VUIT TÍTOLS EN DOS ANYS I MIG
Esports 23/02/2011

Quant valen tres anys?

Toni Padilla / Nuria García
4 min

Josep Guardiola signarà avui el seu nou contracte amb el Barça, fins al 30 de juny del 2012. Està previst que pocs minuts després de la una del migdia, Guardiola i Rosell baixin del despatx del president per fer-se una fotografia d'encaixada de mans just davant de l'escut que presideix l'entrada a les oficines del Camp Nou. Normalment, quan hi ha una renovació la fotografia es fa al despatx i els serveis de comunicació del club la fan arribar a la premsa. En tractar-se de Guardiola, però, hi haurà fotografia davant de les oficines.

El tècnic de Santpedor, doncs, s'assegura per escrit una quarta temporada al capdavant del primer equip. Si el seu primer contracte va ser per a dues temporades (fins a les eleccions del 2010), ara el tècnic de Santpedor s'ha sortit amb la seva en imposar la seva aposta per la fórmula 1+1: signar cada any un contracte per a una temporada, per facilitar les coses a tothom si un dia decideix marxar o la pilota no entra i el club considera que cal acabar un cicle. Seria una manera de marxar sense carregar econòmicament el club, facilitant-ho tot. El dia que Guardiola marxarà, però, sembla llunyà. Si tot va bé, falten com a mínim setze mesos.

Avui, de fet, no hi ha més interès que el gràfic: veure la fotografia. La firma en si és important, però ho és també que entre les condicions del contracte hi hagi la renovació de tot el cos tècnic que treballa cada dia amb l'entrenador del Bages, començant per Tito Vilanova i acabant amb els preparadors físics. Guardiola, a més, firmaria avui un contracte en què part del sou dependria dels èxits, dels títols. Les condicions del contracte, però, són confidencials.

Guardiola no farà declaracions avui després de signar el contracte, perquè divendres ja ho farà en la roda prèvia al matx de Palma de Mallorca i ja n'ha parlat, i no hi ha cap exclusiva d'última hora. Però veure Guardiola signant la renovació ja és una notícia per si sola perquè el tècnic català ha aconseguit en els dos anys i mig que fa que és al càrrec del primer equip una fama que creua fronteres.

L'exjugador del primer equip no fa ni quatre anys que és entrenador. Un al filial, i dos anys i mig amb el Barça. I en aquest curt període de temps ja ha guanyat vuit títols. A més, ha aconseguit imposar un estil de joc, potenciar el segell Barça i convertir-se en un dels grans defensor d'un futbol ofensiu, atrevit, valent. Que busca atacar sempre amb la pilota. El Barça ha creat escola, i Guardiola ha aconseguit guanyar molts títols. I el que queda, perquè aquesta temporada en podrien caure tres més i arribar als onze títols oficials.

79 victòries en 100 partits

La signatura del nou contracte de Guardiola coincideix amb els primers cent partits de Lliga del tècnic de Santpedor, fita a la qual va arribar diumenge amb el triomf contra l'Athletic de Bilbao. I després d'aquests primers cent partits de Lliga, Guardiola pot mirar enrere per veure com ja ha guanyat ja dues Lligues i ha sumat 79 victòries. 79 triomfs en 100 partits, uns registres superiors per exemple als 72 triomfs que va obtenir el tècnic del Reial Madrid de finals dels anys 50 i d'inicis dels 60 Miguel Muñoz.

La figura de Muñoz, de fet, és una de les que més s'assemblen a Guardiola, però al club que històricament viu a les antípodes del Barça. Jugador d'èxit d'aquell Madrid que va guanyar tantes Copes d'Europa als anys 50, el madrileny va retirar-se el 1958 i el 1959 ja es feia càrrec d'una plantilla plena d'amics. El 1960 es va convertir en el segon tècnic més jove a guanyar la Copa d'Europa, quan tenia amb 38 anys i 121 dies, per darrere de José Villalonga, que ho havia fet també amb el Madrid amb 36 anys.

Guardiola, com Miguel Muñoz, ha estat capaç de fer el salt del terreny de joc a la banqueta. Ben considerat com a jugador, excel·leix com a tècnic. Pocs entrenadors, de fet, poden dir que amb els 40 anys acabats de fer ja són considerats entre els millors. I és que en aquests primers dos anys i mig, vuit títols oficials són prou per poder posar Guardiola a l'altura de noms totèmics del futbol. El mateix Muñoz, per exemple, en les seves primeres tres temporades va guanyar cinc títols: dues Copes d'Europa, una Copa, una Lliga i una Intercontinental. Llavors no es jugava la Supercopa, ni d'Europa ni estatal.

No tots els tècnics que han aconseguit passar a la història del futbol ho han fet tan bé en els seus primers anys. Ben cert és que no es podrà situar Guardiola dins dels llibres de la història del futbol fins que decideixi que la seva etapa com a tècnic s'ha acabat, però en els seus primers anys tècnics tan importants com Sir Alex Ferguson, Arsène Wenger, Bill Shankly, Matt Busby i Brian Clough van haver de passar per clubs modestos, i fins i tot en els primers anys a clubs de renom van trigar molt a aconseguir imposar una rutina d'èxits.

Altres, com Marinus Michels, Giovanni Trapattoni, Arrigo Sacchi i Fabio Capello, van viure situacions similars a les de Josep Guardiola, tastant l'èxit ja des de l'inici del seu periple a clubs com l'Ajax, el Milan i la Juventus. No tots, però, seran recordats per haver aconseguit guanyar-ho gairebé tot ja abans d'arribar als 40, passant a ser considerat un mestre per l'estil de joc amb què s'anaven sumant les victòries. Josep Guardiola, sí.

stats