BARÇA
Esports 12/12/2011

El nou Palau Blaugrana va per llarg

àlex Gozalbo
2 min
Vista actual del Palau, renovat per dins però obsolet pel que fa a funcionalitat.

BARCELONAJoan Carles Navarro va renovar el seu contracte amb el Barça Regal per dues temporades i el dia de la presentació va explicitar el seu somni: jugar al nou Palau Blaugrana. El seu desig no serà gens senzill de concretar, ja que el projecte encara està en una fase molt embrionària.

Per a l'entitat blaugrana aquest nou recinte és una prioritat, però la directiva té cada vegada menys clar quan podrà engegar el projecte. Jordi Moix, el responsable de l'àrea de patrimoni del club, va xifrar en 75 milions d'euros el cost d'una operació que ha d'incloure un hotel, una sala de convencions, un gimnàs, un auditori i algunes botigues en una zona que s'anomenarà Espai Barça.

La necessitat de construir un nou pavelló neix de l'exigència de l'Eurolliga de bàsquet, que l'octubre del 2012 exigirà jugar els partits de la màxima competició europea en pavellons de més de 10.000 espectadors. El Barça -que és l'únic conjunt amb llicència A que actualment no compleix aquest requisit, juntament amb el Montepaschi Siena- va aconseguir una moratòria.

L'Eurolliga va pressionar ciutats com Ljubljana (Eslovènia) i Rytas (Lituània), que s'han vist obligades a construir nous pavellons. El Barça, en canvi, es va reunir amb els responsables de la competició i va arribar a una sèrie de compromisos.

El primer pas és que el Barça i l'Ajuntament de Barcelona es posin d'acord en la requalificació dels terrenys. Després el club haurà de presentar un projecte tècnic i un altre d'arquitectònic. Seran els últims tràmits abans d'iniciar les obres.

El club té clar que haurà d'anar superant totes aquestes etapes, però dubta de quan ho podrà fer. L'Eurolliga coneix els passos naturals i exigeix estar informada, però no hi ha terminis fixats.

El Barça haurà de fer front al cost de la construcció del nou Palau Blaugrana en solitari, ja que el club no espera ajudes ni de l'Ajuntament ni de la Diputació de Barcelona. L'escenari ideal en què treballa el club és aconseguir que alguna empresa vulgui finançar una part del projecte a canvi de posar-li nom al nou pavelló.

Mentrestant, el club intenta seguir amb el seu dia a dia habitual. La bona sintonia que actualment hi ha entre els entrenadors ajuda a distribuir els horaris de les quatre seccions professionals, una tasca gens senzilla. En casos excepcionals alguns equips han de marxar a exercitar-se a la Ciutat Esportiva.

Model d'explotació

El model de gestió de les instal·lacions esportives està canviant. Juan Aísa, director general de You First Sports, analitza en quin moment està aquest mercat: "La majoria de les instal·lacions esportives estan infrautilitzades. El potencial és molt gran, però no se sap aprofitar".

"Un dels pocs casos d'èxit és el de l'estadi de l'Espanyol. El Barça i el Madrid volen apostar per aquesta línia, que ja funciona en països com els Estats Units, Anglaterra, Alemanya i França".

"El model d'instal·lació hauria de respondre a un estudi de mercat que detectés els serveis que la comunitat necessita. Es tracta d'aplicar el sentit comú per fer útil el recinte esportiu els 365 dies de l'any i no només quan hi ha un partit", diu.

stats