Estils 13/02/2016

Manifestació contra Beyoncé per l’actuació de la Super Bowl

Joan Callarissa
2 min
Manifestació contra Beyoncé per l’actuació de la Super Bowl

BarcelonaBeyoncé va sortir a l’estadi Levi’s Santa Clara i va arrasar. Va estrenar tema, va cantar, va ballar i el públic va caure rendit als seus peus. Però passada l’eufòria de l’actuació, la diva de Houston ha hagut de veure com la interpretació política de tot el que va fer durant la mitja part de la final de futbol americà se li ha girat en contra. Tan en contra que fins i tot hi ha convocada una manifestació contra ella aquest dimarts en ple centre de Nova York.

A la web de creació d’esdeveniments Eventbrite, l’associació nacional d’organitzacions policials dels EUA ha convocat una manifestació “anti-Beyoncé” davant la seu de Manhattan de la NFL -la Lliga Nacional de Futbol Americà- perquè no existeixin “mai més en una final de la Super Bowl ni el racisme ni el discurs de l’odi”. I és que, segons el criteri de l’organisme policial, alguns punts de l’actuació de la dona de Kanye West van suposar un atac als cossos de seguretat del país.

Concretament, el que més els ha irritat és que, després d’actuar, algunes de les ballarines que l’acompanyaven ensenyessin a les càmeres cartells reivindicant la figura de Mario Wood, mort a San Francisco al desembre a mans de la policia. Però això només ha sigut la gota que ha fet vessar el got de la dreta nord-americana, que ha entès l’actuació en el seu conjunt com una “glorificació” -tal com diuen a la convocatòria de la manifestació- dels Panteres Negres, que durant els anys 60 i 70 defensava la causa negra de forma violenta. Des de les boines del cos de ball fins a l’ outfit de Beyoncé són, a ulls dels conservadors, un clar atac a la policia.

Entre les veus més destacades que s’han sumat a les crítiques contra Beyoncé hi ha la de Rudolph Giuliani, exalcalde republicà de Nova York, que va afirmar que Beyoncé havia convertit l’esdeveniment esportiu en una “plataforma d’atac contra la policia”. Peter King, congressista del mateix partit que Giuliani, va qualificar el fet de “lamentable” i va manifestar que “els Panteres Negres eren un grup terrorista que als anys 60 i 70 mataven policies”.

No ha ajudat a calmar els ànims el single que Beyoncé va estrenar just després de la Super Bowl, anomenat Formation. El clip de la cançó és un al·legat contra la repressió policial en el qual, entre d’altres, apareixen un grafit que diu “Pareu de disparar-nos” o un cotxe de policia submergint-se amb ella a sobre.

stats