ASSEMBLEA DE COMPROMISSARIS
Esports 02/09/2011

El soci tindrà l'última paraula

Els socis compromissaris del Barça podran decidir el 24 de setembre si ratifiquen l'acord de patrocini amb la Fundació Qatar, si es crea o no la Grada Jove i si es permet o es prohibeix fumar al Camp Nou.

A. Solé / M. Sanromà
3 min
1. LA FUNDACIÓ QATAR Des del mateix dia que es va anunciar, el desembre del 2010, l'oposició a l'acord s'ha fet notar a l'estadi. Fins i tot es va crear una plataforma de socis, Consulta Qatar, que ha recollit més de 5.000 firmes perquè l'acord es voti, com així serà.

Barcelona.La junta directiva del Barça va decidir dimecres fer un pas endavant valent: portar a votació dels socis tres dels temes que més polèmica han generat durant l'últim any entre la massa social blaugrana: el patrocini de la Fundació Qatar, la prohibició de fumar a l'estadi i la creació d'una grada jove.

Alguns poden pensar que el tema del patrocinador, que ja està firmat (30 milions per temporada durant cinc temporades i mitja) i que els jugadors ja han lluït a la samarreta des de la pretemporada, s'hauria d'haver consultat abans de firmar i no ara, però, sigui com sigui, el que és cert és que la junta s'ha compromès a retirar la publicitat si la majoria simple dels socis compromissaris hi voten en contra, perquè la votació serà vinculant, amb el perjudici econòmic que això suposaria. L'assemblea també haurà de decidir si accepta que la junta creï l'anomenada Grada Jove o Grada d'Animació. Aquest projecte el tenia la junta al seu programa electoral i ha sigut força criticat principalment per dos motius: perquè implica que alguns socis hauran de desplaçar-se del seu seient cap a zones més cares i perquè es tem que aquesta Grada Jove sigui la porta de retorn d'alguns elements violents del barcelonisme que semblava que estaven eradicats. I el tercer tema a votació serà la prohibició total del tabac en tot l'estadi, un aspecte social que crea molta controvèrsia. "El veritable propietari del club és el soci, que té tot el nostre respecte i consideració; volem tenir en compte la seva voluntat en tots els aspectes, sobretot en els de caire social", deia ahir el portaveu de la junta, Toni Freixa.

Els de Consulta Qatar, satisfets

La decisió de la junta de preguntar als socis compromissaris sobre el patrocini de la Fundació Qatar és també un cert reconeixement al que demana la plataforma Consulta Qatar, que, des de fa uns mesos volia, precisament, que l'assemblea votés sobre aquest acord de patrocini. Aquest grup de socis va enviar dues cartes a la junta en què els demanava això. La primera, que no va rebre resposta, al juliol, i la segona, aquest dimarts, el dia abans de la reunió de la junta.

Tot i això, la plataforma volia anar encara més enllà i que els compromissaris votessin la convocatòria d'un referèndum perquè tots els socis (180.000) participessin de la decisió. Un dels seus portaveus, Jordi Cases, valora el pas que ha fet la junta com a "molt bo", tot i que no "ideal". Cases explica que els "agradaria que votessin tots els socis, però ja és un pas endavant, i que votin 1.200 socis ja és millor que no pas que ho decideixin uns quants".

Consulta Qatar encara està recollint firmes per demanar la inclusió d'un punt en l'ordre del dia de l'assemblea del 24 de setembre per fer un referèndum, i, tot i la decisió de la junta de dimecres, asseguren que continuen endavant. Segons la plataforma, amb les firmes que han recollit en els últims tres partits al Camp Nou, han arribat a 5.300 suports, i Cases pensa que aviat arribaran a la xifra necessària de les 6.500 firmes. Per això creuen que la junta els ha convocat a una reunió el dimecres 7 de setembre en què, segons explica Cases, ha d'assistir el president Sandro Rosell. En aquesta reunió, com ja van fer en les dues cartes que els van fer arribar, Consulta Qatar demanarà que el vot sobre el patrocini de la Fundació Qatar sigui secret, opció que Cases creu que és "fonamental" per a la transparència democràtica de la votació.

I si surt que no a Qatar?

Toni Freixa no va voler considerar ahir la possibilitat que l'assemblea demani el 24 de setembre que es retiri la publicitat de la Fundació Qatar, i reiterava la bondat de l'acord: "La junta està convençuda que és el millor acord de patrocini possible i que la reflexió dels socis conduirà a la ratificació". Sandro Rosell, cada vegada que li han preguntat sobre aquest tema en rodes de premsa o en entrevistes, fins avui, ha respost que, si el soci vol, trencaran l'acord, però que l'economia del club es veuria afectada greument si deixa d'ingressar els 30 milions d'euros anuals durant cinc anys que paga la Fundació Qatar, i que llavors haurien de prendre decisions dures: "Haurem de trobar aquests recursos econòmics per una altra banda". Així, Freixa va recordar que porten aquest tema a l'assemblea perquè volen, tot i que no hi estan obligats: "Existeix un acord de l'assemblea del 2003 que autoritzava la inclusió de publicitat a la samarreta. Per tant, la consulta no es requereix per estatuts. És una qüestió de respecte a la voluntat dels socis".

stats