Estils 10/02/2016

El luxe arriba a peu de pista

Les estacions fa temps que afinen l’oferta a la neu, amb noves modalitats, i també l’‘après-ski’, des de l’oci familiar fins a la gastronomia d’alt nivell

Maria Almenar
5 min
El luxe arriba a  peu de pista

BarcelonaHa costat però finalment la neu ha emblanquinat el Pirineu català. Com cada any, les estacions d’esquí i els complexos hotelers de muntanya s’esforcen per impulsar noves activitats i serveis personalitzats que complementin l’oferta d’esquí oferint als clients més exigents experiències premium en diversos àmbits, com la gastronomia, el benestar o l’oci, i que combinen exclusivitat i singularitat. L’atenció personal i la cura pels detalls es refinen en una infinitat de recursos per fidelitzar el client autòcton o l’estranger. Es tracta de reforçar el Pirineu com a destinació emblemàtica a Europa per practicar l’esport blanc en unes condicions immillorables i alhora per gaudir d’una experiència de 360 graus. La neu com a excusa d’una vivència memorable amb els cinc sentits. Comença l’aventura!

La tendència ‘free’

Des de fa anys, al Pirineu s’han implantat altres modalitats alternatives a l’esquí alpí tradicional o l’ snowboard, com l’esquí de muntanya, el nòrdic, les travesses... I n’hi ha una que està agafant pes: el freeride, disciplina en què l’esquiador va per lliure de manera controlada. Per exemple, a Boí Taüll Resort s’ofereix la FreeXperience. Ho explica Albert Piqué, responsable de muntanya: “És una manera de viure aquesta modalitat freestyle amb neus no tractades en què es combinen la velocitat i l’aventura. Està pensada per a esquiadors experimentats que busquen nous reptes”. A l’Snowpark de la mateixa estació també hi ha circuits amb relleu on es poden fer salts o passar per caixons amb diversos nivells de dificultats per perfeccionar la tècnica. I per als amants de les emocions fortes, l’heliesquí. Un helicòpter trasllada l’esquiador als cims perquè pugui baixar els pendents coberts de neu verge en condicions de seguretat; imprescindible ser un expert. A Catalunya, es pot practicar a Baqueira Beret i a Masella, entre altres estacions.

Mestres de l’esquí

Connectant la tendència free i les noves modalitats d’esquí, també hi ha un servei de monitors premium que atén el client de manera personal i li ensenya el que vulgui. Al complex andorrà de Grandvalira -que agrupa els sectors d’Encamp, Canillo, el Tarter, Soldeu, Grau Roig i Pas de la Casa- trobem l’experiència Top Class, amb un grup de professionals altament qualificats que estan a disposició dels esquiadors més exigents. Òscar Arnaus n’és un: “Conec molt bé les pistes i fa gairebé vint anys que visc aquí. La majoria venim del món de la competició i tenim molta experiència com a corredors”. L’Òscar ajuda a corregir els errors dels alumnes mitjançant la gravació d’un vídeo, que es visiona a posteriori a les sales VIP del nou edifici Grau Roig. Els monitors Top Class també s’encarreguen de recollir els clients als hotels, els acompanyen a les pistes i els assessoren recomanant-los serveis i botigues. Un professional que es mou entre l’assistent i el personal shopper. “Es valora que el monitor estigui al cas de l’oferta d’oci de dins i de fora de les pistes”, continua l’Òscar. Un tòpic que pren força: el físic del monitor. “La bellesa és un atribut secundari però també es té en compte”, conclou.

Oci en família

Tirolines vertiginoses, parcs infantils amb servei de guarderia, excursions amb motos de neu, baixada amb pneumàtics inflables -snow tubing -, construcció d’iglús... Les famílies són grans consumidores de serveis, que s’especialitzen prioritzant l’aventura per a adults i petits. Un dels més populars és el múixing, és a dir, les passejades amb trineus arrossegats per gossos. El Marçal Rocias és el responsable de l’empresa Mushing a la Carta, que opera a l’estació de la Molina: “És una experiència recomanada per als amants de la natura i els animals”. Els lladrucs i les corredisses d’una dotzena de gossos de competició acompanyen aquesta peculiar excursió de neu. També sorgeixen altres modalitats, com el trineu amb cavalls, una activitat actualment disponible a la Vall d’Aran.

Plaers gastronòmics

Després de l’esport és habitual recuperar energies, però no de qualsevol manera. Moltes estacions ofereixen experiències sensorials que fan vibrar els paladars més exquisits. “Volem que la gent gaudeixi del menjar amb propostes sofisticades”, explica Alfonso Torreño, director general de Grandvalira. Així, al complex es pot trobar una àmplia restauració que connecta la cuina rústica amb la d’avantguarda. Per exemple, es poden degustar unes suculentes ostres a la terrassa de l’Hotel Iglú; una varietat d’arrossos i peixos maridats amb xampany a l’Arrosseria Pi de Migdia; o bé fondues i carns a la pedra al restaurant Roc de les Bruixes. L’oferta gastronòmica també es trasllada als hotels del voltant de quatre i cinc estrelles. Així, al prestigiós Sport Hotel Hermitage & Spa de Soldeu el xef Nandu Jubany coordina la restauració dels set locals que hi ha: “Elaboro els menús, el disseny dels plats, formo el personal... Sóc el responsable de tota l’àrea, des del servei d’habitacions fins al bar de còctels”, assegura. Cuina catalana, tapes d’autor, plats japonesos -amb el reconegut xef Hideki Matsuhisa-, etc. El client pot gaudir de l’art culinari d’aquests talents guardonats amb una estrella Michelin. “La gastronomia és el nou luxe i hem aconseguit l’excel·lència oferint plats d’alt nivell a peu de pista”, afirma Antonio Rodríguez, subdirector de la cadena hotelera Sport Hotels Resort & Spa d’Andorra.

Centres del confort

“Imagina’t obrir el balcó de l’habitació i veure com els esquiadors baixen les pistes fins a arribar on s’allotgen. Això no té preu”, continua Antonio Rodríguez. A part dels hotels, el grup ofereix un lloguer de material a la mateixa sortida del telecabina de Soldeu. Un altre luxe de què disposen és el servei de trànsfer. “S’envia un xofer personal a buscar el client a casa seva i se’l porta directament a l’hotel”, continua Rodríguez. De porta a porta. Després d’una intensa jornada arriba el moment de descans, i aquí intervé l’Sport Wellness Mountain Spa, un centre de benestar de 5.000 metres quadrats distribuïts en cinc plantes que inclou un circuit d’aigües, una zona de cabines amb tractaments i un equip professional que ofereix massatges i tractaments de bellesa per gaudir d’una experiència relaxant amb vistes a la muntanya.

Copes memorables

I per acabar, una última copa. A l’estació de Baqueira Beret hi ha un local on es respira glamur amb celebritats d’arreu. És el Moët Winter Lounge, un espai únic amb terrassa exterior equipada amb totes les comoditats i una acollidora cabana de fusta amb decoració rústica que convida la seva sofisticada clientela a prendre una copa o un aperitiu. “És un racó per als moments inoblidables a la neu i un premi per als sentits que tothom hauria d’experimentar com a mínim un cop a la vida”, assegura Pedro José Utrera, director de comunicació de Moët & Chandon. Un brindis amb bombolletes a 1.800 metres d’altitud.

stats