Fórmula 1
Esports 13/05/2012

Pastor Maldonado s'exhibeix a Montmeló i guanya la seva primera cursa de Fórmula 1

El pilot de Williams, que sortia des de la 'pole', ha superat Alonso en l'estratègia i s'ha imposat per davant de l'asturià i Raikkonen. De la Rosa ha acabat 19è

Martí Molina
3 min
Pastor Maldonado, a Montmeló

MontmelóCinc curses, cinc guanyadors diferents. Pastor Maldonado ha rubricat a Catalunya un inici de temporada espectacular. La Fórmula 1, que fa unes temporades semblava monopolitzada pels Red Bull, està essent més emocionant que mai.

Aquest diumenge, Maldonado ha donat la sorpresa a Montmeló i s'ha adjudicat el Gran Premi d'Espanya per davant de Fernando Alonso i Kimi Raikkonen. Frank Williams, director de l'equip que porta el seu nom, va celebrar el dissabte el 70è aniversari amb la 'pole' de Maldonado. Aquest diumenge ha rubricat la festa amb la victòria a Montmeló. Una prova accidentada i marcada pel desgast dels pneumàtics; i on el català Pedro Martínez de la Rosa ha finalitzat 19è.

Durant el cap de setmana, els pilots i els equips explicaven que hi havia un tema clau per la cursa: la bona elecció dels pneumàtics (si durs o tous) i les aturades als 'box' per canviar-los. No s'havien equivocat. L'estratègia (amb permís de l'habilitat dels pilots) ha estat deicisiva.

Amb la sanció de Hamilton, que el relegava a la part final de la graella, Pastor Maldonado ('poleman')' i Fernando Alonso sortien des de la primera fila de la graella. I al seu darrera es Lotus de Grosjean i Kimi Raikkonen. El francès, de seguida s'ha quedat despenjat del grup capdavanter. I els altres tres s'han disputat la cursa de Montmeló.

Alonso ha aconseguit situar-se primer al final de la recta de meta i mantenir el liderat durant els primers girs. Mentre Maldonado lluitava amb Raikkonen per la segona posició de la cursa. L'asturià ha començat a perdre temps a la volta 10, i ha entrat als 'box' a fer el primer canvi de pneumàtics. Una bona estratègia pel de Ferrari, que quan ha tornat a la pista ha pogut imposar un bon ritme de carrera i agafar distància amb els rivals. Però a la segona aturada (cap a la volta 25) les estratègies s'han capgirat. Williams ha apostat perquè Maldonado entrés abans que l'asturià, i aquesta decisió ha estat definitiva: Abans d'aquest segon canvi de pneumàtics, Alonso liderava la prova amb un segon i mig d'avantatge. Després, el líder era el veneçolà amb 6'2.

Encara que Alonso s'ha queixat d'una maniobra de Charles Pic, que li ha dificultat l'avançament. El pilot francès anava amb volta perduda i no s'ha apartat prou per facilitar-li el pas. L'asturià ha perdut unes dècimes en aquesta acció, i s'ha queixat ostensiblement. Però la majoria del temps l'ha perdut en l'estratègia.

La carrera arribava a l'equador amb Maldonado al capdavant, i ja res no el podria relegar de la posició de privilegi. Només un petit incident amb els mecànics -quan han tardat més del compte a canviar-li una roda- ha pogut fer parillar la victòria del pilot de Williams. Per sort per a ell, ha estat poca cosa.

Amb el primer lloc definit, el tram final de la prova ha servit per acabar de determinar el podi. Alonso es mantenia segon, i Raikkonen era el tercer. Però el finlandès, amb millor ritme de cursa, ha anat esgarrapant temps fins a situar-se a dos segons quan faltava una volta. Tanmateix, ja no ha tingut temps de millorar posició.

Pastor Maldonado ha creuat la linia de Meta primer, davant l'aplaudiment general de l'equip Williams i dels espectadors que han vist la cursa en directe a Montmeló. Darrera seu, Fernando Alonso i Kimi Raikkonen.

De la Rosa, 19è

Pedro Martínez de la Rosa ha complert amb l'objectiu que s'havia proposat a l'inici del Gran Premi: acabar la cursa. El pilot d'HRT sabia que seria l'últim, però almenys volia poder creuar la línia de meta "davant els aficionats". I així ha estat. El català ha mantingut un bon ritme de cursa i ha avançat cinc llocs per l'abandó d'altres pilots, que l'han fet acabar a la 19a posició.

En canvi, qui no ha pogut acabar el Gran Premi ha estat el seu company d'equip, Narain Karthikeyan, que ha tingut un problema mecànic després de fer una aturada als 'box' i ha vist com el monoplaça se li aturava abans de poder tornar a la pista.

Hamilton remunta en una cursa accidentada

Lewis Hamilton va veure com, a última hora de la tarda del dissabte, perdia als despatxos la 'pole' que havia aconseguit al circuit. Tot, per dur poca benzina al monoplaça. A la cursa d'aquest diumenge el britànic prenia la sortida des de l'últim lloc, i ha pogut remuntar fins la vuitena posició. Setze llocs que li han permès sumar 4 punts i mantenir-se a les posicions capdavanteres del Mundial. Tot i això, el pilot de McLaren ha tingut un petit incident als 'box', quan després d'un canvi de rodes ha trepitjat una de les pistoles d'aire comprimit. Sortosament per ell, sense més conseqüències.

En canvi, no han tingut tanta sort Michael Schumacher i Bruno Senna. Els dos s'han tocat al final de la recta de meta i han acabat sortint de pista, obligats a abandonar. Karthikeyan s'ha quedat aturat al 'pit lane' i Sergio Pérez ha tingut una sortida de pista.

D'altra banda, Charles Pic ha decidit abandonar quan ha estat penalitzat pels comissaris per l'incident amb Fernando Alonso.

stats