Estils 20/10/2017

El luxe conquereix el món rural

Aquesta tardor augmenten les propostes per gaudir de la natura de la manera més exclusiva

Maria Almenar
4 min
El luxe conquereix el món rural

BarcelonaEls allotjaments rurals se les enginyen per captar les noves demandes dels consumidors i fer-los viure experiències poc convencionals que els allunyin de l’estrès i la rutina diària. Ara, una de les propostes més interessants és la del luxe rural, un luxe que va més enllà de les comoditats i dels serveis que es poden trobar a les grans ciutats. Trobem una aposta per tot el que és sostenible, pels valors històrics, els entorns genuïns en enclavaments privilegiats, la gastronomia de proximitat o les activitats multisensorials a peu de camp, bosc o muntanya. Us hem fet una selecció de cinc propostes en què el luxe va de bracet amb l’entorn rural.

La natura com a pretext

La tardor convida a reconciliar-se amb la natura: els paisatges multicolor, les temperatures suaus i la proliferació d’activitats que s’allunyen de la platja per conquerir altres terrenys de la geografia de casa nostra. Entre les vacances de l’estiu i el Nadal que s’avança comercialment al calendari, hi ha uns llimbs de caps de setmana en què molts catalans aprofiten per gaudir de la naturalesa. “Els clients busquen la desconnexió i, alhora, sortir de la zona de confort per gaudir d’experiències noves”, explica l’empresària Judit Planella, responsable de Les Cols Pavellons, un hotel rural de luxe a Olot. De fet, a l’establiment no hi ha televisió ni fil musical. Aquest indret exclusiu, situat al cor de la Garrotxa, combina el disseny i l’arquitectura més conceptual, a través dels reconeguts cubs de vidre immortalitzats per l’estudi RCR Arquitectes, amb l’esperit de la masia original en un entorn rodejat de boscos on es reciclen els residus per abastir una caldera de biomassa, entre altres projectes de preservació. “Aviat podrem oferir l’aigua de la font del Noc donant valor al riu Fluvià i mostrar un nou espai per passejar i fer berenades”, comenta la Judit. També s’informa els visitants de les rutes i visites alternatives al Parc Natural de la Garrotxa i se’ls prepara una bossa de pícnic per gaudir del camí. “Creem l’atmosfera ideal per no sentir-te malament per badar i mandrejar”, puntualitza.

L’encant de les neomasies

Moltes masies d’arreu del territori viuen una “segona joventut”: es rehabiliten, es condicionen i obren les portes al públic amb un nou rentat de cara amb què el llegat patrimonial s’alia amb les últimes innovacions. D’exemples n’hi ha a cabassos. Al Solsonès, anomenada “la comarca de les mil masies”, destaca La Vella Farga, una antiga masia típica catalana del segle XI restaurada i decorada conscientment pel matrimoni propietari per allotjar-hi un sofisticat hotel de 13 habitacions on els elements arquitectònics mil·lenaris convergeixen amb les antiguitats, els objectes vintage i els detalls florals per recrear-hi una atmosfera especial. “Avui en dia busquem i valorem molt l’autenticitat de les coses, però no volem renunciar al tracte ni als serveis vinculats amb el luxe”, detalla el propietari, Martí Angrill. En aquest sentit, no passa desapercebuda una immensa piscina climatitzada que rodeja la finca amb vistes a la muntanya. “Volem que la sensació de benestar arribi des del minut zero”, afegeix.

El que és insòlit també atreu

El luxe també es vincula amb l’excepcionalitat: paratges aïllats, situacions capritxoses i entorns que canvien cada temporada. És el cas, per exemple de l’Hotel Iglú de Grandvalira, a Andorra. Un allotjament efímer situat a més de 2.000 metres d’altitud enmig de les pistes que només opera durant la temporada d’esquí. “No és un hotel còmode ni convencional perquè dorms sobre un llit de gel amb sac, mantes gruixudes i roba tèrmica, però no et falta de res”, detalla Xavier Salinas, el seu responsable. S’hi accedeix amb una màquina trepitjaneu i després de l’excursió s’ofereix un àpat als clients: “L’oferta s’acompanya amb un suport gastronòmic potent com ostres, caviar i xampany”, afegeix el Xavier. Ara per ara es treballa per arreglar la nova carcassa de l’iglú: “Hem fet un concurs d’escultors perquè dissenyin les habitacions. Esperem que aviat prenguin forma, però ja sabem que dependrà del temps”, conclou.

La gastronomia suma

El menjar i el beure sempre són motius de pes per fomentar els desplaçaments: degustar els productes de la terra o bé, tastar in situ les últimes anyades de vins de cada denominació i fer-ne un poderós reclam turístic. A la comarca del Penedès, un referent de l’enoturisme, s’hi ubica el Cava & Hotel Mastinell, dedicat al món del vi i del cava de cap a peus. “Donem a conèixer el procés d’elaboració, els tastem a taula i ho fem dins de les nostres habitacions en forma d’ampolla i amb vistes a les vinyes”, explica la propietària, Olivia Valderrama. Com a curiositat, en aquests emplaçaments també impulsen les anomenades vinoteràpies amb massatges i tractaments exclusius per regenerar la pell. “Oferim la possibilitat de prendre un bany de vi o cava en parella, entre altres rituals de bellesa facial i corporal amb raïm, que té propietats eficaces contra l’envelliment”, detalla l’Olivia.

L’experiència més eco

Els valors mediambientals també són un reclam en alça. Més enllà de la gastronomia pròxima també hi ha allotjaments que neixen amb un concepte de sostenibilitat integral. És el cas del Mas Salagros EcoResort, que es declara un espai 100% ecològic únic a l’Estat. “Tot el complex està compromès amb el medi ambient perquè respecta les polítiques de sostenibilitat: el menjar, els elements decoratius, el consum energètic i els materials que s’han emprat per la construcció”, afirma Mariona Mallafré, cap de màrqueting del projecte. Ubicat a Vallromanes, enmig del parc protegit de la serralada Litoral, l’hotel crida l’atenció per l’ús de cobertes vegetals a la part exterior de les habitacions que mantenen la temperatura del entorn, actuen com a aïllants tèrmics i retenen la humitat. “Defensem la filosofia slow que ens permet cuidar del nostre cos i ment en un entorn on som conscients de tot el que fem”, detalla. I afegeix com a conclusió: “El luxe el trobem en les petites coses i gaudint de tot el que fem. És la manera de trencar amb la rutina i no saturar-nos”.

stats