TEMPORADA 2012-2013
Esports 13/07/2012

El puzle de Tito

Amb Javi Martínez a un cost prohibitiu, el Barça valora si fitxa dos jugadors per reforçar la defensa i el mig del camp o confia en La Masia

A. Solé / J. Mestre
4 min
Jugadors que vol el Barça per a la temporada 2012-2013

Al despatx d'Andoni Zubizarreta a la Ciutat Esportiva hi ha una foto gran de Javi Martínez clavada al suro amb un missatge escrit a sobre: "Retrat robot del fitxatge ideal per a la temporada 2012-2013". El jugador navarrès de l'Athletic Club -campió del món i d'Europa amb la selecció espanyola- permet al director esportiu cobrir les dues baixes que té a la plantilla: la del central que va reclamar Tito el primer dia i la del migcampista per la baixa de Seydou Keita, perquè pot ocupar les dues posicions amb solvència. Des del seu debut a Primera amb l'Athletic Javi Martínez ha crescut com un dels migcentres més importants de la lliga espanyola, però amb l'arribada de Marcelo Bielsa a Bilbao s'ha reconvertit també en un central de molta categoria. És un dos en un, l'home perfecte, si no fos pels diners. Per això la secretaria tècnica del Barça té molts fronts oberts i valora totes les opcions, de casa i de fora.

I és que Javi Martínez encaixa tan bé en les necessitats actuals de la plantilla de Tito Vilanova com impossible sembla el seu fitxatge. El gran problema és el seu cost. L'Athletic Club no està disposat a rebaixar ni un euro de la seva clàusula de rescissió, que són 40 milions, perquè no té cap necessitat de vendre'l. Però el segon handicap del navarrès és la seva fitxa. Per culpa de la baixa pressió fiscal que hi ha al País Basc, si el Barça li vol pagar com a mínim el mateix que el que està cobrant a San Mamés, li hauria de pagar el doble, prop de sis milions d'euros, cosa que el col·locaria dins un graó de l'escala salarial del Barça que no li correspondria pel seu rol a l'equip.

Curiosament, pocs dies després que diferents mitjans asseguressin que Javi Martínez ja ha fet saber a Josu Urrutia, president de l'Athletic, que el seu desig és venir a Barcelona, el jugador va concedir una entrevista a Antena 3 que va generar una petita polèmica que podria tenir un doble sentit.

L'esmena al Twitter

A mitja tarda van aparèixer unes declaracions en diferents mitjans digitals amb una declaració directa del futbolista navarrès: "No em veig jugant a Barcelona, estic molt a gust a l'Athletic". De seguida es van disparar les alarmes, semblava que Javi Martínez s'autodescartava per venir al Barça.

Davant la volada que van agafar aquestes declaracions, el mateix Javi Martínez va fer una piulada al seu Twitter en què les desmentia i posava l'enllaç de l'entrevista: "Aquí teniu el vídeo des del qual alguns diaris treuen els seus titulars". A les imatges es veu com el periodista li pregunta si es veu jugant al Barça i ell respon: "Tinc contracte fins al 2016 i només em veig a l'Athletic". I afegeix: "He estat al marge de tot. He vist diversos diaris i el que es comenta a la televisió, però no sempre ho encerten. Segons molts ja hauria jugat en set equips diferents, perquè cada setmana en surt un de diferent. Has d'intentar estar al marge dels rumors perquè et poden acabar afectant". Una intervenció del jugador poc habitual i que podria tenir diferents interpretacions.

Què ofereixen el mercat i La Masia?

Mentre Tito Vilanova i Andoni Zubizarreta valoren juntament amb la directiva si és viable econòmicament un fitxatge com aquest en la situació actual, la secretaria tècnica no s'atura i està obligada a seguir estudiant quines opcions li donen el mercat i La Masia per cobrir les baixes a la defensa i al mig del camp. Una opció semblant a la de Javi Martínez, un futbolista polivalent que podria cobrir el mig i el centre de la defensa en cas de necessitat, és un jugador format a La Masia però que l'estiu passat va marxar al Chelsea, amb el qual s'ha proclamat campió de la Champions, Oriol Romeu. El jugador d'Ulldecona és tan fort físicament com Javi Martínez, però encara li falta experiència al primer nivell. Per repescar-lo només farien falta 10 milions d'euros -15 l'estiu del 2013.

Pel que fa a jugadors més especialistes en defensa al Barça li agraden els jugadors tècnics, amb prou qualitat per sortir en conducció i incorporar-se al mig del camp si és necessari. Aquest és el cas de l'alemany Mats Hummels, campió de la Bundesliga amb el Borussia Dortmund aquest any, i del belga Thomas Vermaelen, peça clau de l'Arsenal anglès. Tots dos són futbolistes amb una gran personalitat sobre el camp, capaços d'assumir la responsabilitat de sortir amb la pilota controlada encara que el rival els pressioni. L'escull principal que hauria de superar el Barça per fitxar-los és el seu elevat preu.

L'opció econòmica en defensa podrien ser els joves Marc Bartra i Marc Muniesa, que aquest any han fet el salt del filial al primer equip. Els dos jugadors ofereixen una gran adaptació al joc que proposa el Barça, que han après des de ben petits, però el seu rendiment davant de grans rivals encara és una incògnita per la seva joventut (21 i 20 anys). La progressió de Muniesa i Bartra els augura un gran futur, però potser encara és aviat per exigir-los més del necessari.

Els francesos

En el cas dels migcampistes, els noms dels francesos Étienne Capoué i Yohan Cabaye són els que han sonat amb més força en les últimes setmanes. Capoué, que milita al Tolosa, és un futbolista de grans condicions físiques i molta capacitat de sacrifici a qui no li fa por anar al xoc per robar la pilota; Cabaye, que juga al Newcastle, és, en canvi, un jugador d'un perfil més creatiu a qui li agrada aparèixer a les immediacions de l'àrea. El gol que va marcar contra Ucraïna a l'Eurocopa és un exemple de la seva voluntat ofensiva i de les seves capacitats de cara a porteria. El preu dels dos jugadors no hauria d'elevar-se més enllà dels quinze milions d'euros.

Al Barça B, no obstant, hi ha dues opcions gratuïtes i de qualitat: es tracta del mexicà Jonathan dos Santos, un jugador de gran capacitat tàctica, i el català Sergi Roberto, a qui es compara amb Frank Lampard per la seva facilitat per marcar gols arribant des de segona línia.

stats