MOTOGP
Esports 05/11/2015

València dicta sentència: Rossi o Lorenzo, qui serà el campió?

El Mundial de MotoGP arriba a l'última cursa de l'any amb dos pilots amb opcions de ser campions: Rossi i Lorenzo estan separats per tan sols 7 punts

Nuria García
Lorenzo, Rossi i Márquez, durant el GP de San Marino / ALBERTO PIZZOLI / AFP

BarcelonaDesprés d'un Mundial de MotoGP apassionant, amb polèmiques incloses (com la de Rossi i Márquez a Sepang), arriba l'última cita de la temporada, el Gran Premi de la Comunitat Valenciana, amb tot per decidir. Els dos pilots de Yamaha, Valentino Rossi i Jorge Lorenzo, separats per tan sols 7 punts, es jugaran el campionat, a més amb l'al·licient que l'italià arrencarà des de l'últim lloc de la graella després que el TAS no hagi acceptat la seva petició.

Així doncs, què necessita Jorge Lorenzo per remuntar els 7 punts de diferència que té Rossi i proclamar-se campió del món per tercer any?

• acaba entre el sisè i el novè lloc i Rossi acaba set posicions per darrere d'ell

En tota la història del campionat de motociclisme, aquest serà el 17è títol que arriba a l'última cursa sense haver-se decidit qui és el campió. Tant l'italià com el mallorquí ja saben què és jugar-se el títol de la categoria reina en l'última cita, però cap dels dos ha aconseguit el seu objectiu. El primer que es va trobar amb aquesta tessitura va ser Valentino Rossi l'any 2006. L'italià arribava a la cita final amb 8 punts d'avantatge sobre Nicky Hayden. El nord-americà va acabar tercer i Rossi, que va caure en la cinquena volta però va poder reprendre la marxa i acabar tretzè, va perdre el títol. Jorge Lorenzo també s'hi va trobar, el 2013, quan Marc Márquez va aconseguir el seu primer títol de campió del món de MotoGP. El mallorquí tenia 13 punts menys que el de Cervera, però tot i guanyar la cursa, el tercer lloc de Márquez va fer que Lorenzo es quedés sense el títol.

D'entre aquests 16 antecedents, en 13 ocasions qui ha arribat a la cita definitiva sent líder s'ha coronat campió. Això sí, en tres ocasions, qui hi arribava segon ha aconseguit remuntar i fer-se seu el títol. L'últim precedent va ser el de Nicky Hayden el 2006, remuntant en l'última cursa els 8 punts d'avantatge que tenia Valentino Rossi, però abans que ells, n'hi havia hagut tres més.

L'any 1992, Wayne Rainey va ser el protagonista de la remuntada. Mick Doohan va caure a Holanda i Rainey va aprofitar l'absència de l'australià per recuperar bona part dels 65 punts de diferència que tenia Doohan al capdavant del Mundial: a Sud-àfrica hi van arribar separats per tan sols 2 punts. Doohan, sense estar del tot recuperat va tornar a dues curses per al final, amb la intenció de defensar el primer lloc de la classificació, però Rainey va aconseguir el títol.

L'altra remuntada la va protagonitzar Giacomo Agostini l'any 1966. Mike Hailwood va caure en la cursa definitiva i va servir en safata el primer títol de campió del món de la categoria reina a l'italià.