Ara Estiu 20/07/2017

Els millors trucs per fer-te la maleta perfecta

La guru de l’ordre Marie Kondo i altres experts expliquen les pautes que cal seguir per fer-se la maleta

Berta Vilanova
5 min
Consells per aprofitar l'espai el màxim a la maleta

Ets dels que quan et diuen que treguis els líquids de la maleta recordes que els has posat al fons de tot? ¿O dels que entra a l’avió suant amb quatre jerseis a sobre? ¿Et fa pànic el moment de pesar la maleta perquè saps que et tocarà pagar molts diners (o sacrificar algun objecte estimat)? Seguir alguns consells pràctics a l’hora de fer-te la bossa per marxar de viatge no et converteix en un obsessiu de l’ordre i l’organització i pot evitar-te moments d’estrès, així com la sensació de voler tornar a casa quan no fa ni una hora que n’has sortit. ¿T’imagines començar un viatge relaxat i sense nervis? Ja sigui per marxar un cap de setmana a visitar una ciutat o durant dos mesos per fer una ruta per països exòtics, aquí us deixem alguns consells d’experts que us seran molt útils per fer-vos la maleta aprofitant l’espai al màxim... i evitant que la roba s’arrugui.

Viatjar amb una maleta petita

Com més gran sigui la maleta, més coses hi posarem dins. Per això és recomanable fer servir sempre una maleta petita. A més, així no l’haurem de facturar. “Estalviar-te el check-in està molt bé i, a més, evites perdre la maleta”, explica Marta Escoda, assessora d’imatge i estilista de l’empresa Emquedabé. La mida màxima de maleta que permeten la majoria d’aerolínies és 55 cm x 40 cm x 20 cm, i el pes no pot superar els 10 kg. Escoda també recomana que la maleta sigui de carcassa dura i tingui quatre rodes, ja que així serà més fàcil de manipular. Per als menys experts és recomanable utilitzar les maletes que es divideixen en dues meitats, segons opina Cloti Martínez, que ofereix servei de coach, assessoria, disseny i organització professional de vestidors i espais. A més de la maleta, podem portar una bossa de mà de 35 cm x 20 cm x 20 cm amb tot el que podem necessitar durant el viatge: diners, iPod, llibre, ulleres, carregador de mòbil...

Planificar bé el viatge

Saber quin tipus de viatge ens disposem a fer –si és de feina o d’oci– i com és el destí ens ajudarà molt a l’hora d’escollir què posem a la maleta. “El que necessitarem per anar a fer un safari pel desert és molt diferent que el que ens farà falta per anar a visitar una ciutat”, diu Escoda. Planificar el viatge també ens anirà bé per saber si ens hem de vacunar o fer algun altre tràmit i poder-ho fer amb temps. “També cal mirar el temps en pàgines web de les quals es tinguin bones referències”, afegeix.

Fer una llista 10 dies abans

La maleta es pot fer el dia abans de marxar de viatge, sempre que hàgim fet una llista amb tot el que necessitem una o dues setmanes abans. “La llista és molt important perquè així veurem si ens falta alguna cosa i tindrem temps d’anar-la a comprar”, explica la japonesa Marie Kondo, coach d’organització i autora de l’èxit editorial La màgia de l’ordre (Ara Llibres, 2015). “És una manera de visualitzar tot el que hem d’agafar”, afegeix. També Escoda considera molt important fer una llista: “Si la fem bé, després fer la maleta és un moment, només has d’anar subratllant amb fluorescent el que ja has posat a dins”.

Un conjunt per a cada dia

“Per decidir la roba que ens enduem, hem de saber quines activitats farem. Si anirem a la platja, a visitar un museu, si sortirem a la nit, etc.”, exposa Escoda. Es tracta de fer el que aquesta experta anomena travel look book, és a dir, pensar què farem cada dia i decidir un conjunt per a cada ocasió –es pot repetir roba, esclar–. L’ideal és agafar per cada part de baix tres parts de dalt, roba interior per cada dia, un jersei per cada dos dies i un pijama. “Hi ha d’haver certa creativitat a l’hora de fer els conjunts perquè combinin -diu Escoda-. És important escollir roba que ens agrada, que ens faci sentir còmodes i que no sigui gaire delicada”. Pel que fa a les sabates, l’experta recomana agafar-ne un màxim de tres parells. Per la seva banda, Kondo recomana agafar només el que sigui essencial i no agafar coses per si de cas: “Viatjar amb poques pertinences és una experiència, t’adones del que realment et resulta necessari. A més, si necessitem alguna cosa, sempre la podem comprar, i si marxem molts dies, tindrem temps de rentar”. A més, cal pensar on anirem, ja que als hotels, per exemple, sovint ja hi ha assecador, sabó, raspall i altres estris d’higiene.

