FIATC JOVENTUT
Esports 24/10/2011

Els mil ulls de Salva Maldonado a Badalona

àlex Gozalbo
2 min
L'entrenador del primer equip, Salva Maldonado, recolzat en un dels passadissos  de l'Olímpic de Badalona.

BadalonaLa greu crisi econòmica ha agafat amb el peu canviat molts clubs de la Lliga Endesa, però no el Fiatc Joventut, acostumat a mirar sota les pedres per descobrir joves jugadors abans que es facin massa coneguts i ja no els puguin contractar. Jordi Martí, el director del bàsquet base del club, és el vèrtex d'una estructura de detecció i captació que funciona de meravella gràcies a la feina de molta gent.

Paco Redondo, l'entrenador de l'equip júnior, és el director descoutingde les categories de formació del club verd-i-negre. Ell i un grup de set col·laboradors principals coordinen i classifiquen tota la informació que cada cap de setmana es genera. És un camí que se segueix de manera ordenada i sistemàtica.

"La primera fase de captació la fem amb els nostres entrenadors del bàsquet base. Al club hi ha 33 equips i els seus entrenadors formen el primer esglaó de la nostra estructura. Cada cap de setmana fan un recull d'informació del seu partit, però també del que es juga abans i després", explica Jordi Martí.

"El següent pas és seguir partits i fites importants, com campionats autonòmics i esdeveniments de seleccions", analitza. Martí recorda que la majoria dels moviments es realitzen a Catalunya, especialment a la província de Barcelona, però que també hi ha una complexa xarxa de col·laboradors internacionals: "És l'última fase de la nostra captació, la més difícil de totes. Les agències de representació també ens ofereixen jugadors interessants".

Dues de les apostes més arriscades amb què treballa el club són les de Bienvenu Letuni, un gegant congolès que als 15 anys feia 224 centímetres, i Joonas Caven, una aposta finlandesa molt cobejada.

El Fiatc Joventut no es posa límits d'edat, però Martí té clar que el millor moment per incorporar un jugador és quan té 14 anys: "Hi ha un canvi de cicle en els estudis i ja tenen prou maduresa per separar-se de la família".

Les fitxes més buscades

Els entrenadors del Fiatc Joventut utilitzen un model de fitxa per apuntar totes les observacions que realitzen. De cada jugador s'apunta si és talentós, si prefereix anotar o passar, si té marge de progressió i amb quina mà passa. A més, hi ha un espai per definir les característiques físiques de les joves promeses.

"Aquesta fitxa és la que utilitzem per controlar els partits de cada cap de setmana d'una manera molt sistematitzada. Com més d'hora es detecta un jugador, més fàcil i més econòmica és la seva incorporació al club", resumeix Martí.

Per què arriben tants jugadors del planter del Fiatc Joventut a l'elit del bàsquet? Martí apunta diferents motius: "La necessitat que tenim al primer equip ésclau. A més, la feina que es realitza des d'un primer moment va molt encaminada a la formació del jugador i no tant al seu rendiment. Es marquen molt béels objectius a llargtermini i s'anteposa la formació a la competició". Aquesta és la clau d'un model d'èxit que tothom volimitar.

stats