PILOTA D'OR
Esports 10/01/2012

El món es rendeix als peus de Messi i l'escola blaugrana

Toni Padilla
5 min
TRES ANYS DE REGNAT Messi en rebre el premi de mans del brasiler Ronaldo, davant de Platini, Blatter i  del director de France Football.

ZURICAbans de la gala de la Pilota d'Or que va coronar Lionel Messi com a millor jugador del món per tercer any consecutiu, Xavi Hernández va afirmar, amb una rialla la boca, que li era "impossible" imaginar-se guanyant el premi: "És impossible per a mi i per a la resta de jugadors en actiu. Messi serà el millor jugador de tots els temps, el que batrà tots els rècords", deia el terrasenc. I de raó no n'hi faltava. Amb gairebé el 50% dels vots, Messi va guanyar la seva tercera Pilota d'Or consecutiva, una fita que abans només havia assolit Michel Platini (1983, 1984 i 1985).

Unint-se al grup de jugadors amb tres guardons (Platini i dos holandesos que els van guanyar de manera no consecutiva, Cruyff i Van Basten), Messi va recuperar la rialla perduda a Cornellà-El Prat. Mai es va dubtar que ell seria el guanyador, bàsicament perquè Xavi ja no l'havia guanyat ara fa un any, quan duia un Mundial sota el braç. De fet, els vots dels seleccionadors i capitans de totes les seleccions FIFA i dels corresponsals de France Football van situar el català en tercera posició (9,23% dels vots), per darrere de Cristiano Ronaldo (21,60%). El portuguès, per cert, no va fer acte de presència, ja que tots els representants del Madrid van fer nit a Màlaga i el club blanc no va voler trobar la manera perquè tant el jugador com Mourinho fossin a Zuric. I això malgrat que la FIFA pagava un jet privat per als finalistes dels principals premis.

Els madridistes, doncs, no van veure en directe com Messi, sempre una mica tímid, dedicava el títol al seu amic Xavi Hernández, a qui li va dir des de l'escenari del Kongresshaus de Zuric: "Tu també te'l mereixes, amic". Les paraules de Messi, de fet, van ser el reflex del discurs d'un club protagonista de nou de la principal gala del futbol mundial. Xavi va tornar-li el gest després afirmant que l'havien "emocionat les paraules de Messi, això és millor que endur-se qualsevol premi".I va afegir: "Ens uneix molta amistat, però sé que és tímid i li costa expressar-se, per això me n'enduc un gran record".

Les paraules de Ferguson

Abans, els dos jugadors ja havien intercanviat elogis i havien fent partícips del premi tots els membres de la família blaugrana: "Per lluir-me necessito Xavi i tots els companys", deia l'argentí. "Amb ell, jugar és més fàcil, i milloro", afegia el català. I Josep Guardiola, que exerceix de far intel·lectual, afegia que per al Barça el més important és poder jugar finals amb 9 o 10 jugadors de la casa. Curiosament, Sir Alex Ferguson -que va rebre el premi presidencial de la FIFA per la seva llarga carrera- va afirmar a l'escenari que el més important per a ell és "guanyar". Per a Guardiola és "formar". Una diferència de pes entre dos tècnics que s'admiren. Ferguson, de fet, va afirmar que la filosofia del Barça "és perfecta" i que si ell fos Guardiola no es mouria mai del Barça.

El tècnic de Santpedor, de fet, va convertir la jornada d'ahir en un acte d'amor al Barça: "Jugar amb 9 o 10 jugadors de La Masia és el més important. I no vull dir que els jugadors de fora no ens ajudin, però és clau que des que tenen 10 anys els nens treballin d'una manera similar a la del primer equip, ja que això facilita la feina. Perquè crees una implicació afectiva, que va més enllà de la professional. És un gran èxit. Tots volem guanyar, però no tothom pot fer-ho. Però posar 9 o 10 jugadors en una final de la Champions és el gran èxit global, ja que afecta molts entrenadors, scouters ..., molta gent. I això ens fa estar molt orgullosos". Una diferència molt important respecte de la filosofia d'un Ferguson que també va situar Messi al nivell de Pele o Maradona. Dels més grans. "No penso en tot el que he fet, encara sóc jove", deia Messi, sempre una mica incòmode amb corbata, en una gala on Guardiola li va robar part de protagonisme amb el seu discurs segur. I això que cap dels dos s'acaba de sentir còmode en actes com aquest. El tècnic català, de fet, va ser prou irònic quan va pujar a recollir el merescut premi al millor entrenador de l'any i va saludar el "president de la FIFA, Mr. Blatter; el president de la UEFA, Mr. Platini, i la nòvia de Piqué, Shakira". De seguida, però, es va posar seriós per dedicar el premi als companys de feina i als centenars de persones que han fet del Barça un club gran. A més, va voler dedicar, en català, el premi a Tito Vilanova: "Això és per a tu, noi", va dir.

Més que l'idioma català, el protagonista de la gala va ser l'idioma de futbol del Barça. Per exemple, cinc jugadors del club van ser escollits en l'onze incial de l'any: Alves, Piqué, Iniesta, Xavi i Messi. Un onze inicial format només per jugadors de tres equips: el Barça, el Madrid (Casillas, Sergio Ramos, Xabi Alonso i Cristiano) i el United (Vidic i Rooney). Un grup de genis per envoltar un Lionel Messi que, per un cop, també va trobar les paraules justes per brillar en un escenari. Així ho celebrava el president blaugrana, Sandro Rosell, que va dir que estava "molt orgullós com a culer per damunt de tot, però en especial de la manera com el Pep i Messi han celebrat el seu premi, i de com el primer que han fet és compartir-lo: el Pep amb la persona que l'ajuda a ser el millor del món i Messi amb el jugador que el fa ser el millor del món". I va concloure: "Això demostra l'equip humà que tenim al Barça i l'orgull és estratosfèric". Xavi, de la seva banda, va afegir: "Espero que seguim guanyant, perquè així algú del Barça continuï venint aquí cada any. Ara som la referència futbolística al món, i això no té preu".

La gala de la Pilota d'Or, de fet, sol ser una festa blaugrana cada any. "Ja fa quatre anys que vinc aquí, és especial", admetia un Leo Messi que va rebre elogis de tothom. Neymar, guanyador del premi al millor gol, va dir d'ell que "és un honor ser al seu costat el dia que guanya aquest premi". I va concloure: "Ja m'agradaria acostar-me al que és ell". Wayne Rooney el va definir com "el millor sense cap mena de dubte". Així ho van deixar clar els vots d'entrenadors, jugadors i periodistes. Per un dia, gairebé tothom es va posar d'acord en una cosa: Messi és el millor i el sistema del Barça meravella. Amb la Pilota d'Or d'ahir, a més, el Barça passa a ser el club que ha vist més cops com un dels seus jugadors guanya la Pilota d'Or. I per acabar-ho d'arrodonir, Guardiola va guanyar la segona edició del premi al millor tècnic de l'any i va poder sortir a la foto de guanyadors al costat d'un Messi que al final va resumir prou bé el que són aquests premis: "Xavi i jo som aquí per l'equip, ja que si no guanyéssim res no seríem finalistes. Sempre agraïm la feina a l'equip, no per quedar bé, sinó perquè els necessitem". Per això, perquè necessita els companys, el millor jugador del món va voler dedicar el premi al millor jugador català de tots els temps.

stats