Estils 20/01/2016

Cinc aplicacions per ser més productius

Ens socialitzem i comprem als mateixos ordinadors on treballem, i concentrar-se no és fàcil. Les xarxes socials s’enduen més d’una quarta part del temps que invertim davant la pantalla

Regina Rodríguez Sirvent
5 min
Ei, concentra’t!

BarcelonaSi escriviu a Google “temps que malgastem a Facebook”, la majoria dels resultats us proposen accedir a una calculadora. Aquesta calculadora la va crear la revista TIME Magazine amb motiu del desè aniversari de Facebook i els resultats -aproximats- són inquietants: un usuari mitjà porta invertits uns 190 dies, 80 hores i 35 minuts de la seva vida navegant entre fotografies de festes, macarrons de la iaia i gatets tornant-se bojos per una caixa de cartró. Les xarxes socials s’enduen més d’una quarta part del temps que invertim davant la pantalla. Cada persona té una mitjana de cinc comptes i cada dia inverteix prop d’una hora i 40 minuts navegant per aquestes xarxes.

D’aquests 100 minuts, 40 els passem fent pujar i baixar el mur de Facebook. Això és més temps del que invertim cuidant els nostres animals de companyia, llegint o... escolliu l’alternativa que preferiu. I gran part d’aquest percentatge l’invertim a la feina. Queden fora d’aquests càlculs els community managers i altres professionals relacionats amb el sector, òbviament.

La capacitat de concentració dels humans a la feina, i a la vida en general, és limitada, sempre ho ha sigut i sempre han fet falta eines per gestionar aquest dèficit. Abans les pauses a l’oficina es feien al voltant de la màquina de cafè, a la porta d’entrada fent el cigarret o anant a comprar uns bastonets integrals. I es continuen fent així, però ja fa temps que s’hi ha afegit un món de possibilitats irrebutjables que tenim a només un parell de cops de tecla. I el repte apareix quan invertim massa temps en aquest univers alternatiu.

Cada vegada són més els freelance en pijama que fugen de la solitud de casa seva per apuntar-se al coworking. Les distraccions domèstiques han sigut sempre de les més potents: rentadores de més, sobtades reorganitzacions dels armaris, escrutini d’aliments a la llum de la nevera o la necessitat imperiosa d’estendre la conversa amb la cartera de correu comercial. Però els últims anys la distracció més poderosa de totes espera a la mateixa pantalla on es treballa. En un coworking les possibilitats de visita al Facebook o de procrastinar en qualsevol vídeo aleatori de YouTube es redueixen, però no s’eliminen. Un risc similar hi ha a les oficines. Hi ha moltes teories que reforcen la idea que s’hauria de prohibir terminantment l’accés a les xarxes socials a la feina perquè redueixen la productivitat i perquè, en la majoria dels casos, no es pot justificar una visita al Facebook per qüestions laborals. Altres opinions creuen que la distracció és saludable i necessària, i que alhora permet absorbir un tipus de perfil jove que aporta una perspectiva fresca. No és fàcil de gestionar. Ens socialitzem i comprem als mateixos ordinadors on treballem, i la força de voluntat sovint no és prou forta per endurir les barreres entre l’oci i la feina. Per això no és estrany que les aplicacions per optimitzar la jornada laboral no parin de créixer. Us en presentem algunes que us ajudaran a sentir-vos, i a ser, més productius.

  • HeyFocus: Si de cop us apareix a la pantalla una frase inspiradora de Woody Allen del tipus “El vuitanta per cent de l’èxit és aparèixer a la cita”, o bé “Els amateurs seuen i esperen que els arribi la inspiració, mentre la resta ens aixequem i ens posem a treballar”, que és de Stephen King, és perquè dos o més dels vostres dits han premut les tecles prohibides del teclat en un moment baix de concentració durant la vostra jornada laboral i l’aplicació HeyFocus, que es podria traduir per “Ei, concentra’t”, ha sortit al rescat. El que fa és tan senzill com bloquejar les pàgines web que més et distreuen mentre treballes. Quan arriba el moment crític en què de manera tan ràpida com inquietant premem les tecles que obren una nova pàgina, i ho rematem amb la lletra F seguida de la A que esperem que ens portin al mur de les xafarderies del segle, de cop no apareix el vermut de la cosina de la veïna, ni un rus penjant-se amb el dit petit d’una biga a 400 metres del terra. No. Ens apareix una pantalla en blanc i una frase inspiradora relacionada amb les motivacions personals de cadascú. Això és el que, per 18 euros l’any, l’usuari acorda amb HeyFocus. Així, mentre treballem, les pàgines que més ens distreuen, ja siguin xarxes socials, mitjans de comunicació, e-mails o blogs de botànica avançada, queden bloquejades en tots els navegadors i durant un horari concret. I no s’hi val fer trampes, no es pot desfer l’encanteri si no es reinicia l’ordinador. Gràcies a l’èxit d’aplicacions com HeyFocus hi ha versions similars per a tots els gustos.
  • SelfControl: SelfControl és una aplicació gratuïta per a Mac que t’obliga a concentrar-te sí o sí. El programa bloqueja els servidors d’e-mail, pàgines web específiques o tot l’internet per l’espai temporal que es vulgui. Ara bé, s’ha de pensar bé abans de clicar OK perquè quan s’ha pres la decisió no és possible saltar-se els horaris acordats encara que s’apagui l’ordinador o s’elimini l’aplicació.
  • FocusMe: FocusMe, en canvi, és una versió més simpàtica. A part de bloquejar pàgines segons el gust de cadascú, inclou l’opció Take a break, amb la qual l’aplicació desactiva el ratolí i el teclat i força l’usuari, literalment, a fer una parada de cinc minuts. FocusMe és per a Mac i PC i val 16 euros.
  • ManicTime: Aplicació per als freelance que suen a l’hora de facturar. Un dels maldecaps més grans és calcular fidelment la quantitat de temps que es destina a cada projecte. El dubte normalment balla entre si s’hauria de cobrar per hores o per projecte acabat. I si és per hores, com tradicionalment s’ha fet, quan s’envia la factura sempre es té la sensació -i moltes vegades és així- que s’ha treballat molt més del que es cobra. Solució? ManicTime. És per a PC i registra totes les activitats que s’executen mentre es treballa. Al final del dia s’obté un informe detallat de les aplicacions i pàgines web que més s’utilitzen, i aporta un esquema temporal que mostra els nivells de més i menys productivitat. ManicTime ofereix una versió bàsica gratuïta, una versió premium de 61 euros i aplicacions extra com una alerta d’inactivitat. Així que si el client posa en dubte la vostra productivitat, envieu-li una captura de pantalla de ManicTime.
  • Ommwriter: Per als escriptors romàntics hi ha Ommwriter. Una pàgina en blanc per als que els agrada escriure i prou. En entrar només hi ha l’usuari i el cursor. Ni tabuladors, ni autoformats, ni edicions estranyes: una ratlleta que t’espera parpellejant perquè la facis començar a escriure. Val a dir que, si vols, pots fer aparèixer un senzillíssim menú lateral on es pot seleccionar la font, el so del teclat, el fons de pantalla i, si es vol arribar a una experiència mística, activar la cromoteràpia; els colors, que apareixen onejant subtilment darrere del text, ajuden a crear l’estat d’ànim òptim per a l’escriptura. També s’hi pot incloure música, sempre tranquil·la, i finalment guardar el document en format text o PDF.

Després d’aquestes propostes se’ns comencen a acabar les excuses. Ara bé, sempre ens quedarà la parada per anar a comprar uns bastonets integrals.

stats