LA PRIMERA 'VAGA' DELS CLUBS
Esports 30/03/2011

La millor lliga del món?

La jutge va escoltar ahir les raons de la LFP i dels sis clubs que volen jugar, i avui a les 10 h els ha de comunicar si manté l'aturada patronal o no. A les seves mans hi ha evitar un gran embolic.

Albert Solé / Martí Molina
3 min

Barcelona.D'un temps ençà l'aficionat espanyol ja s'ha acostumat a un fet inèdit en el futbol europeu, que és que no se sàpiguen els dies i els horaris dels partits de Lliga fins a deu dies abans. És una exigència dels operadors de televisió, que volen esperar fins a l'últim moment per calibrar la importància de cada partit i col·locar-los a la graella televisiva de manera estratègica. Però que quatre dies abans tampoc se sàpiga encara ni tan sols si es juga la jornada, i que qui hagi de decidir si hi ha futbol sigui un jutjat, ja s'acosta a l'esperpent. Ahir semblava que hi hauria d'haver una resolució, però la jutge Purificación Pujol només va escoltar les parts implicades i va posposar a avui la decisió final. Més enllà de les raons d'uns i altres -la LFP vol que el govern elimini l'obligació d'un partit en obert per jornada i els sis clubs demandants (Athletic Club, Espanyol, Saragossa, Reial Societat, Sevilla i Vila-real) no estan d'acord amb la mesura de força i creuen que la Lliga no té potestat per canviar el calendari-, si avui el jutjat número 63 de Madrid no aplica les mesures cautelars que han demanat els sis clubs mal anomenat rebels i es manté la convocatòria de l'aturada patronal de la LFP, el maldecap amb el calendari serà dels que fan història.

La lliga espanyola -de les poques amb vint clubs a Primera- té el calendari de competició tan comprimit que no té ni forats on es puguin jugar partits suspesos o ajornats per situacions imponderables. Això fa que, ara, dos mesos abans que s'acabin totes les competicions, qualsevol solució per recuperar la jornada perduda per l'aturada promoguda per la mateixa organització (LFP) suposi un nyap considerable, tant si les nou jornades que queden es desplacen en bloc una setmana, com si es passa la jornada 30 sencera al final, després de la 38.

Si es desplaça el calendari

Si no es juga aquest cap de setmana i el partit del Barça i Vila-real -i la resta de la 30a jornada- es desplaça set dies i fa córrer tot el calendari, el primer problema serà que el partit al Madrigal no es podrà jugar ni el dissabte 9 d'abril ni el diumenge 10. El dissabte 9 no podria ser, com inicialment està previst -TV3 i Sexta-, perquè el Vila-real ha de jugar el dijous 7 el partit d'anada dels quarts de final de l'Europa League contra el Twente, i la normativa obliga que hi hagi un mínim de dos dies de descans entre partit i partit. Però tampoc es podria jugar el diumenge 10, amb el mateix problema, ja que llavors és el Barça el que juga el dimarts 12 el partit de tornada dels quarts de final de la Champions a Donetsk.

Si la 30a jornada és l'última

I si per evitar aquest problema opten per moure només la 30a jornada al final de la competició, a banda d'adulterar doblement el calendari de Lliga, sembla una solució que el Reial Madrid segurament no permetrà. La sortida a Vila-real és una de les poques en què el Barça pot perdre algun punt, i si es posa aquesta jornada al final, podria ser que el Barça ja fos campió i el partit al Madrigal passés de transcendental a ser un tràmit.

A més, les dues pèssimes solucions, si el tancament patronal tira endavant, impliquen un altre problema més. La Lliga havia d'acabar el 22 de maig perquè el dissabte 28 es juga la final de la Champions a Wembley, i perquè el 3 i 7 de juny hi ha partits de les seleccions. Per tant, l'última jornada s'hauria de jugar l'11 i el 12 de juny, 21 dies després de la penúltima jornada. I s'hauria de jugar sense els jugadors internacionals sub-21 (Bojan, Fontàs, Mata, De Gea, Capel, Jordi Alba, Parejo...), ja que el dia 11 comença l'Europeu de la categoria, classificatori per als Jocs Olímpics. A més, el 3 de juliol comença la Copa Amèrica, i els jugador sud-americans de la Lliga gairebé no tindrien vacances. Un nyap, facin el que facin.

Reunió d'urgència de la LFP?

Ahir a la tarda el secretari general per l'Esport, Jaime Lissavetzky, es va reunir amb el president de la LFP, Jose Luis Astiazarán, per demanar-li que reconsideri la idea d'aturar la Lliga aquest cap de setmana, tal com van aprovar la majoria dels clubs l'11 de febrer, tot i que el representant del govern no va garantir que el partit obert s'elimini, la principal petició dels clubs professionals. Astiazarán va respondre a la petició de Lissavetzky amb un gest, que va ser convocar una assemblea general extraordinària dels 42 clubs de Primera i Segona per tornar a debatre la proposta d'aturar la competició un cap de setmana com a mesura de protesta i pressió, sempre que demà al matí la jutge Purificación Pujol no accepti les mesures cautelars demanades pel G-6 i la vaga tiri endavant. Així, s'allargarà encara més la incògnita de si la jornada 30 de Primera es disputa o no.

stats