Estils 20/06/2017

Mor Carla Fendi, la dona que va internacionalitzar la firma de les 'baguette'

Ha mort als 80 anys a casa seva, a Roma, després d'anys de malalties pulmonars i altres complicacions. El món de la cultura i la política italianes l'homenatgen avui

Efe / Ara
2 min
Carla Fendi

BarcelonaEl món de la cultura i de l'art homenatja aquest dimarts la figura de la dissenyadora Carla Fendi, pilar fonamental de la casa italiana de moda i responsable de la seva internacionalització en els anys seixanta, que va morir dilluns als 80 anys. Les mostres d'afecte cap a la família s'han succeït al llarg del dia des de diversos àmbits, com per exemple la política. Un comunicat del ministre italià de Cultura, Dario Franceschini, assenyala: "És un dia trist per a la cultura italiana, ha mort una dona culta i sensible que trobarem a faltar". L'alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, ha elogiat a Twitter la creativitat i la capacitat empresarial de Carla Fendi i ha assegurat que "va portar la moda italiana a tothom".

Fendi va morir a casa seva, a Roma, després de diversos anys de complicacions pulmonars i problemes de salut d'altres tipus, han informat mitjans locals. Era la quarta de les cinc germanes que el 1960, després de la mort del seu pare, es van posar als comandaments de la casa tèxtil italiana. Les cinc germanes -Carla, Paola, Anna, Franca i Alda- van treballar durant anys al costat de l'alemany Karl Lagerfeld, que el 2015 va complir el cinquantè aniversari al servei de Fendi, i plegats van aconseguir catapultar la firma tèxtil i de marroquineria fins a convertir-la en símbol mundial del luxe a escala internacional.

Apassionada de la música i de l'art, Carla Fendi va ser un pilar fonamental per a la marca fundada el 1925 i la responsable que Fendi es fes un lloc privilegiat en els mercats internacionals, especialment en el nord-americà. Va desenvolupar diverses tasques a l'interior de la casa italiana però es va dedicar essencialment a les relacions públiques, a la publicitat i a la conquesta dels mercats externs.

Va ser vista en nombroses ocasions com la responsable de la supervisió de totes les activitats de Fendi, encara que ella sempre va defensar la tasca que desenvolupaven de forma conjunta totes les germanes i va arribar a dir que les cinc eren "com els cinc dits de la mà, cada una amb la seva funció". Juntament amb el seu marit, Cándido Speroni -mort el 2013-, va crear el 2007 la Fundació Carla Fendi, l'objectiu de la qual és promoure el mecenatge d'activitats artístiques i culturals, i conscienciar de la necessitat de preservar els béns patrimonials històrics.

Un 'baguette' de pell de serp de Fendi

Avui en dia la firma pertanyia al gegant del luxe LVMH. Tot i això, ella exercia de presidenta honorària. Encara que actualment la firma ven des de perfums a roba d'home i de dona, els seus elements més destacats són els mateixos amb els quals van començar els pares de la difunta en el seu taller del costat de la Piazza de Venezia de Roma. Concretament, les seves bosses més conegudes són les 'baguette', que costen milers d'euros. Precisament aquest dilluns, Fendi presentava una col·lecció per a l'estiu de l'any que ve durant la setmana de la moda de Milà.

stats