Cultura 25/08/2016

El Gremi de Pagesos: un vincle pietós amb la terra

A.r.t.
2 min
El pas del Sant Sepulcre (esquerra) i el de la Pietat, dissenyats per Josep Maria Jujol, a l'església de Sant Llorenç de Tarragona

TarragonaL’arquitectura de Josep Maria Jujol està impregnada de la seva profunda religiositat. Les obres que va realitzar a la província de Tarragona reflecteixen, també, la relació íntima que va tenir amb el territori, tant amb el paisatge com amb els seus habitants. Una bona mostra dels dos vessants, ara accessible al públic, amb cita prèvia: els treballs que va realitzar per al Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre de Tarragona. L’entitat va inaugurar a mitjans de juliol la Sala Jujol al primer pis de la seva seu, annexa a l’església de Sant Llorenç, després de rehabilitar-la amb el suport de la Diputació de Tarragona. A més dels objectes que va dissenyar Jujol, s’hi poden veure reproduccions dels esbossos. I al temple, que va restaurar durant els últims anys de la seva vida, perquè havia quedat malmès durant la Guerra Civil, també s’hi poden veure els passos de la Pietat i del Sant Sepulcre. Josep Maria Jujol també va deixar el seu segell en el terreny de la imatgeria sacra: el rostre de la Mare de Déu de la Pietat evoca el de la seva dona, Teresa Gibert, i l’arquitecte no es poder resistir a guarnir, pintant-los, els vestits de tres imatges que hi ha en aquesta església, les de Sant Antoni Abat, Sant Isidre i Sant Llorenç. Pel que fa al Sant Sepulcre, realitzat en fusta daurada i policromada, se’n conserva la segona versió, amb algunes variacions. La primera, datada de l’any 1930, va ser destruïda durant la Guerra Civil.

“Josep Maria Jujol va pertànyer al Gremi i el prestigia amb les seves obres. El seu pare era el professor del Gremi de Pagesos, havia sigut el director d’un centre educatiu que hi havia al costat de l’església de Sant Joan i ell es va casar amb una de les filles d’una important família de pagesos, Ca l’Abadessa. Com que l’avi i els oncles eren pagesos, des de petit Jujol es va sentir molt pròxim i va participar molt de les activitats pròpies del Gremi”, explica el president de l’entitat, Raül Font-Quer.

Els primers elements que Jujol va dissenyar per al Gremi són el penó del Sant Sepulcre, protagonitzats pels instruments de la Passió, i el mantell de la Mare de Déu de la Pietat, els brodats del quals van ser realitzats per Emília i Joaquima Gibert Mosella. També el penó de la Pietat i sis banquetes amb l’escut de l’entitat. També va dissenyar indumentària per a les processons, les banderes de la Pietat i del Sant Sepulcre, la de l’entitat i la medalla del Gremi.

stats