Estils 31/03/2016

Una família, una autocaravana i un objectiu: fer la volta al món

Els Garrido Rizzo inicien avui un viatge de 4 anys per mostrar projectes sostenibles d’arreu del món

Thaïs Gutiérrez
5 min
La família Garrido Rizzo a l'interior de l'autocaravana

BarcelonaAvui és un gran dia per a la família Garrido Rizzo. De fet, fa més d’un any i mig que l’estan esperant. I és que avui comença el seu viatge, una volta al món que durarà quatre anys i que portarà el Martín Garrido i l’Ana Rizzo, juntament amb els seus fills, Genma i Mateo, de 9 i 6 anys, a visitar 75 països a través dels cinc continents.

“Ara mateix tot és un caos a casa, estem nerviosos i amb moltes ganes de marxar”, reconeixia aquest dimarts el Martín, des de casa seva a les Pobles, un nucli del municipi d’Aiguamúrcia, a l’Alt Camp. El pare explicava que les últimes hores abans de començar aquest viatge tan esperat són les més difícils. “Els nens estan entusiasmats però també excitats i una mica intranquils, són moltes emocions les que han de processar i encara són petits”.

El seu projecte va néixer de la passió de viatjar que comparteixen els pares, i que han inculcat als fills, sumat a la voluntat d’oferir als dos nens una “gran experiència vital”. Però el viatge no és només una ruta pel món, al darrere hi ha un projecte per mostrar, donar veu i visibilitzar projectes que s’estan fent en aquests 75 països a favor d’un món millor. “En cada país on anem entrevistarem persones i parlarem de projectes sostenibles que s’hi estan duent a terme, des de plans per transformar l’agricultura o crear llocs de treball fins a projectes tecnològics, passant per projectes d’economia col·laborativa, de medicina o d’artesania”, explica el Martín. Per donar-los veu, ho penjaran a un videoblog a la pàgina web Road4world.com, que aniran actualitzant regularment al llarg del viatge i que ara mateix ja compta amb alguns capítols gravats a Catalunya, amb experiències locals com la cooperativa L’Olivera o Triodos Bank, que estan fent projectes que encaixen amb el que ells busquen i volen mostrar. “Creiem que al món s’està fent un canvi a favor del planeta però sense l’eco que es mereix, i nosaltres l’hi volem donar”.

Selecció de projectes

La majoria de projectes de què parlaran i de les persones amb qui s’entrevistaran al llarg d’aquests quatre anys ja estan triats. “Hem seguit uns criteris per seleccionar-los -diu el Martín-. Volíem que tots fossin projectes amb finalitats socials, cosa que no vol dir que no siguin rendibles econòmicament; volíem que estiguessin representats tots els sectors que formen una societat, des de l’educació fins a la salut passant per l’habitatge o la tecnologia; i finalment volíem que ens fossin accessibles, que viatgem amb nens petits i en autocaravana”. I és amb aquest objectiu en ment que el viatge comença avui, quan l’autocaravana sortirà del petit poble de les Pobles, que no arriba als 200 habitants. La família hi ha construït la seva vida i hi volen tornar d’aquí quatre anys perquè, diuen: “Aquest és el nostre lloc al món”.

La primera etapa del viatge durarà tres mesos, durant els quals viatjaran per la península Ibèrica i el Marroc, per després començar la ruta cap al nord d’Europa. Travessaran França cap al cor del Vell Continent i seguiran pujant fins a la península Escandinava, que és on acabaran aquesta etapa, concretament al punt més septentrional d’Europa, el cap Nord a Noruega, on calculen arribar abans de Nadal. Les festes suposaran un recés en el viatge, per tornar a casa i, sobretot, perquè els nens puguin veure la família i els amics i explicar totes les aventures que hauran viscut aquests primers mesos.

La següent etapa ja els portarà més lluny: recorreran l’Europa central i del sud encara no visitada, fent ruta cap a Turquia, on comença la tercera etapa, l’asiàtica. El Martín reconeix que és “la més complexa”, perquè es tracta d’un continent enorme on faran milers de quilòmetres, i a més hi ha reptes que poden condicionar la ruta, com els monsons o la seguretat d’alguns països, que poden provocar canvis d’itinerari d’última hora. El que saben segur és que aquesta etapa s’acabarà a Austràlia i Nova Zelanda. La quarta i última etapa, finalment, és la que està dedicada al continent americà i que va des del Canadà fins a la Terra del Foc, per acabar a Montevideo, capital de l’Uruguai, on el Martín i l’Ana van néixer. “És un final simbòlic, el lloc de la nostra infància tancarà el nostre viatge”.

[[]

Educació garantida

Per al Martín i l’Ana un dels aspectes fonamentals del viatge era garantir que els seus fills continuessin amb la seva educació. Per això seguiran amb el currículum escolar reglat però a distància i amb l’ajuda de l’Ana, que s’encarregarà de fer homeschooling perquè quan tornin “continuïn amb la seva escolarització aquí”.

Per fer-ho, ja fa temps que s’han coordinat amb l’escola on han anat els nens durant aquests anys i han preparat un programa d’aprenentatge per a ells. Però, malgrat aquesta previsió, els pares tenen molt clar que “l’experiència educativa d’aquest viatge és enorme”. “Volem que tot el que estudien i vagin estudiant als llibres ho puguin portar a la pràctica durant aquests quatre anys. Tindran la possibilitat de veure el cicle de la vida en directe, les formacions geogràfiques, de treballar els idiomes o practicar matemàtiques fent les conversions de moneda”, expliquen, emfatitzant que “potser no cal asseure’s tres hores al dia en una taula per estudiar si poden accedir al coneixement a través de l’experiència directa”.

Finançament

I com han aconseguit els diners per fer un viatge tan llarg?, es pregunta molt gent. La resposta no és senzilla i implica molts factors. D’una banda, el Martín i l’Ana han establert patrocinis amb algunes empreses que esponsoritzen el seu viatge i els donen fons o serveis materials. D’altra banda, van fer un Verkami -ja acomplert- per obtenir 4.000 euros amb els quals poden començar a tirar. A més, el Martín té previst treballar a distància durant el viatge -es dedica a feines de comunicació com a freelance - i això garantirà a la família mantenir uns ingressos fixos durant quatre anys. I, a més, tal com subratlla ell mateix, “viatjar en autocaravana és molt econòmic”: “No hi ha despeses d’allotjament, el menjar ens el preparem nosaltres i així reduïm molt la despesa”. Però l’esperit del seu viatge i el projecte que hi ha al darrere també ha despertat la simpatia de molta gent i, en aquests moments, dels 75 països que visitaran ja n’hi ha 70 on els han convidat i els volen ajudar. Els canvis al món que volen retratar, de fet, ja han començat abans del viatge.

stats