EL FUTUR DEL BARÇA
Esports 17/05/2011

I si no calgués fitxar un defensa central?

Natalia Arroyo
4 min
I si no calgués fitxar  un defensa central?

Marc Bartra i Andreu Fontàs amb prou feines començaven a caminar quan Koeman va posar la primera Champions a les vitrines del museu del Barça, l'any 1992. Ara, tot preparant el segon assalt a l' orelluda a l'estadi de Wembley, els dos joves defenses del planter blaugrana viuen el seu moment de glòria i contra el Deportivo de la Corunya van debutar com a parella de centrals al Camp Nou. Bartra té vint anys. Fontàs, vint-i-un. Diumenge, però, van semblar dos veterans a l'eix de la defensa del Barça, i van superar amb molt bona nota la primera revàlida que Guardiola els va proposar.

Tranquils, sobris, sòlids, Bartra i Fontàs van deixar pinzellades d'estar molt preparats per assumir el repte de ser el tercer o quart central del Barça. Si bé és cert que el Dépor no és el rival més potent contra qui es poden mesurar les forces reals dels dos centrals, sí que és un rival d'un perfil contra el qual cal jugar deu o dotze partits durant una temporada. Un d'aquells partits en què cal fer rotacions si abans o després es juga una jornada de Champions o una de clau a la Lliga. Un partit que els dos futbolistes poden jugar amb total garanties, tal com van demostrar contra el veterà Valerón, l'hàbil Lassad o el ràpid Adrián.

Amb Carles Puyol amb cotó fluix des de principis d'aquest 2011 i Gerard Piqué forçant la màquina per jugar tots els partits per la falta d'efectius, enguany s'ha evidenciat que el Barça no en té prou amb ells dos per a la campanya del 2011/12. El reciclatge d'Abidal, tot i ser un èxit, no és clar que es valori com a aposta segura perquè el cos tècnic vol exprimir el potencial físic del francès també a la banda esquerra. I ni Javier Mascherano ni Sergio Busquets entren en la nòmina de defenses de la plantilla, més enllà que en un moment determinat puguin resoldre el repte amb garanties.

Estadístiques de primer equip

Les xifres de Fontàs i Bartra diumenge contra el Deportivo no tenen res a envejar a la mitjana de Gerard Piqué aquesta temporada. Fontàs, per exemple, va assumir el protagonisme en la iniciació de les jugades com fa el 3 blaugrana i va ser el futbolista del Barça que més cops va tocar la pilota, amb 119 passades, trenta més que Thiago, el segon futbolista amb més participació. L'esquerrà, de fet, ja ha demostrat en altres partits que és una aposta segura en la creació de joc blaugrana. El dia del seu debut com a titular al camp de l'Almeria, al novembre, va donar una assistència de gol a Pedro al minut 35.

Bartra va aprofitar que és un futbolista amb un físic poderós per lluir-se en tasques defensives. Va recuperar nou pilotes, més que ningú altre, contra el Dépor. És ràpid, corregeix bé la posició i tampoc li tremolen les cames a l'hora de treure la pilota jugada des del darrere. Polivalent, Guardiola el visualitza també com a lateral dret i el combina amb defenses que acaben tancant amb tres homes.

Satisfets del partit

Més enllà dels números, tant Bartra com Fontàs estaven radiants al final del matx, contents perquè sabien que havien fet bé la feina. Havien mantingut la porteria a zero, tot i que el conjunt gallec s'estava jugant la permanència a Primera, i havien sabut gestionar la possessió, aportant criteri en la sortida de la pilota i mantenint l'ordre durant els atacs posicionals.

"He estat molt a gust. Els companys m'han ajudat molt dins el camp i els tècnics, des de fora, m'han tret pressió amb consells que m'han donat confiança", deia Bartra en zona mixta, on també reconeixia que debutar al costat de Fontàs ho havia fet tot "molt més fàcil". De fet, el mateix Fontàs valorava positivament el tàndem que havia fet amb Bartra. "Amb el Marc ja hem jugat molts partits junts i hem estat molt bé durant tot el partit, molt còmodes". Al de Banyoles se'l va poder veure molt més tranquil al centre de la defensa que no pas a la banda esquerra, on està jugant últimament. Una posició gens natural i que només ha sigut una solució d'emergència per les baixes que té Guaridola en defensa. El tècnic, a més, va ironitzar sobre això en roda de premsa dient que "no el veia" en la final de la Champions tapant el jugador del United Valencia.

Però el de Santpedor els té molt presents per al futur. Amb Gerard Piqué i Carles Puyol com a referents, Fontàs i Bartra somien convèncer el cos tècnic i que el club vegi en ells els millors reforços per a una posició, la de central, que, després d'un any de lesions en defensa, reclama algun fitxatge.

Però no tenen pressa. Volen anar pas a pas, creixent de mica en mica, conscients que el salt al Camp Nou fa vertigen i que cal fer-lo quan toca. Amb prudència. "Ara he de seguir treballant per estar al primer equip en el futur, estic tranquil", admetia Bartra. Fontàs, pacient, assumeix amb naturalitat el seu rol i deixa clar que està motivat per convertir els partits tràmit en oportunitats que cal aprofitar. "Aquests partits ens serveixen per anar agafant ritme a Primera i fer descansar els que han de jugar la final de la Champions".

Són gent de la casa

Gerard Piqué acomiadava la nit al Twitter amb una fotografia de la plantilla amb la copa de la Lliga al vestuari, exhibint el potencial del planter i felicitant els joves pel seu bon partit. "Tant el Gerard com els altres companys que han pujat de la pedrera han passat pels mateixos passos que nosaltres i això és perfecte, perquè els seus consells són molt reals", reflexionava Fontàs. I molt necessaris, perquè saben que Fontàs i Bartra seran els següents.

stats