FINAL DE L'OBERT D'AUSTRÀLIA
Esports 29/01/2012

Un Djokovic èpic manté l'hegemonia sobre Nadal i s'endú el seu tercer Obert d'Austràlia

El serbi, pletòric a nivell tenístic, sotmet un Nadal que ha lluitat amb dents i ungles per vèncer el seu rival 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 i 7-5 en prop de sis hores de partit

Oriol March
Djokovic celebra un punt a la final de l'Open d'Austràlia

BarcelonaNovak Djokovic, número 1 del món, sembla a hores d'ara un tenista invencible. Ho ha tornat a demostrar aquest matí en la final de l'Obert d'Austràlia, que ha guanyat per 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 i 7-5 davant un Rafa Nadal que, tot i començar a un ritme altíssim i posar-li les coses complicadíssimes, ha anat veient com Djokovic el treia gradualment fora de la pista. És la tercera corona del serbi al primer Grand Slam de la temporada. Aquesta victòria confirma el pletòric estat de forma ja exhibit el 2011, any en què va acumular triomfs a Melbourne, Wimbledon i l'Obert dels Estats Units. Res ni ningú sembla que pugui aturar aquesta dinàmica, i això que Nadal ha treballat de valent en pretemporada per poder-lo frenar.

El partit ha començat igualat, amb els jugadors temptejant el terreny amb el seu servei. Nadal ha estat valent, molt ficat a la pista i reduint els espais d'un Djokovic que semblava que es dosificava, i encara més després de la duríssima semifinal que el va enfrontar a Andy Murray. El primer punt de gir ha arribat amb el 2-2, servint el serbi, quan el de Manacor ha fet el primer break del partit. Se'l veia àgil, decidit. Malgrat que s'ha posat 4-2, Djokovic ha tret el geni per empatar i col·locar-se 5-4 a favor. Nadal, en el punt més baix del set, ha optat per col·locar pilotes dins i esperar l'error del contrincant. Amb tenacitat ha mantingut el servei i, al joc següent, ha fet el break al número 1. La cirereta al primer parcial –7-5 en una hora i 20 minuts– l'ha posat amb un joc molt seriós i pacient.

En el segon set la dinàmica ha canviat radicalment. Nadal ha vist com Djokovic s'entonava i no li permetia seguir apostant per un joc agressiu dins la pista. Sense semblar que estigués en tensió, el serbi ha començat a encadenar cops magistrals –la tònica habitual durant tot el 2011– i amb 2-1 al marcador ha fet el break al seu rival, que semblava, per primer cop en tot el partit, desorientat. Aquesta desorientació, traduïda en cops cada vegada més curts que li impedien frenar la tempesta de Djokovic, han permès al serbi situar-se 5-2 sense massa complicacions. Ha estat en aquest punt quan Nadal ha tret el geni per espantar el seu contrincant i col·locar-se 5-4 i servei per empatar un segon parcial que semblava perdut. Però no ha concretat i, amb una doble falta, ha cedit el segon set. Amb 1-1 al marcador, el partit torna a començar després de més de dues hores de lluita.

Amb el mateix vigor que a l'inici del segon set, ha encetat Djokovic el tercer. En un obrir i tancar d'ulls, el serbi s'ha col·locat 4-1 al marcador gràcies a l'efectivitat en les restades. Qualsevol servei de Nadal, per bo que fos, rebia una rèplica profunda del serbi, impossible de tornar en condicions. El de Manacor es veia obligat a ajustar el servei al màxim per no patir un calvari a cada punt. Però ni dues raquetes li haurien servit per aturar un Djokovic que ja havia engegat la modalitat exprés del seu joc. Així ho demostra el marcador del tercer parcial, que ha acabat amb 6-2 favorable al serbi. Res ni ningú semblava poder aturar el torrent ofensiu del número 1 mundial.

La igualtat ha tornat als primers compassos del quart set. Els dos jugadors tenien entre cella i cella aguantar el seu servei. En el joc del 4-3, Djokovic ha disposat d'un 0-40 per fer el break al rival. En aquest moment ha aparegut el millor Nadal, el de les grans ocasions, el que surt viu de les situacions més complicades. Ha empatat a 4 jocs i la pluja ha aturat durant uns minuts el joc. Tots dos, amb menys o més dificultats, han mantingut el servei fins arribar al 5-5, joc en què Djokovic ha serrat les dents per avançar-se (6-5). Nadal, impecable, ha portat el partit a un tie-break cardíac que ha sabut conduir millor que el serbi. El cinquè set ho ha hagut de decidir tot.

El serbi semblava cansat i desgastat, gairebé perdut. Nadal li ha trencat el servei però s'ha recompost amb patiment, tornant a serrar les dents, ara, com mai s'havia vist obligat a fer al llarg de la seva carrera. S'ha endut la victòria en un final agònic que li ha facilitat el seu tercer títol a Austràlia, el cinquè Grand Slam de la seva carrera. La llegenda de Djokovic es va fent cada vegada més gran.