Moto3
Esports 14/10/2012

Cortese cau a l'última volta i evita proclamar-se matemàticament campió de Moto3

Lluís Salom ha anat pel terra a dues voltes del final, i quan l'alemany Cortese ja festejava el títol també ha caigut tot i que ha pogut creuar la línia de meta sisè

M. Molina
3 min
Tonucci (al davant) i Cortese, durant la cursa de Moto2. Els dos s'han tocat a l'última volta

BarcelonaLa cursa de Moto3 del Gran Premi del Japó ha estat d'aquelles que es pot resumir únicament amb dues voltes, les dues últimes. Els accidents i les alternances en la classificació de la prova han fet que, en un tres i no res, es capgirés el mundial com un mitjó i Cortese fos virtualment campió. Per, pocs segons després, tornar a quedar igual, i que l'alemany hagués d'esperar una setmana més per celebrar el títol.

Folger (que havia dominat bona part de la prova) i Salom s'han tocat i han anat pel terra. I després han fet el mateix Tonucci i Cortese (tot i que l'alemany ha pogut tornar a pujar a la moto i acabar sisè). Al final, victòria per a Danny Kent i segona posició per a Maverick Viñales a Motegi.

L'alemany Jonas Folger ha dominat la cursa, que oferia l'aspecte típic de les proves de la categoria petita. Un grup nombrós de pilots enganxats l'un rere l'altre, intentant avançar-se volta rere volta.

Folger tenia unes dècimes d'avantatge, però Kent, Salom, Khairuddin, Viñales i Cortese s'hi han anat acostant, a més de Tonucci, protagonista al tram final, que també ha remuntat fins les primeres posicions. A la segona meitat de la prova el grup s'ha ajuntat i s'han començat a intercanviar les posicions. Els corredors s'estudiaven els uns als altres, preparant-se pel tram final, per veure on podrien avançar-se i on els calia defensar amb ungles i dents el lloc a la cursa. I així fins arribar a les dues últimes voltes, on ha començat l'espectacle.

Dos accidents i tres caigudes

En un revolt de dretes, Salom ha vist un foradet i ha intentat superar Folger per l'interior, però el mallorquí ha apurat massa la situació i ha acabat anant pel terra, enduent-se amb ell l'alemany, i quedant tots dos amb la moto destrossada i fora de carrera. Aquest incident ha permès que Cortese passés a liderar la prova, seguit de Kent, Tonucci i Viñales.

Els corredors han passat per la línia de meta i encara quedava una volta per completar. Amb aquella situació (Cortese líder i Viñales quart) l'alemany era matemàticament el campió, però Kent, tot i ser company d'equip de Cortese, ja havia avisat que no li regalaria absolutament res. I així ha estat.

Pràcticament al mateix punt on s'ha produït la caiguda anterior, Kent ha apurat la frenada i ha superat Cortese. Però l'alemany ha perdut el control de la moto, la roda del darrera li ha derrapat en excés i ha impactat lateralment amb Tonucci, i ha anat pel terra, ensorrant les opcions de guanyar el títol de manera matemàtica.

Tot i que Cortese ha tingut sort, ja que ha pogut evitar que el motor de la seva moto s'aturés, i per tant tornar a pujar-hi i arribar fins al final en sisena posició, un mal menor per un pilot que ja pot ser campió a la propera cursa.

Tonucci ha pogut continuar, però ha perdut temps i s'ha vist superat per Maverick Viñales, que sense fer una gran cursa s'ha beneficiat d'aquest reguitzell de caigudes i ha pujat al segon graó del podi. Al final, victòria per a Kent, seguit de Viñales i Tonucci.

Cortese, virtual campió

Després de la prova japonesa en queden tres per acabar el Mundial, i Cortese –malgrat l'incident d'aquest diumenge– ho té tot de cara per proclamar-se campió. Queden 75 punts en joc i l'alemany supera Viñales per 56 punts i Salom per 61. A la propera cursa, a Malàisia, Sandro Cortese en té prou quedant per davant de tots dos per assegurar-se el títol.

stats