Com col·locar la roba?

El mètode més estès consisteix a col·locar la roba enrotllada. “D’aquesta manera no s’arruga tant i ocupa menys espai”, diu Cloti Martínez. També és el mètode preferit de Kondo. “S’han d’enrotllar les samarretes i els pantalons i posar-los verticalment l’un al costat de l’altre perquè s’aguantin però sense que estiguin massa pressionats”, explica aquesta guru de l’ordre. Per la seva banda, Escoda recomana utilitzar bosses de viatge transpirables de diferents mides per guardar la roba. “Així podem posar les samarretes en una, la roba interior en una altra, i anar fent. I tenir-ho tot molt més ordenat. També hi ha bosses de viatge no transpirables especials per a la roba bruta”. A l’hora de col·locar les coses dins la maleta, cal posar al fons de tot els objectes pesants, com ara les sabates, perquè no ens aixafin la roba. Per aprofitar al màxim l’espai, hem de col·locar els objectes petits –mitjons, cinturons, etc.– en els forats que queden lliures, per exemple dins les sabates.

Tenir preparat un necesser

Marie Kondo recomana tenir un necesser sempre a punt per anar de viatge, així no l’hem de fer cada vegada que marxem fora de casa. “Tenir un kit ja preparat fa que no ens oblidem el raspall de dents o les lents de contacte, per exemple”, assegura la japonesa. Els pots petits per als líquids -que no poden contenir més de 100 ml- els hem de posar en una bossa transparent que col·locarem en un lloc de fàcil accés dins la maleta, ja que probablement ens ho faran treure. Una opció és posar-los al compartiment de davant de la maleta, separats de la resta, per si vessen. Per la seva banda, Cloti Martínez recomana portar diversos necessers petits en comptes d’un de gran. “Són més fàcils de fer-los cabre a la maleta i permeten un ordre més efectiu”.

Deixar espai buit

Segons aquestes expertes en organització, cal deixar sempre un espai buit a la maleta. Kondo recomana deixar com a mínim un 10% d’espai lliure per a possibles regals i records que vulguem comprar, tot i que aconsella que siguin pocs i molt especials.

EXPERTS QUE ET PREPAREN L’EQUIPATGE

¿Us imagineu que algú us preparés la maleta? Encara que costi de creure, aquest servei ja és un dels que ofereixen alguns hotels de luxe. És el cas del Formentor, de Royal Hideaway Hotels, a Mallorca. “Prestem aquest servei perquè els clients puguin disfrutar de les instal·lacions fins a l’últim moment, sense que hagin de perdre temps fent-se l’equipatge”, expliquen des de l’hotel. D’ençà que el van posar en marxa, asseguren que cada vegada tenen més peticions. Sobretot de clients que venen pocs dies i volen aprofitar al màxim el seu temps a l’illa, o clients que han comprat records i tenen dificultats per organitzar-ho tot en un espai tan petit. “La majoria de persones encara no estan acostumades a aquest servei perquè no és habitual, però per a nosaltres és un servei diferencial que s’anirà normalitzant en la majoria d’hotels de luxe”.

10 TRUCS PRÀCTICS

1. La roba s’ha de col·locar enrotllada i en vertical, així ocupa menys espai i no s’arruga.

2. Les peces més delicades, com les americanes, s’han de posar a dalt de tot de la maleta i sense plegar-les massa. Si portem una peça molt delicada, la podem enrotllar amb paper de ceba.

3. Utilitzar tovalloles de microfibra, ja que ocupen molt menys espai que les normals.

4. Les sabates s’han de posar una contra l’altra amb les soles cap enfora i fent coincidir la punta d’una amb el taló de l’altra. Cal posar-les en una bossa perquè no embrutin la roba. Es poden col·locar als costats o a la part inferior de la maleta.

5. Per aprofitar al màxim l’espai, podem posar els mitjons dins les sabates.

6. La roba bruta cal enrotllar-la i s’ha de col·locar en una bossa no transpirable.

7. Els líquids és millor posar-los en un compartiment a part per si vessen. Com a precaució, es pot posar una mica de paper film entre el tap i el pot.

8. Les joies i la bijuteria s’han de posar en capsetes separades perquè no es facin nusos amb les cadenes.

9. Si ens volem endur un barret, perquè no s’arrugui, cal posar-lo de cap per avall i omplir-lo de samarretes o mitjons.

10. És millor no enrotllar els cinturons, sinó posar-los estesos al voltant de la maleta, així ocuparan menys espai.

stats