07/10/2016

Un penal priva del triomf una Espanya que perd Alba per lesió

Jordi Alba es retira lesionat del partit contra Itàlia

BarcelonaFins al minut 81 Espanya va assaborir tres punts essencials en l’aspiració de la selecció de tancar aviat la classificació per al Mundial de Rússia 2018, però un penal de Sergio Ramos sobre Eder va obrir la porta de l’empat a Itàlia. Daniele De Rossi no va fallar des dels onze metres i va tancar el partit amb un 1-1 que deixa la roja i l'azzurra amb 4 punts després de dues jornades. El pròxim partit del combinat espanyol serà diumenge (20.45h, La1) davant d’Albània, que ara mateix lidera el grup G amb dues victòries.

Encara és massa d’hora per anar amb la calculadora, però Julen Lopetegui havia dissenyat un bon pla per endur-se la victòria a Torí davant d’Itàlia, botxí dels espanyols en l’última Eurocopa. Va trigar a funcionar-li al tècnic, però l’actuació de la roja va tornar a ser convincent, com ja ho havia sigut la golejada per 8-0 davant Liechtenstein en la primera jornada a principis de setembre.

Però, com aquell dia, l’equip va trigar a concretar el seu domini. Espanya va ser l’amo i senyor de la pilota durant els primers 45 minuts (es va arribar al descans amb més del 75% de possessió) però no va ser capaç d’aclarir les seves ocasions davant de Buffon. Diego Costa, el davanter centre triat per Lopetegui en detriment d’Álvaro Morata, va moure’s per la zona d’atac amb inquietud, però no va saber desempallegar-se de Bonucci, el líder dels centrals italians.

La lesió de Jordi Alba

Al comandament espanyol, Andrés Iniesta i David Silva remenaven la pilota, ben escudats per la protecció de Sergio Busquets i Koke, i trobaven en Vitolo i els laterals els elements d’amplitud per anar esquerdant la defensa italiana. Però al minut 21 el pla va haver-se de modificar per la lesió muscular de Jordi Alba. El jugador es va retirar del terreny de joc amb molèsties i els metges de la selecció espanyola, després d'haver-li fet proves aquest divendres al matí, han determinat que pateix "una lesió muscular de grau baix a la cara posterior de la cuixa esquerra". El defensa blaugrana torna a Barcelona per començar a treballar amb els metges del Barça de cara a la seva recuperació. Poc després al bàndol local també es va haver de fer un canvi per la lesió de Montolivo.

Andrés Iniesta va liderar el joc d’Espanya ahir, tot i que no va poder impedir que Itàlia igualés el partit amb un gol en el minut 82.

Les aturades van trencar una mica el ritme del primer temps, que havia sigut clarament espanyol. Lopetegui va saber aturar la sagnia que havia funcionat a Itàlia a l’Eurocopa, i va dissenyar una bona pressió per tapar el joc directe dels italians, incapaços de connectar amb Eder i Pellè. La situació no era tan plàcida per a l’azzurra com a l’estiu passat i pràcticament no va ser fins al minut 40 quan van amenaçar amb la primera cavalcada al contraatac.

A la represa el guió es va mantenir, amb Espanya circulant la pilota i buscant algun forat per desfer el 0-0. I el van trobar mig de casualitat. Busquets va llegir la carrera a l’espai de Vitolo i va enviar-li una passada que Buffon va calcular malament. El porter italià es va empassar la pilota i va deixar sol Vitolo perquè l’empenyés fins a la xarxa.

El 0-1 va obligar Itàlia a prendre més riscos i, inevitablement, va canviar el to d’Espanya, que va perdre part de la presència a camp rival que estava tenint. Més obert, el partit es va anar descontrolant i va anar repartint transicions que van fer patir Ramos i Gerard Piqué. Espanya, a través de Vitolo, va tornar a fregar el gol, però ja havia donat ales a Itàlia, que començava a rondar la porteria de De Gea. El seu premi va arribar de penal, a deu minuts del final.