aniran a veure el partit que jugarà la USAP de Perpinyà a l'estadi Olímpic Lluís Companys. "D'organitzar grans esdeveniments, l'Ajuntament en sap molt. Però no serveix de res portar la USAP si no cuides el rugbi de base, els clubs locals, que són els que mantindran viu aquest esport quan s'acabi aquest esport".

Els clubs de rugbi, en una nota de premsa, recorden que "enguany es compleix el centenari del primer partit de rugbi jugat a Barcelona, el maig de 1911, i des d’aleshores aquest esport ha estat present a la nostra ciutat, i tot i que no ha aconseguit situar-se com un esport de masses, sí que ha estat l’esport de generacions de barcelonins, i ha estat capaç de generar un bon nombre d’esportistes de nivell internacional. Entre els clubs signants els més antics són el FC Barcelona i el BUC, ambdós dels anys ’20 del passat segle, i el més jove el Químics ER (originari de l’Institut Químic de Sarrià), amb vint anys d’antiguitat. Entremig, el CN Poblenou de 1952, el Club Esportiu Universitari de 1959, i el Gòtics (continuador de la secció de rugby del RCD Espanyol), de 1984. Pel camí han desaparegut equips tan emblemàtics com l’AD Maquinista o el Picadero JC, o més recentment les seccions de rugby del CN Barcelona o el CN Montjuïc".

Segons els responsables d'aquests clubs, el nombre i la identitat de clubs ha anat variant per múltiples causes, i un dels principals problemes ha estat la migradesa de terrenys de joc on practicar-lo. A més, els clubs denuncien una "inèdita hostilitat manifesta per part de les autoritats esportives de l’Ajuntament pel què fa al tracte envers els clubs".

Els clubs reclamen un pla marc de treball que permeti arrelar-los definitivament a les seves zones d’influència de la ciutat i una via de diàleg amb l'Ajuntament.

stats