Esports 23/07/2012

La missió de Tito a l'estiu: buidar la infermeria

Natalia Arroyo
3 min
Alves va superar els problemes de clavícula i va rebre l'alta mèdica divendres.

Mai hi ha un bon moment per lesionar-se, però, posats a triar, l'estiu és l'època menys dramàtica per quedar fora de combat. Són els mesos sense partits, sis setmanes en què ni es guanyen ni es perden títols. És ara a la pretemporada quan comença a ser més urgent recuperar efectius; quan, en la mesura del possible, els jugadors han d'omplir el dipòsit d'aquella benzina que, segons diuen els manuals de preparació física més tradicionals, els ajudarà a mantenir el ritme de partits durant tot l'any.

La situació de la infermeria del Barça a mitjans de juliol podria semblar greu si, sense haver començat oficialment el curs, es valora només el nombre de jugadors lesionats, cinc: David Villa, Carles Puyol, Thiago Alcántara, Isaac Cuenca i Andreu Fontàs. Tres genolls i dues tíbies; quatre intervencions quirúrgiques i un tractament conservador. Però la situació, en realitat, no espanta perquè a tots se'ls espera recuperats en les pròximes setmanes. En alguns casos es parla, fins i tot, de dies per rebre l'alta mèdica, com ja va passar amb Dani Alves, que divendres va posar fi a la seva lesió a la clavícula. La missió del cos tècnic que dirigeix Tito Vilanova és seguir buidant la sala de fisioteràpia i omplir els rondos de futbolistes del primer equip al 100%.

L'hora dels preparadors físics

Ja és habitual que en pretemporada, el protagonisme de les sessions d'entrenament sigui més dels preparadors físics que del tècnic, tot i que ja cap club professional fa allò tan caducat de separar el treball tàctic de la carrera contínua. Els preparadors Aureli Altimira, Francesc Cos, Paco Seirul·lo i el nou fitxatge Edu Pons han dissenyat conjuntament amb els tècnics Vilanova i Roura un acurat pla de treball per posar les bases del model de joc mentre l'equip agafa el to físic. Però els cinc lesionats i el fet que els internacionals espanyols encara no hi siguin fan menys específics els primers entrenaments.

Al recuperador Juanjo Brau se l'ha vist des del primer dia ben a prop dels entrenadors, comentant amb ells la jugada, parlant molt amb els futbolistes, no perdent-se detall de les sensacions dels tocats, entre els quals no hi havia Puyol. El capità tenia permís del club per reincorporar-se als entrenaments avui, després d'haver-se exercitat intensament al juny a Eivissa al costat de Brau. El de la Pobla fins i tot va fer broma a Twitter sobre l'exigència i duresa de l'entrenament del tècnic: "Algú li pot dir al Juanjo que no corro maratons?", va piular. Les sensacions amb Puyol, a l'espera de rebre l'alta mèdica, són molt bones i, com ja van preveure els doctors Cugat i Pruna, hauria d'estar totalment recuperat ara a la pretemporada.

L'altre que ha aprofitat la tranquil·litat de l'illa per avançar en el seu procés de readaptació és David Villa, que va comptar amb la companyia i ajuda d'Emili Ricart, l'altre recuperador del primer equip. L'asturià, també sense l'alta, sí que ha volgut entrenar-se des del primer dia, mort de ganes de tocar pilota després de més de set mesos KO.

L'altre que s'espera que abandoni aviat la infermeria és Andreu Fontàs, a qui els doctors veien "fantàstic" a finals de maig. El de Banyoles ja ha complert el període de baixa establert i s'està entrenant al mateix ritme que els seus companys.

Conservadors amb els joves

Els més endarrerits són Thiago i Cuenca, que treballen al gimnàs. Tots dos van haver de renunciar als Jocs Olímpics per recomanació dels metges. "S'ha de cuidar el futur esportiu del jove", deia el doctor Ramon Cugat després d'operar Cuenca, a qui van decidir no treure-li el menisc extern per no córrer el risc d'espatllar-li la carrera professional, malgrat que això allargava la baixa dos mesos. Era la millor opció i es va intentar triar el moment menys dolent per executar-la. Amb Thiago Alcántara tot va ser més fortuït i encara s'està desinflamant la zona perquè el seu retorn sigui segur.

stats