Esports 28/09/2016

La tradició alemanya posa a prova el talent blaugrana

El Barça visita per primer cop Mönchengladbach, on intentarà confirmar la seva condició de favorit malgrat la baixa de Leo Messi

i
Toni Padilla
6 min
Luis Suárez, Neymar i Piqué, entrenant-se sobre la gespa del Borussia-Park.

Enviat especial a MönchengladbachEls treballadors del Borussia Mönchengladbach feien cua als passadissos interiors del Borussia-Park per saludar Marc-André ter Stegen. I ell els anava saludant, un per un, amb educació. “És el club de la meva ciutat, van ser 18 anys fantàstics aquí, però si volia guanyar títols calia marxar. Per seguir millorant calia venir al Barça, jo vull guanyar sempre, és la meva mentalitat”, va explicar l’alemany, sempre fred però educat. “Sí, serà especial. Però un cop comença el partit només penso a guanyar”, va dir a l’estadi que va ser casa seva. “Vull guanyar. Al 100%”, va afegir, per si de cas. “Fa unes dècades Ter Stegen s’hauria quedat, ja que aquest club jugava finals europees. Ara ha preferit marxar al Barça, i és normal”, es queixava amb sinceritat el director esportiu de l’equip local, Max Eberl.

El Barça visita per primer cop Mönchengladbach, una ciutat industrial coneguda al món per una sola raó: el seu equip de futbol, que va arribar a una final de la Copa d’Europa durant els anys 70 i després de caure al pou de Segona ha tornat a la Lliga de Campions. Sense el Borussia, Mönchengladbach difícilment seria visitada. És una ciutat entregada al seu equip, que és present als balcons, a les cantonades, al cor de la vila. El debut del Barça a Mönchengladbach (20.45 h / BeInSports) arriba sense Leo Messi, lesionat. “Ens hauria agradat veure Lionel Messi aquí, ja que així tothom estaria encara més endollat”, va dir el tècnic local, André Schubert. Schubert, que just abans del partit va renovar fins a l’any 2019, va admetre que per un cop els seus poltres -sobrenom del Borussia- no són favorits malgrat que encadenen 10 partits sense perdre a casa. En un feu on la seva afició sol generar un dels millors ambients de la Bundesliga.

Sense Messi, aquesta afició només tindrà ulls, inicialment, per a Ter Stegen, el porter que torna a casa. “Mönchengladbach és una ciutat que viu pel seu equip, pel Borussia. Ser a la Lliga de Campions és molt especial, tant com veure el Marc-André jugant en un club com el Barça”, deia Uwe Kamps, que va ser el tècnic de porters de Ter Stegen al Borussia. “Encara parlem, i no només de futbol”, va explicar el blaugrana, que serà rebut amb una ovació per una afició que el valora especialment perquè és fill de la ciutat. Tant el seu avi com el seu pare ja anaven al camp, en aquest cas a l’anterior estadi. Els altres ídols del Borussia sempre havien arribat de fora, d’altres ciutats. Ter Stegen no. Però ell va haver de marxar perquè volia guanyar la Lliga de Campions. I el primer any ja ho va aconseguir, a la final de Berlín contra el Juventus. Ter Stegen ha aconseguit a Catalunya el que el Borussia no va poder aconseguir quan va tenir un equip magnífic, als anys 70 i 80. Quan va arribar a una final la va perdre, contra el Liverpool. Però de forma elegant, un dels carrers de fora de l’estadi és diu carrer de Liverpool. Aquella final és la derrota més celebrada per l’exequip d’Allan Simonsen -el danès que també va ser blaugrana, i que avui serà al camp-, Hennes Weisweiler i Juup Heynckes.

Un rival dur

“És un equip que pressiona a dalt molt fort, que sap com moure la pilota i que si té problemes juga en llarg”, va dir Luis Enrique sobre un equip que la temporada passada va ser una pedra a la sabata del Bayern de Guardiola, que va arribar a rebre tres gols en tot just 25 minuts al Borussia-Park. “Vendrem cara la nostra pell, però som conscients que de l’intent en pot sortir una derrota”, va dir el director esportiu del club alemany, Max Eberl. Per a aquest partit el Gladbach recupera el brasiler Raffael, un dels seus jugadors més importants, que intentarà esborrar el mal record de la derrota de la primera jornada al camp del Manchester City. “El nostre primer objectiu és ser tercers per anar a l’Europa League. Després, somiar”, va dir el suís Yann Sommer, el porter que ocupa la porteria que abans era d’un Ter Stegen que en molts moments va monopolitzar la prèvia.

