Estils 12/12/2014

Bèlgica s'acomiada de la reina Fabiola amb música clàssica i castanyoles

Morta divendres passat als 86 anys, la reina d'orígens madrilenys, també ha estat acompanyada per reis d'arreu del món i per una 'salve rociera' en el seu funeral, celebrat avui

Efe
3 min
La reina Fabiola de Bèlgica ha estat enterrada aquest divendres a la catedral de Sant Miquel de Brussel·les / AFP

Brussel·lesBèlgica ha dit aquest divendres adéu a la reina Fabiola en un funeral nacional a la catedral de Sant Miquel i Santa Gúdula, al qual han assistit els reis Joan Carles i Sofia i en el qual una emotiva 'salve rociera' ha recordat els orígens castellans de la vídua del rei Balduí. La "nota càlida" del funeral, segons Efe, l'ha posat el cor de Vilvoorde que ha interpretat aquesta cançó, en què ha participat la marquesa Blanca de Ahumada, cosina de Fabiola, tocant les castanyoles. De fet, l'aparició de la seva cosina s'ha fet per expressa decisió de la difunta reina, que ha sorprès així els assistents al funeral.

Fèretre dipositat al terra

Els reis Felip i Matilde de Bèlgica i la resta de la família reial belga, inclosos la petita princesa hereva Elisabeth i el seu germà Gabriel, han acompanyat el seguici fúnebre de Fabiola de Mora i Aragón que va sortir de palau on havia estat fins ara envoltat per 130 efectius del regiment de cavalleria de l'escorta reial. El fèretre blanc de la vídua del rei Balduí ha estat portat fins a l'interior de la catedral de Brussel·les, engalanada amb flors també blanques, per un batalló del cos nacional de carrabiners del rei Balduí cobert per una petita bandera de Bèlgica mentre sonava la 'Brabançonne', l'himne nacional belga, i ha estat dipositat directament a terra davant l'altar.

La mateixa música que per al seu casament

Un cop dins de la catedral va sonar el 'Magnificat', de Bach, la mateixa peça amb què es va tancar l'acte religiós pel qual Fabiola i Balduí van contraure matrimoni el 15 de desembre de desembre de 1960. A la catedral esperaven nombroses personalitats de la vida política belga i europea, com el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, el primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, i els ministres d'Interior, Jan Jambon, i de defensa, Steven Vandeput.

Àmplia representació de monarquies d'arreu del món

Els reis Joan Carles i Sofia han representat a Espanya en el funeral 'corpore insepulto', al qual també han assistit els Grans Ducs de Luxemburg, l'emperadriu Michiko del Japó, els reis de Noruega, Dinamarca i Holanda, així com representants de les cases reials de Suècia, Lichtenchtein, la princesa de Tailàndia, Maha Chakri Sirindhorn, i el príncep Moulay Rachid del Marroc. Durant la cerimònia ha destacat l'emotivitat que ha mostrat la reina Matilde de Bèlgica, que ha plorat durant tota la missa la pèrdua de Fabiola, a la qual estava molt unida i que va ser qui la va ajudar a entendre els costums de la cort belga quan es va casar amb Felip.

Missa en cinc idiomes

La missa es va celebrar en flamenc, francès, alemany, anglès i espanyol i ha estat oficiada pel cardenal Godfried Daneels, envoltat dels bisbes de Bèlgica, que ha destacat la personalitat de la sobirana. a més, ha dit que "el nostre poble es va convertir en el seu poble" i ha recordat que, encara que Fabiola no va tenir fills, va acollir moltes persones.

Blanca de Ahumada, cosina de Fabiola, ha llegit en espanyol durant la missa i ha fet referència a la "valentia i serenitat" amb què la reina havia portat la seva malaltia, que la mantenia amb respiració assistida des de l'estiu. La música ha estat molt present en la cerimònia, seguint les últimes voluntats de Fabiola, amb peces clàssiques de Bach, Mozart i Schubert, però també amb interpretacions com la versió de Jacques Brel de 'Hombre de la Mancha' i 'Hoope doet leven' –'L'esperança ha de viure', en català– del belga Will Tura, que també va participar en el funeral del rei Balduí, el 1993.

1.300 assistents

Els funerals per Fabiola han comptat amb la participació de 1.300 persones, entre les quals hi havia 400 ciutadans convidats a través del Ministeri de l'Interior. La reina Fabiola va morir divendres passat als 86 anys al Palau de Stuyvenberg, als afores de Brussel·les, on havia viscut en els últims anys.

stats