EL FUTUR DEL TÈCNIC
Esports 03/06/2012

La nova vida de Guardiola

El tècnic ha escollit Nova York com a nova llar per diferents motius, un dels quals, poder viure com a mínim un any sense ser aturat constantment per aficionats que el reconeixen.

Toni Padilla
3 min
La nova vida de Guardiola

BARCELONAAra fa cinc anys Josep Guardiola acostumava a viatjar molt, ja fos amb la família o amb els amics. Sempre era reconegut per algú, però podia moure's amb certa calma. Cinc anys després s'ha convertit en un dels rostres més coneguts del futbol mundial i no troba espais on es pugui sentir còmode.

Tot just fa una setmana que ja no és entrenador del Barça, i Guardiola ja ha pogut veure com serà de complicada la seva nova vida. Primer, per una suposada entrevista que un periodista israelià va gravar sense el seu permís pocs minuts després de guanyar la Copa del Rei. Guardiola va saludar la cantant israeliana Noa, que, acompanyada de Joan Manuel Serrat, va anar a l'hotel de concentració del Barça per saludar el tècnic, a qui coneix. Un periodista que anava amb Noa va enregistrar una conversa informal sense cap titular gaire interessant, just davant dels ascensors, amb els jugadors passant per darrere, llestos per anar a celebrar la Copa. A Guardiola, aquesta gravació feta sense permís l'ha molestat profundament, especialment perquè la televisió israeliana que l'ha emès la va vendre com si fos una entrevista autoritzada, quan eren declaracions robades . Guardiola de fet, té molt clar que ara el millor és callar, i no té previst donar cap entrevista durant els pròxims mesos. Com a molt, col·laborar amb campanyes benèfiques, tot i que el seu primer objectiu és aïllar-se de tot.

Enxampat a Croàcia

Per això marxa a Nova York, una ciutat en què gaudirà de més pau que, per exemple, a Dubrovnik. Aquest cap de setmana Guardiola l'ha passat amb la seva parella, la Cristina, a la ciutat dalmàtica, i s'ha vist perseguit per càmeres de televisió i paparazzis, fins al punt que els ha cridat l'atenció. A Croàcia el futbol és una de les grans passions i no s'hi poden trobar els espais que el tècnic de Santpedor espera trobar a Nova York. Guardiola també es va veure sorprès per fotògrafs quan va ser de vacances a Itàlia l'estiu passat. De fet, va viure dos anys en aquest país -on segurament tornarà el seu amic Manel Estiarte, que va viure molts anys a Pescara - i li agrada, però només per anar-hi de vacances. Mai ha considerat l'opció d'anar-hi a viure de nou.

Guardiola volarà d'aquí unes setmanes cap als Estats Units, on té previst instal·lar-se a finals d'aquest estiu. Serà el cinquè país on viurà el català, que quan vivia a Qatar va afirmar que "viatjar i viure en altres llocs et permet aprendre molt sobre els altres i tu mateix". Des de fa mesos Guardiola ja pensa en la seva nova vida i, com va informar El Periódico , ha parlat amb Xavier Sala i Martín sobre el tema. Sala i Martín, que imparteix classes a la Universitat de Colúmbia de l'estat de Nova York, coneix bé la ciutat i ha ajudat a tramitar els papers per inscriure els tres fills de la parella al Liceu francès local. De fet, la qüestió dels idiomes és molt important per a Guardiola i la seva parella, que preferien marxar a una ciutat de parla anglesa sense oblidar el català o la possibilitat de seguir millorant el francès.

L'exemple de Maldini

Nova York, però, és la ciutat que ofereix més garanties de calma a la família de Guardiola. Malgrat que el futbol no deixa de créixer i la seva cara és coneguda, el català no pot competir pel que fa a popularitat amb els jugadors dels Knicks o els Rangers. Són molts els futbolistes que després de molta fama aposten per viure als Estats Units per poder gaudir de calma, de fet, com va fer l'alemany Jürgen Klinsmann. Qui passa mesos sencers a Nova York després de retirar-se és Paolo Maldini, a qui se sol veure pels restaurants del Soho i que el 2003 admetia: "A Nova York sempre hi ha coses per fer, però puc descansar de la fama". La ciutat està ben comunicada, té oferta lúdica, camps de golf a prop i dóna espais de calma enmig de gratacels. Per això és l'escollida per la família Guardiola, que no vol parlar gens d'aquest tema. Perquè el que volen es retrobar la normalitat i la calma. Sense entorn ni entrevistes robades.

stats