La relació del Barça amb el futbol alemany no sempre ha sigut fàcil. Malgrat que molts alemanys van participar en la creació del club blaugrana, durant moltes dècades els alemanys interpretaven el paper de dolents de la pel·lícula. En part gràcies al fet que durant moltes dècades Alemanya tenia dues lligues diferents -l’occidental i l’oriental-, el futbol alemany és el que ha aportat més rivals diferents del Barça a les competicions internacionals: el Borussia Mönchengladbach serà el 18è equip diferent. “Eliminar un equip alemany, fa anys, era senyal que es feien bé les coses. Aquella semifinal contra l’Hamburg, el 1960, és dels partits més durs que recordo”, diu Luis Suárez, el futbolista de Galícia que va participar en una eliminatòria èpica de semifinals de la Copa d’Europa, guanyada pel Barça amb un partit de desempat. “Un dels cops que he patit més és a Kaiserslautern”, afegeix Julio Salinas, recordant aquells partits d’ara fa 25 anys, quan camí de la final de Wembley el Barça va eliminar primer l’últim campió de la RDA -el Hansa Rostock- i després al campió de la RFA -el Kaiserslautern.

.

De les derrotes a la glòria

“És estrany que no ens hàgim creuat abans, som dos clubs amb molta història”, deia Max Eberl, intentant treure pit recordant les nits de glòria d’un equip que fa massa que no guanya títols. “El futbol alemany sempre imposa. Però cal valorar el que ha aconseguit el Barça, que ara és el favorit. Abans qualsevol ciutat alemanya tenia un equip que et podia derrotar. En aquella època ens va tocar jugar contra el Fortuna, el Colònia... equips molt durs, molt físics”, recorda Asensi. Si la Recopa de Basilea es va guanyar contra el Fortuna de Düsseldorf, ara de Segona, el 1980 el Colònia va imposar-se per 0-4 al Camp Nou en un partit de la UEFA que encara és de les pitjors derrotes que ha patit el Barça.

“És el favorit, un equip que cal admirar”, assegura Schubert, el tècnic local, sobre un Barça que les últimes temporades ha aconseguit fins i tot derrotar el Bayern, l’equip que solia ser una bèstia negra. En l’última dècada equips com el Bayer Leverkusen, el Werder Bremen i l’Stuttgart han sigut escombrats per la màquina blaugrana. Avui el Barça arriba al Borussia-Park amb el repte de sumar el segon triomf consecutiu per poder-se jugar amb el City el liderat del grup. Luis Enrique farà tornar a l’onze Javier Mascherano, Jordi Alba, Andrés Iniesta i Ivan Rakitic per conformar l’equip titular habitual, però haurà de decidir qui acompanya Neymar i Suárez en atac. “M’agradaria donar minuts a tots els jugadors, però no penso donar informació al tècnic rival”, va dir un Luis Enrique sec a la prèvia. En ser preguntat sobre el fet de posar en atac jugadors a banda canviada, Luis Enrique es va posar a la defensiva i va negar que això vulgui dir que Alcácer té menys opcions que els seus companys. “No és un factor determinant, dependrà del que busqui”, va limitar-se a dir.

Luis Enrique, de fet, va insinuar que el davanter valencià podria jugar, pel que va deixar veure en 15 minuts oberts d’un entrenament on se’l veia concentrat, conscient que el Gladbach és un rival que podria fer mal al Barça. “Les xifres del Borussia a casa seva són molt bones. Caldrà sortir amb molta concentració, per refermar la seguretat de l’equip i crear inseguretat al rival”, va dir l’asturià. “La nostra idea de joc no canvia mai, a casa o fora, però queda clar que caldrà jugar a un nivell molt alt per guanyar aquí”, va afegir. “Serà clau marcar en els primers minuts, ja que la seva pressió alta crea problemes. Haurem de moure la pilota amb velocitat i veure quin pla utilitza el Borussia, un equip que sol portar sorpreses als adversaris. Serà un partit molt dur”, va afegir Marc-André ter Stegen, que jugarà per primer cop contra l’equip del qual encara és soci. L’equip que el seu avi veia al camp quan treballava de policia. L’equip que cada cap de setmana els seus amics i familiars veuen en directe. “Si ets un professional del futbol sempre arriba aquell moment que et toca jugar contra l’equip que estimes. Serà un partit molt especial per al Marc”, va limitar-se a dir Luis Enrique, amb aquella mirada seriosa, freda, marcant distàncies que sol fer abans dels partits importants. Al cor d’Alemanya, el seu equip haurà de demostrar el seu talent. Al cor de la nació campiona de l’últim Mundial. Un país on mai és fàcil guanyar.

Sense Messi també es guanyen els partits

Amb Luis Enrique a la banqueta el Barça fins ara ha jugat 17 partits oficials, amb un balanç de 14 victòries, 2 empats i 1 sola derrota. La baixa de Messi, doncs, no sol significar problemes a nivell de resultats, ja que tal com va dir el tècnic “la força d’un grup és clau si vols guanyar títols”. L’argentí segueix el seu treball de recuperació a Barcelona i ahir va ser a la Ciutat Esportiva amb Umtiti.

stats