RIO 2016
Esports 19/07/2016

La possible exclusió de Rússia, una qüestió tant esportiva com política

El COI es reuneix per decidir la sanció al país arran dels escàndols de dopatge

Martí Molina
3 min
La possible exclusió de Rússia, una qüestió tant esportiva com política

BarcelonaQueden menys de tres setmanes perquè comencin els Jocs Olímpics de Rio i la delegació russa encara no sap si hi podrà participar o no. L’escàndol pel presumpte cas de dopatge d’estat en els Jocs d’Hivern de Sotxi del 2014 ha deixat el país contra les cordes i el Comitè Olímpic Internacional (COI) tindrà l’última paraula. L’executiva es reuneix des d’avui per analitzar l’informe de l’advocat canadenc Richard McLaren, que acusa Rússia d’elaborar una trama per amagar positius per dopatge dels seus atletes que estaria supervisada directament pel ministeri d’Esports rus i el Servei Federal de Seguretat (FSB, l’antic KGB). Aquesta mateixa tarda ja es podria tenir una resolució sobre el cas.

Fa dos mesos aquest organisme va decidir excloure els atletes russos i kenians perquè havia declarat “fallides” les respectives agències estatals antidopatge. Però en el cas de Rússia es pot anar més enllà i deixar tot el país fora dels Jocs. El motiu? La petició explícita i per escrit de l’Agència Mundial Antidopatge -que és qui ha encarregat i lliurat al COI l’informe McLaren-, deu agències nacionals -encapçalades pels Estats Units i el Canadà, i entre les quals també hi ha Espanya- i una vintena d’associacions d’esportistes. “Els resultats de l’informe mostren un atac impactant i sense precedents a la integritat de l’esport i dels Jocs Olímpics. Per tant, el COI no dubtarà a aplicar les sancions més dures contra qualsevol individu o organització implicada”, diu el president del COI, Thomas Bach, en un comunicat en el qual s’informava que havia convocat la reunió de l’executiu per aquest dimarts per “revisar amb deteniment” els arguments que proposa l’advocat canadenc.

A Rússia, la reacció no es va fer esperar. Des del Kremlin tracten la possible exclusió com una qüestió d’estat i ho qualifiquen com una conspiració per desprestigiar-los. “Es pretén convertir l’esport en un instrument de pressió geopolítica perquè la gent es formi una imatge negativa dels països i dels pobles”, denunciava el president rus, Vladímir Putin, que va llançar un dard enverinat als Estats Units: “Em pregunto per què la USADA [l’agència antidopatge dels EUA] té tanta pressa a demanar que no siguem a Rio. ¿I com és que van tenir accés a l’informe dos dies abans que es publiqués, si era confidencial? Potser el van complementar i li van donar el to que volien”.

El conflicte ha deixat el COI entre l’espasa i la paret. D’una banda, l’organisme es manté ferm en la decisió d’impedir que cap atleta “sospitós” pugui ser a Rio, però no acaba de tenir clar que es pugui fer fora tota una delegació. “No sé fins a quin punt és legal”, es preguntava ahir Juan Antonio Samaranch Salisachs, membre de l’executiva del COI en declaracions a l’ARA, que reconeixia que tot plegat és una “iniciativa contra el Comitè Olímpic Rus”.

Els arguments del COI

“No crec que sigui una cosa de guanyar més o menys medalles. És un tema de política. El sistema antidopatge rus està en fallida i s’ha de revisar. I nosaltres som els primers que no volem ni un sol atleta rus o de qualsevol altre lloc que sigui sospitós de no haver-se comportant correctament. Però d’aquí a intentar tornar al món dels blocs i dir que els russos són dolents, que són mala gent, que no ens agraden... I portar això al món de l’esport, on intentem bastir ponts i promoure la germanor… Ens en sortirem, però passarem un parell de setmanes molt complicades”, argumentava, conscient que sigui quina sigui la decisió s’interpretarà políticament.

La gran preocupació del COI és aconseguir uns Jocs nets de dopatge, i més després de reanalitzar 1.000 mostres de Pequín 08 i Londres 12 amb l’última tecnologia. Els resultats van ser 100 positius, que si es confirmen amb les contraanàlisis respectives suposaran que alguns esportistes perdin la medalla que van aconseguir. “Això implicarà reescriure la història olímpica -lamenta Samaranch-. Però si els Jocs no són nets, els ideals olímpics no sobreviuran”. El gran repte del COI és lluitar contra el dopatge sense que paguin justos per pecadors.

stats