MOTOR - MUNDIAL DE MOTOGP
Esports 03/07/2017

Per què Marc Márquez sempre guanya a Sachsenring?

El traçat alemany és un dels cinc del Mundial de MotoGP en què els pilots corren en sentit contrari a les agulles del rellotge, com passa en el 'dirt-track'

Nuria García
3 min
Marc Márquez, gestionant un revolt d'esquerres a Sachsenring

BarcelonaNo és estrany sentir que un pilot diu que un circuit en concret és millor per a ell, s'adapta millor al seu pilotatge o una determinada moto hi va millor. Però passen els anys i alguns traçats que eren favorables per a un pilot o per a una marca deixen de ser-ho, ja sigui perquè la moto ha canviat, perquè els neumàtics són diferents o perquè s'ha modificat el traçat o s'ha asfaltat de nou. Però tot i això hi ha coses que no canvien, com l'idil·li de Marc Márquez amb segons quins circuits del Mundial, en concret, els que tenen més revolts d'esquerres que de dretes, i els que els pilots giren en sentit contrari a les agulles del rellotge. I ell ho sap i marca aquestes cites en vermell al calendari. “Tant de bo tots els revolts fossin d’esquerres”, diu el de Cervera, que ha marxat de vacances (el Mundial no torna fins al 6 d’agost) com a líder del campionat.

Un d'aquests circuits és Sachsenring, on aquest diumenge va aconseguir el 8è triomf consecutiu: un a 125 cc (2010), dos a Moto2 (2011 i 2012) i cinc a MotoGP (del 2013 fins ara). Per què sempre guanya en aquest traçat? "Em recorda al circuit de 'dirt-track' de Rufea pels revolts d'esquerres i per la postura sobre la moto", confessa el de Cervera, que l'encerta de ple. Com que s'entrena molt fent 'dirt-track', gira sempre cap a l'esquerra, ja que aquesta modalitat del motociclisme va néixer als Estats Units, on els circuits sempre són en sentit contrari a les agulles del rellotge. I ell, que gaudeix practicant 'dirt-track', està més acostumat a fer revolts d'esquerres, li surten més "naturals", com ell diu.

En total, al calendari d'aquesta temporada hi ha 5 circuits en els quals els pilots giren més a l'esquerra: Austin (Estats Units), Sachsenring (Alemanya), MotorLand (Aragó), Phillip Island (Austràlia) i Ricardo Tormo (Comunitat Valenciana). I les estadístiques de Marc Márquez en aquests traçats, en els 5 anys que porta a la categoria reina, són espectaculars. A MotoGP, en les 25 curses que ha disputat en circuits en què es gira a l'esquerra (cal afegir-hi Indianapolis i Laguna Seca, dos circuits que han caigut del calendari del campionat del món de motociclisme), hi ha guanyat 18 vegades. És a dir, que ha guanyat el 72% d'aquestes curses. A més, de les 31 victòries que ha aconseguit en total en aquests 5 anys a la categoria reina, els triomfs en aquests circuits amb més revolts d'esquerres representen el 58% del total, és a dir, Marc Márquez ha celebrat més de la meitat dels seus triomfs al Mundial de MotoGP en circuits en què es gira en sentit contrari a les agulles del rellotge.

Ple de triomfs a Austin i Alemanya

De tots els circuits, Austin i Sachsenring són els que té millors estadístiques. Des que va debutar a MotoGP, la seva efectivitat és del 100%: 10 curses, 10 triomfs. Pel que fa a la resta, en 16 curses ha aconseguit dos segons llocs i un tercer, mentre que en les altres 5 suma un 13è lloc, 3 abandonaments i una desqualificació. I és que, de fet, quan no guanya en aquest tipus de circuits 'esquerrans' és perquè passa alguna cosa.

A Motorland, on hi ha guanyat els anys 2013 i 2016, va ser 13è l'any 2014 en una cursa amb canvi de moto i pluja (i va proclamar-se campió al Japó, la següent cursa), mentre que el 2015 va caure a l'inici. Phillip Island és, de tots, el traçat on acumula pitjors estadístiques: en les seves 4 participacions només hi ha guanyat un cop (2015). Els altres, el 2013 va ser desqualificat per un error del seu equip en una cursa amb canvi de moto obligatori, el 2014 va caure quan era líder (tot i que ja era campió del món) i el 2016 també va rodolar per terra. Xest, la cita que tanca sempre la temporada, també l'ha vist guanyar només 1 cop, però hi ha pujat 3 cops al podi: el 2013 va ser tercer, i va assegurar el títol (va fer quart ja era campió del món); el 2015 va ser segon, just darrere de Lorenzo, que es jugava el títol amb Rossi, i el 2016, ja amb el títol a la butxaca, també va ser segon.

stats